Élmények a világ körül

Keresés

A prágai Károly híd

Csehország | Prága | Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!

A prágai Károly híd

 
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!
 

A prágai Károly híd a Moldva folyó első kőhídja volt, amelyet egy korábbi kőhíd helyén emeltek. A Károly híd elődje a Judit híd volt, amelyet még Türingiai Judit (Judith von Thüringen, 1135–1174), II. Ulászló cseh király felesége emeltette. A királyné ezzel a híddal szeretett volna kedveskedni a prágaiaknak, akik viszont kimondottan nem kedvelték a német származású asszonyt. A Judit hidat azonban 1342 tavaszán elvitte a jeges árvíz. Így a Prágaiak híd nélkül maradtak, egészen 1357-ig, amikor Peter Parler német építész tervei alapján elkezdték építeni az új hidat.

Csehország, Prága, Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A legenda szerint az alapkövet maga IV. Károly német-római császár helyezte el 1357. július 9-én hajnali 5 óra 31 perckor. Az időpont nagyon fontos volt a császár számára, aki erősen hitt a numerológiában és úgy gondolta, ez a konkrét időpont palindromot alkot (1357 9, 7 5:31), ami erősíti a hidat.

Érdekes momentum, hogy a korabeli technikáknak megfelelően az építők tojást és tejet is kevertek a köveket összetartó cementbe, hogy a kötés biztos legyen. Vicces elem, hogy a hozzávalók begyűjtését a király vállalta. Az építészetben kevés jártas falvak közül azonban néhány, hogy kedveskedjen az uralkodónak, megfőzve küldte el a tojásadót, ami nem segítette a munkálatok gyors befejezését. Az új híd végül 1402-ben készült el.
Csehország, Prága, Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A Károly híd krónikájához tartozik, hogy innen lökték a Moldvába 1393-ban Nepomuki Jánost mert elutasította IV. Vencel követelését, hogy adja ki felesége gyónási titkait. Jánost a XVIII. században avatták szentté.
A prágai Károly híd 516 méter hosszú és közel 10 méter széles. Végeit gótikus tornyok zárják; a hidat a XVII. század óta aranyozott fakereszt díszíti. A híd 30 szobrának legtöbbje barokk stílusú, és 1700 körül kerültek a helyükre. Az első a Csehország védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak állított szobor volt még az 1400-as években.
Csehország, Prága, Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A hídon, azon a helyen, ahol Nepomuki Jánost a vízbe vízbe lökték, egy öt csillaggal ellátott sárgaréz keresztet állítottak. A hagyomány szerint, aki úgy érinti meg, hogy minden ujja egy-egy csillagot érint, teljesül egy titkos kívánsága. De a Nepomuki Szent János szobrát díszítő domborművet is alaposan fényesre polírozták az érintő kezek, állítólag ez is szerencsét hoz.

Kapcsolódó inspirációk:


5 csodaszép város Morvaországban - OTP Travel Utazási Iroda
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.

Csehország | Olmütz | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!

Csehország | Karlovy Vary | színes házak - OTP Travel Utazási Iroda
A csehországi Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdővárosa. Fedezze fel velünk!

10 cseh finomság - OTP Travel Utazási Iroda
Csehországban járva ezeket az ételeket meg kell kóstolni!

Csehország | Kutna Horá Csonttemplom - OTP Travel Utazási Iroda
Egy órányi autóútra Prágától, Kutna Hora városában található a Kostnice Sedlec, azaz a Csonttemplom.

Némelyik csak szokatlan, mások azonban egyenesen furcsának tűnhetnek.

Kapcsolódó ajánlatok:


DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

Csehország
érdeklődésre