Élmények a világ körül

Keresés

A maják titkai – Tikal

Ezért van Guatemala a bakancslistán - OTP Travel Utazási Iroda
David Stuart maja kutató szerint Tikal a világ egyik leglenyűgözőbb régészeti lelőhelye. Tartson velünk az ősi Guatemalába!

A maják titkai – Tikal

 
Több évtizedes intenzív kutatás után Mexikó és Közép-Amerika ősi romjai új ismeretekkel szolgálnak a Kolumbusz előtti kultúráról.
 

A guatemalai Tikal ma látható romjai, bár csodálatosak, az eredeti városállamnak csak töredékét képviselik. A régészek szerint fénykorában Tikal "belvárosa" sokkal nagyobb volt. Tikal nagy részét - a guatemalai Tikal Nemzeti Park szívét, a mai Flores városától egy órányi autóútra északkeletre – még nem tárták fel és a maják titokzatos világa is rengeteg felfedezni valót tartogat.

Filozófusok, csillagászok, harcosok

Az aztékok aranya a nopál - OTP Travel Utazási Iroda
A XX. század nagy részében a maja szakértők azt hitték, hogy a maják békés filozófusok voltak, akik megfigyelték az égi eseményeket és az idő és a kozmosz természetéről elmélkedtek. Bizonyos elméletek szerint szerint Tikal és más ősi helyek gyakorlatilag lakatlan szertartási központok voltak, ahol a papok a bolygókat és a csillagokat, valamint a naptár rejtelmeit tanulmányozták. Amikor az 1960-as években a tudósok elkezdték megfejteni a hieroglifák jelentéseit jobban kirajzolódott az, hogy a maják tudományos törekvéseik mellett igen harcos nép voltak.
Tikal északi akropoliszának tövében magas faragott kövek, azaz sztélék sora áll. Minden egyes sztélé egy-egy gazdagon díszített királyt ábrázol, és a monolitokat hieroglifák borítják, amelyek megfejtése után feltárultak a maja mindennapok.
Amikor a spanyolok a XVI. században meghódították Mezoamerikát a katolikus egyház Diego de Landa szerzetesének felügyelete alatt több száz maja kódexet - mitológiai és csillagászati információkban gazdag, fakéregből készült könyvet – égetett el. Csak négy maja kódex és egyetlen kézirat maradt fenn. Bár a kézirat egyes részeit először 1864-ben publikálták, majdnem egy évszázadnak kellett eltelnie mire megértették, hogy a maja hieroglifák valójában szimbólumok kombinációja, amely logográfiákat, azaz szavakat és hangegységeket egyaránt használnak. Sok hieroglifa teljes jelentését azonban csak az 1970-es években értették meg. Mára az ismert maja szövegek legalább 85 százalékát elolvasták és lefordították. Az aztékok aranya a nopál - OTP Travel Utazási Iroda
A várost több mint ezer évvel ezelőtt elhagyták eredeti lakói, így a kívülállók számára közel egy évezredig ismeretlen maradt. Tikal nagy kőemlékei évszázadokig pusztultak, majd fokozatosan visszahódította őket a dzsungel. Hernan Cortes és csapata 1525-ben elvonult Tikal mellett, de nem vette észre a 40 méter magas selyem-, gyapot-, cédrus és mahagónifák által elrejtett templomokat. Guatemalai levéltárak említik, hogy a XVIII. században helyi lakosok éltek Tikalban, de az első hivatalos expedíció a romokhoz csak 1848-ban indult. Még a "Tikal" név is viszonylag új keletű, a maja ti ak'al, azaz "a víznyelőnél" szóból származik.

