Élmények a világ körül

Keresés

Tippek Guatemalához

Tippek Guatemalához - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.

Tippek Guatemalához

Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.
Guatemala mindenkit rabul ejt: vulkánjaival, kávéültetvényeivel, tavaival és trópusi strandjaival sokak szerint Közép-Amerika legszebb országa. A maja hagyományok itt még mindig elevenen élnek, az időjárás pedig szinte mindig kellemes.

Oltások

A sárgaláz elleni oltás feltétlenül beadandó.  Ajánlott továbbá, hogy legyen védettségünk a tífusz, a hepatitis A és B, illetve TDaP (tetanusz, diftéria és szamárköhögés) ellen. A legjobb, ha legalább egy hónappal az utazás előtt konzultálunk a háziorvosunkkal.

Kerüljük a csapvizet!

A guatemalai csapvíz nem iható. Ragaszkodjunk a tisztított vízhez vagy ásványvízhez. A palackozott víz mindenhol könnyen hozzáférhető. Sajnos ennek okán a nyers salátákat is érdemes elkerülni, hacsak nem vagyunk biztosak benne, hogy a termékek mosásához tisztított vizet használtak. 

Naptej

Guatemalában a leégés valós kockázatot jelent. Néhány nagyobb üzletben és gyógyszertárban kaphatóak kémiai fényvédő krémek, de ezek általában nem rendelkeznek 25-nél magasabb SPF-fel. A hatékonyabb, természetes ásványi anyagokat tartalmazó fényvédők azonban korlátozott választékban vannak jelen és jóval magasabb áron szerezhetőek csak be. Vigyünk magunkkal otthonról! 

Könnyű ruházat

Mivel Guatemala időjárása főként meleg és párás, a könnyű, gyorsan száradó ruházat hasznosabb, mint a farmer, amely túl meleg is a helyi éghajlathoz. A hűvösebb napokra általában elegendő egy könnyű pulóver vagy kabát. 

Konzervatív öltözködés

A guatemalaiak vallásosak: katolikusok, evangélikusok vagy a hagyományos maja hit követői. A mélyen gyökerező hit egyúttal azt is jelenti, hogy általában konzervatívabbak, különösen a maja többségű közösségekben. A férfiak nem járnak ing nélkül, kivéve, ha a tengerparton vannak. A nők pedig a térdig érő rövidnadrágot és a túlméretezett pólót részesítik előnyben a fürdőruhával szemben. A majáknál a nők hétköznapokon általában hagyományos ruházatot viselnek, és a cortes, a szoknyaként viselt ruhadarab mindig térd alá ér.

Nők helyzete

Guatemala meglehetősen macsó kultúrájú ország. A helyi nők éppen ezért nem látogatják egyedül a bárokat és a kantinákat. A legjobb, ha vegyes társaságban indulunk neki az éjszakának. A női utazók azonban valódi szolidaritást várhatnak a helyi asszonyoktól, erősen működik ez a fajta összetartás. Ha kényelmetlen helyzetbe kerülnénk, bátran keressük a közelben lévő nők társaságát! 

Udvariasság

A guatemalaiak értékelik az udvariasságot. Egy barátságos buenas (jó reggelt/délutánt/estét) vagy hola (helló) jó benyomást kelt. A por favor vagy egyszerűen porfa (kérem) és gracias (köszönöm) alapvető udvariassági gesztus. És ha netán megtanulunk néhány szót a helyi dialektus szerint kiejteni, nyert ügyünk van. Van azonban egy terület, ahol a túlzott udvariasság nem célravezető, és ez a sorban állás. A piacon vagy a sarki boltban, ha nem szólalunk meg azonnal, amikor sorra kerülünk, könnyen előfordulhat, hogy valaki úgy ugrik elénk, mintha ez lenne a világ legnormálisabb dolga, és Guatemalában az is.

A guatemalai stílus

A guatemalai kultúrában nem szokatlan, hogy az embereket valamilyen fizikai tulajdonságukkal nevezik meg. Ha guapónak vagy guapának (vonzónak) szólítanak, az a legrosszabb esetben is csak zavarba jöhetünk, ám ha gordónak vagy gordának (kövérnek) szólítanak már rosszul eshet. Ha nem tetszik a becenév, amit kaptunk, ne sértődjünk meg; a trükk az, hogy annyiban kell hagyni a dolgot, és elmondani a valódi nevünket. Sokszor előfordul, hogy a guatemalaiak egészen személyes kérdéseket tesznek fel: hány éves vagy, hány gyereked van, hová mész. Ezt ne vegyük zokon, váltsunk témát.

