Élmények a világ körül

Keresés

Tippek Guatemalához

Tippek Guatemalához - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.

Tippek Guatemalához

Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.
Guatemala mindenkit rabul ejt: vulkánjaival, kávéültetvényeivel, tavaival és trópusi strandjaival sokak szerint Közép-Amerika legszebb országa. A maja hagyományok itt még mindig elevenen élnek, az időjárás pedig szinte mindig kellemes.

Oltások

A sárgaláz elleni oltás feltétlenül beadandó.  Ajánlott továbbá, hogy legyen védettségünk a tífusz, a hepatitis A és B, illetve TDaP (tetanusz, diftéria és szamárköhögés) ellen. A legjobb, ha legalább egy hónappal az utazás előtt konzultálunk a háziorvosunkkal.

Kerüljük a csapvizet!

A guatemalai csapvíz nem iható. Ragaszkodjunk a tisztított vízhez vagy ásványvízhez. A palackozott víz mindenhol könnyen hozzáférhető. Sajnos ennek okán a nyers salátákat is érdemes elkerülni, hacsak nem vagyunk biztosak benne, hogy a termékek mosásához tisztított vizet használtak. 

Naptej

Guatemalában a leégés valós kockázatot jelent. Néhány nagyobb üzletben és gyógyszertárban kaphatóak kémiai fényvédő krémek, de ezek általában nem rendelkeznek 25-nél magasabb SPF-fel. A hatékonyabb, természetes ásványi anyagokat tartalmazó fényvédők azonban korlátozott választékban vannak jelen és jóval magasabb áron szerezhetőek csak be. Vigyünk magunkkal otthonról! 

Könnyű ruházat

Mivel Guatemala időjárása főként meleg és párás, a könnyű, gyorsan száradó ruházat hasznosabb, mint a farmer, amely túl meleg is a helyi éghajlathoz. A hűvösebb napokra általában elegendő egy könnyű pulóver vagy kabát. 

Konzervatív öltözködés

A guatemalaiak vallásosak: katolikusok, evangélikusok vagy a hagyományos maja hit követői. A mélyen gyökerező hit egyúttal azt is jelenti, hogy általában konzervatívabbak, különösen a maja többségű közösségekben. A férfiak nem járnak ing nélkül, kivéve, ha a tengerparton vannak. A nők pedig a térdig érő rövidnadrágot és a túlméretezett pólót részesítik előnyben a fürdőruhával szemben. A majáknál a nők hétköznapokon általában hagyományos ruházatot viselnek, és a cortes, a szoknyaként viselt ruhadarab mindig térd alá ér.

Nők helyzete

Guatemala meglehetősen macsó kultúrájú ország. A helyi nők éppen ezért nem látogatják egyedül a bárokat és a kantinákat. A legjobb, ha vegyes társaságban indulunk neki az éjszakának. A női utazók azonban valódi szolidaritást várhatnak a helyi asszonyoktól, erősen működik ez a fajta összetartás. Ha kényelmetlen helyzetbe kerülnénk, bátran keressük a közelben lévő nők társaságát! 

Udvariasság

A guatemalaiak értékelik az udvariasságot. Egy barátságos buenas (jó reggelt/délutánt/estét) vagy hola (helló) jó benyomást kelt. A por favor vagy egyszerűen porfa (kérem) és gracias (köszönöm) alapvető udvariassági gesztus. És ha netán megtanulunk néhány szót a helyi dialektus szerint kiejteni, nyert ügyünk van. Van azonban egy terület, ahol a túlzott udvariasság nem célravezető, és ez a sorban állás. A piacon vagy a sarki boltban, ha nem szólalunk meg azonnal, amikor sorra kerülünk, könnyen előfordulhat, hogy valaki úgy ugrik elénk, mintha ez lenne a világ legnormálisabb dolga, és Guatemalában az is.

A guatemalai stílus

A guatemalai kultúrában nem szokatlan, hogy az embereket valamilyen fizikai tulajdonságukkal nevezik meg. Ha guapónak vagy guapának (vonzónak) szólítanak, az a legrosszabb esetben is csak zavarba jöhetünk, ám ha gordónak vagy gordának (kövérnek) szólítanak már rosszul eshet. Ha nem tetszik a becenév, amit kaptunk, ne sértődjünk meg; a trükk az, hogy annyiban kell hagyni a dolgot, és elmondani a valódi nevünket. Sokszor előfordul, hogy a guatemalaiak egészen személyes kérdéseket tesznek fel: hány éves vagy, hány gyereked van, hová mész. Ezt ne vegyük zokon, váltsunk témát.

Mindig helyi vezetővel induljunk túrázni

Guatemalában egyedül túrázni nem jó ötlet, mert fennáll a veszélye annak, hogy kirabolnak vagy eltévedünk. Használjunk a helyi vezetőket, és kövessük az utasításaikat: ha azt mondják, hogy nem mennek tovább, forduljunk velük mi is vissza. A túravezetők pontosan ismerik a kockázatokat. Guatemalában az elmúlt években több felelőtlen kiránduló is odaveszett a vadonban.

Ne kockáztassunk feleslegesen!

Sokszor hangzik el a kérdés, hogy Guatemala biztonságos-e? Turistaként nem valószínű, hogy bajba kerülnénk. Ennek ellenére minden esetben hallgassunk a helyiek tanácsaira az elkerülendő területekkel kapcsolatban, mindig legyünk tisztában a környezetünkkel, és soha ne hagyjuk őrizetlenül a holminkat vagy az italunkat. 

Drogok

Bár egyes bárok és szállodák szemet hunynak a marihuána és más illegális drogok fogyasztása felett, a bárokban nem ritkák a rendőrségi razziák, és az illegális anyagok használói ellen szigorúan fellépnek. 

Kapcsolódó inspirációk:

Peru és Bolívia: az inkák földjén - OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.

Kolumbia gyöngye: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.

Kolumbia látványosságai - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.

Kolumbia rózsaszín tengere - OTP Travel Utazási Iroda
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.

Kolumbiai sárfürdő - OTP Travel Utazási Iroda
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.

Kolumbia édes csókja - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.

Kolumbia éke: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagenában rengeteg minden vár felfedezésre, tegye meg velünk! Irány Kolumbia ékköve!

Kolumbia rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia egy igazi trópusi paradicsom, melynek gyönyörű tengerpartjait még viszonylag kevesen ismerik. Fedezze fel velünk az érintetlen partokat.

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Panama-csatorna: A kontinenseket összekötő modern csoda | OTP Travel Utazási Iroda
A Panama-csatorna a XX. század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye, létfontosságú csatorna a globális kereskedelem számára. Ismerje meg izgalmas történetét!

A geisha kávé hódítása Etiópiától Panamáig - OTP Travel Utazási Iroda
A geisha kávé ugyanolyan világhírű, mint a kopi luwak vagy a jamaicai blue mountain, de hogyan tört utat magának Etiópiából Panamáig? Fedezze fel velünk ezt a különleges történetet.

Martinique legjobb rumlepárlói - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete elválaszthatatlan a rumtól, az itt készült italokat világszerte nagyra értékelik. A szigeten elsősorban Rhum Agricole-t állítanak elő, amelyet cukornádlé lepárlásával nyernek.

Martinique legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda

A francia Karib-térségben található Martinique szigete híres a gyönyörű strandjairól. A családokat teljes mértékben kiszolgáló strandoktól az érintetlen partszakaszokig mindent megtalálhatunk.

Érdekes tények Martinique szigetéről - OTP Travel Utazási Iroda

Érdekes tények Franciaország tengeren túli tartományáról. Ismerte őket?

Kirándulások Martinique szigetén - OTP Travel Utazási Iroda

A fehér homokos strandokkal és mangrovefás rejtekhelyekkel tarkított partvidék és a különleges természeti környezet mindenkit kalandokra csábít.

Martinique varázslata - OTP Travel Utazási Iroda

A Karib-tenger virágaként emlegetett Martinique szigetén a nyár soha nem ér véget, miközben a francia és a karibi kultúra ellenállhatatlan keveréke felejthetetlen élményeket tartogat.

Martinique 10 csodája - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete számos kalandot kínál. Fedezze fel velünk a varázslatos sziget kincseit!

Panama utazás | szörf - OTP Travel Utazási Iroda
Panama Közép-Amerika legjobb szörfös úti célja. Itt találjuk a legjobb hullámokat, akár kezdőként, akár profi sportolóként akarjuk őket meglovagolni.

Panama utazási - OTP Travel Utazási Iroda
Panama hihetetlenül érdekes ország, rengeteg felfedezni valót tartogat. Van azonban néhány tanács, amelyet minden esetben érdemes megfogadnunk a panamai tartózkodásunk idejére.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND AQUAMARINE *****

Dominikai Köztársaság
979 000 Ft-tól/fő

MELIA CARIBE BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
1 039 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
1 079 000 Ft-tól/fő

RIU BAMBU*****

Dominikai Köztársaság
1 139 000 Ft-tól/fő