Tikal Nemzeti Park

  Az aztékok aranya a nopál - OTP Travel Utazási Iroda

A Tikal Nemzeti Park 575 négyzetkilométernyi dzsungelt és több ezer romos építményt foglal magában. Csak az ősi város központi része 3000 épületet tartalmaz, és mintegy 16 négyzetkilométeren terül el. Tikal része az 1990-ben létrehozott, egymillió hektáros maja bioszféra-rezervátumnak is, amelyet a Peten sűrű erdeinek védelmére hoztak létre, amelyek a népesedési nyomás, az illegális fakitermelés és az égetéses mezőgazdasági gyakorlat miatt riasztó ütemben kezdtek eltűnni. A régészek becslései szerint a maják i. e. 900 körül telepedtek le a ma Tikal néven ismert területen.
A Pennsylvaniai Egyetem múzeuma és a Guatemalai Antropológiai és Történeti Intézet az 1950-es és 1960-as években helyreállította Tikal építményeit a jelenlegi állapotukban. Az UNESCO 1979-ben a romokat a világörökség részévé nyilvánította. Tikal ma Guatemalának azt jelenti, amit a Nagy Piramisok Egyiptomnak, nemzeti szimbólum és a múltuk emlékeinek forrása.
Hatalmas fák borítják még mindig Tikal épületeit, melyek trópusi erdőben kanyargó széles utakon keresztül érhetők el, ahol tukánok, papagájok és számtalan más élőlény él. Tikal nagysága még azokat is lenyűgözi, akik már jártak olyan látványos maja helyszíneken, mint a mexikói Palenque és Chichen Itza. Az aztékok aranya a nopál - OTP Travel Utazási Iroda
A Nagy Jaguár temploma (I. templom) és a Maszkok temploma (II. templom) hatalmas óriásokként emelkednek ki a Nagy tér ellentétes oldalain, egy hatalmas területen, amelyet teraszok, paloták és labdapályák öveznek. Az I. templom mintegy 50 méterrel emelkedik a tér keleti vége fölé. A piramis kilenc szintjére egy kőlépcső vezet fel, amely a maja alvilág kilenc szintjének felel meg.
1958-ban a régészek felfedezték Ah Cacau - Tikal egyik legnagyobb uralkodójának - sírját az I. templomban. Ah Cacau csontvázát jáde díszekkel díszítették, és értékes ajándéktárgyakkal vették körül, többek között kerámiával, alabástrommal, kagylókkal és a Karib-tenger partjáról származó gyöngyökkel. Ennek a díszes sírnak a másolatát a Tikal Múzeumban, a látogatóközpont közelében található Tikal Múzeumban lehet megtekinteni.
A maja csillagászok a tikali piramisok tetejéről követték a Vénusz és az összes többi látható bolygó mozgását. Ezeket a - mai mércével mérve is rendkívül pontos - számításokat használták bonyolult naptáruk finomhangolására, amely egy 260 napos, tzolkin néven ismert naptárból és egy 365 napos naptárból álló fogaskerék-rendszerhez hasonlítható, amely 52 éves ciklusok kitöltéséhez kapcsolódott.

Kapcsolódó inspirációk:

Peru és Bolívia: az inkák földjén - OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.

Kolumbia gyöngye: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.

Kolumbia látványosságai - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.

Kolumbia rózsaszín tengere - OTP Travel Utazási Iroda
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.

Kolumbiai sárfürdő - OTP Travel Utazási Iroda
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.

Kolumbia édes csókja - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.

Kolumbia éke: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagenában rengeteg minden vár felfedezésre, tegye meg velünk! Irány Kolumbia ékköve!

Kolumbia rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia egy igazi trópusi paradicsom, melynek gyönyörű tengerpartjait még viszonylag kevesen ismerik. Fedezze fel velünk az érintetlen partokat.

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Panama-csatorna: A kontinenseket összekötő modern csoda | OTP Travel Utazási Iroda
A Panama-csatorna a XX. század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye, létfontosságú csatorna a globális kereskedelem számára. Ismerje meg izgalmas történetét!

A geisha kávé hódítása Etiópiától Panamáig - OTP Travel Utazási Iroda
A geisha kávé ugyanolyan világhírű, mint a kopi luwak vagy a jamaicai blue mountain, de hogyan tört utat magának Etiópiából Panamáig? Fedezze fel velünk ezt a különleges történetet.

Martinique legjobb rumlepárlói - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete elválaszthatatlan a rumtól, az itt készült italokat világszerte nagyra értékelik. A szigeten elsősorban Rhum Agricole-t állítanak elő, amelyet cukornádlé lepárlásával nyernek.

Martinique legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda

A francia Karib-térségben található Martinique szigete híres a gyönyörű strandjairól. A családokat teljes mértékben kiszolgáló strandoktól az érintetlen partszakaszokig mindent megtalálhatunk.

Érdekes tények Martinique szigetéről - OTP Travel Utazási Iroda

Érdekes tények Franciaország tengeren túli tartományáról. Ismerte őket?

Kirándulások Martinique szigetén - OTP Travel Utazási Iroda

A fehér homokos strandokkal és mangrovefás rejtekhelyekkel tarkított partvidék és a különleges természeti környezet mindenkit kalandokra csábít.

Martinique varázslata - OTP Travel Utazási Iroda

A Karib-tenger virágaként emlegetett Martinique szigetén a nyár soha nem ér véget, miközben a francia és a karibi kultúra ellenállhatatlan keveréke felejthetetlen élményeket tartogat.

Martinique 10 csodája - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete számos kalandot kínál. Fedezze fel velünk a varázslatos sziget kincseit!

Panama utazás | szörf - OTP Travel Utazási Iroda
Panama Közép-Amerika legjobb szörfös úti célja. Itt találjuk a legjobb hullámokat, akár kezdőként, akár profi sportolóként akarjuk őket meglovagolni.

Panama utazási - OTP Travel Utazási Iroda
Panama hihetetlenül érdekes ország, rengeteg felfedezni valót tartogat. Van azonban néhány tanács, amelyet minden esetben érdemes megfogadnunk a panamai tartózkodásunk idejére.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND AQUAMARINE *****

Dominikai Köztársaság
979 000 Ft-tól/fő

MELIA CARIBE BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
1 039 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
1 079 000 Ft-tól/fő

RIU BAMBU*****

Dominikai Köztársaság
1 139 000 Ft-tól/fő