Mindig helyi vezetővel induljunk túrázni

Guatemalában egyedül túrázni nem jó ötlet, mert fennáll a veszélye annak, hogy kirabolnak vagy eltévedünk. Használjunk a helyi vezetőket, és kövessük az utasításaikat: ha azt mondják, hogy nem mennek tovább, forduljunk velük mi is vissza. A túravezetők pontosan ismerik a kockázatokat. Guatemalában az elmúlt években több felelőtlen kiránduló is odaveszett a vadonban.

Ne kockáztassunk feleslegesen!

Sokszor hangzik el a kérdés, hogy Guatemala biztonságos-e? Turistaként nem valószínű, hogy bajba kerülnénk. Ennek ellenére minden esetben hallgassunk a helyiek tanácsaira az elkerülendő területekkel kapcsolatban, mindig legyünk tisztában a környezetünkkel, és soha ne hagyjuk őrizetlenül a holminkat vagy az italunkat. 

Drogok

Bár egyes bárok és szállodák szemet hunynak a marihuána és más illegális drogok fogyasztása felett, a bárokban nem ritkák a rendőrségi razziák, és az illegális anyagok használói ellen szigorúan fellépnek. 

Kapcsolódó inspirációk:

Guatemala kis extrákkal - OTP Travel Utazási Iroda
Guatemala a természetimádók és kalandvágyók kedvelt célpontja. Íme néhány dolog, amit Guatemalában érdemes kipróbálni.

Guatemala a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!

Guatemala nemzeti parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Trópusi esőerdők, varázslatos szépségű hegyek, csodálatos tengerpartok és felbecsülhetetlen értékű, ősi romok, és ez csak néhány kincs, amit Guatemala magáénak tudhat.

Ezért van Guatemala a bakancslistán - OTP Travel Utazási Iroda
A gyakran "örök tavasz földjeként" emlegetett Guatemalában rengeteg a látnivaló, életre szóló élményeket szerezhetünk. Tartson velünk!

Guatemala gasztro - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele Közép-Amerika legszebb országának különleges konyhájába. Guatemala finomságai kerültek ezúttal terítékre.

Világvége és Ushuaia - OTP Travel Utazási iroda
A világvégét Tűzföldön, egész pontosan Ushuaia-ban kell keresni

Argentína-Tűzföld - OTP Travel Utazási iroda
Patagónia déli részén egy varázslatos szigetvilág

Perito Moreno-gleccser - OTP Travel Utazási iroda
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Argentína - Parrillada - OTP Travel Utazási iroda
A grillezett húsok titkos argentin világába kalauzol el

Argentína - Az Andok - OTP Travel Utazási iroda
A Föld leghosszabb hegysége

Argentína - Maté - OTP Travel Utazási iroda
Az argentinok nemzeti itala

Buenos Aires - OTP Travel Utazási Iroda
Latinos pezsgés európai hangulatban

Argentína - Gaucho - OTP Travel Utazási iroda
A végtelen pampa fia

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Bejártuk Chile legszebb vidékeit - OTP Travel Utazási Iroda
A 6000 km hosszú Csendes-óceáni partvonallal az egyik oldalon és a fenséges Andokkal a másik oldalon Chile egy hosszan elnyúló ország, amely számos különböző éghajlatú területet foglal magába.

Chile a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Chile fővárosa és egyben legnagyobb városa Santiago. Nemzeti nyelve a spanyol, hivatalos pénzneme a peso. Ismerje meg velünk ezt a különleges országot ön is a tények tükrében.

Chile szíve: Santiago de Chile - OTP Travel Utazási Iroda
Santiago de Chilét a spanyolok alapították 1541-ben, és a gyarmati idők óta Chile fővárosa. A több mint hatmillió lakosú település épületeiben még ma is fellelhetőek a spanyol örökség nyomai.

A chilei Húsvét-sziget titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Chile államhoz tartozik, a Húsvét-sziget a Csendes-óceán szívében bújik meg. A helyiek nyelvén a világ köldökének nevezett szigetet sokan a bolygó egyik legfélreesőbb helyének tartják.

Chile csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Chile különleges attrakciót bemutató sorozatunk újabb darabjában természeti és kulturális kincseket is igyekszünk bemutatni. Tartsanak velünk a különleges chilei kalandban!

Chile legjava - OTP Travel Utazási Iroda
Chile, a Dél-Amerika partjainál kígyózó keskeny ország a kontinens egyik legváltozatosabb területe. Fedezze fel velünk ezt a különleges világot!

Kapcsolódó ajánlatok:


PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
érdeklődésre

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 869 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 280 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
839 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
799 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
839 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
899 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

PARADISUS PALMA REAL*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

MELIA PUNTA CANA BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

ZOETRY AQUA PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

HYATT ZIVA CAP CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre