Élmények a világ körül

Keresés

5 lebilincselő óra a világ minden tájáról

5 érdekes óra a világ minden tájáról - OTP Travel Utazási Iroda
Betekintés az órák világába.

5 lebilincselő óra a világ minden tájáról

Dubai

Elképzelte már milyen lenne egy XIII. században felvázolt kézirat alapján megépített hatalmas elefánt formájú vízórát élőben megcsodálni? Van rá lehetősége, hiszen a Dubai Ibn Battuta bevásárlóközpontban megépítették Al-Jazari hatalmas vízórájának pontos mását. Az Elefánt óra csak egy a sok ötletes eszköz közül, amelyeket Al-Jazari (a teljes név: Badi Al-Zaman Abu Al-Izz Ismail Bin Al-Razzaz Al-Jazari) tervezett, aki az Artuklu-palota főmérnökeként dolgozott. Az időmérésnek már régen is fontos szerepe volt a muzulmán vallásban, hiszen lehetővé tette a napi ötszöri imádságok pontos elvégzését. Az Elefánt óra kifinomult alakjában és funkciójában is. Az óra fizikai részletei különböző kultúrákat ábrázol: Az elefánt egy ázsiai elefánt, amely Indiát képviseli, a sárkányszerű kígyó Kínát képviseli, a főnix a tetején az ókori Egyiptomot, a turbán pedig a muszlim kultúrát ábrázolja. Az óra működési elve: az idő mérésének mechanizmusa az elefánton belül került megvalósításra. Képzeljünk el egy vízzel teli medencét, amiben lebeg egy vödör. A vödör vizében egy tál lebeg, aminek a közepén egy kis lyuk található. Pontosan fél óra elteltével a tál megtelik vízzel, ami ekkor elsüllyed és meghúzza a torony tetőhöz erősített madzagot, ezzel jelezve az idő pontos múlását.

Prága

5 lebilincselő óra a világ minden tájáról - OTP Travel Utazási Iroda
A világ legrégebben működő csillagászati órája Prágában tekinthető meg. Orlojról számos legenda kering, amelyek közül a legismertebb Hanuš mesterhez fűződik. Hanuš munkái kiválóak voltak és attól féltek a város tanácsnokai, hogy máshol is készít majd hasonló órákat, ezért megvakították. A legenda szerint a már haldokló mesterember utolsó erejével még belenyúlt az óra fogaskerekeibe és összerombolta. A mai kutatások azonban felfedik, hogy igazából Mikuláš Kadaň készítette az órát 1410-ben. Majd Hanuš 1490-ben újjáépítette. A XVI. század óta az időmérő szerkezetet már többször is megjavították és újjáépítették, de még így is az óramű háromnegyede eredeti. Az óra három önálló részből áll: bábjátékból, szférakörből és naptárból. A bábjáték egyedi látványa igazi különlegesség. A toronyóra háromfajta időt mutat: a régi cseh időt arab számokkal, a mai időt római számokkal, és a babiloni rendszer szerint tizenkét időszakra felosztott nappali időt. A pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja.

München

5 lebilincselő óra a világ minden tájáról - OTP Travel Utazási Iroda
München egyik legmeghatározóbb helyszíne a Marienplatz, amely egykor piactér volt, most az egyik leglátogatottabb turista célpont. Minden látogató igyekszik úgy időzíteni a programját, hogy láthassa a városháza tornyának több mint száz éve változatlan órajátékát. A harminc mozgó figura egy lovagi torna történetét mutatja be. Mivel egy 1908-as szerkezetről beszélünk, még nem volt minden eleme automatizálható. Ezért a lovagi tornákon a lóról kiütött lovas alakját még ma is kézzel kell valakinek visszarakni a helyére a toronyban, mielőtt a következő órajáték elindul. Érdekesség, hogy 2007. óta napenergiával működik a szerkezet többi része.

Abrádzs al-Bajt

5 lebilincselő óra a világ minden tájáról - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, hogy Mekkában épült a világ legnagyobb toronyórája. Abrádzs al-Bajt három világrekordot is tart: a világ legmagasabb szállodája, a világ legmagasabb toronyaórája és a legnagyobb számlappal ellátott toronyórája. Gondolta volna, hogy az órát 2 millió világító LED lámpa világítja meg? Valamint egy hatalmas arab felirat is olvasható rajta: „Allah a legnagyobb”. Az óra a ramadánhoz időzítve kezdte meg működését. A leírások szerint a torony, amelyben helyet kapott, hatszor magasabb a Big Ben tornyánál. A szaúdi kormány által épített komplexumban szállodák, bevásárlóközpontok és konferenciatermek is vannak.

Big Ben

5 lebilincselő óra a világ minden tájáról - OTP Travel Utazási Iroda
Önnek mi jut eszébe, ha azt a városnevet olvassa, hogy London? Az emberek 90 % -a biztosan a Big Ben-re gondolna, na meg persze a piros emeletes buszokra. Az óra megépítése és kivitelezése kalandosan alakult, a harangot egy számítási tévedés miatt 16 tonna tömegű lett a tervezett 14 tonna helyett. Néhány év után egy alkalommal megrepedt, amit nem lehetett javítani. Két okból történhetett, vagy a hibás öntés miatt, vagy pedig a nagy súlyú kalapács okozta a törést. A harangot összetörték és újraöntötték. Az újraöntött harang 1858-ban készült el, tömege a kezelhetőbb 13,5 tonna lett és szerencsére ma is ez van használatban. A világszerte ismert dallamot, a Westminster-harangjátékot és az időt jelző harangütéseket rengeteg más harang is átvette, 1922 óta pedig a rádió is közvetíti egy, a toronyban elhelyezett mikrofon segítségével. A háború alatt egészen fontos szerepe volt, lejátszása után ugyanis általában fontos híreket mondtak be. A pontosságáról híres óramű John Dent és unokaöccsének műve. A 7 méter átmérőjű, 312 darab opálüvegből álló óralap is úgy lett tervezve, hogy lehetőleg minden természeti körülménynek ellenálljon. Ennek ellenére egy csapat seregély, illetve egy erős hóvihar miatt egyszer négy és fél, illetve 10 percet késett az óra.

Kapcsolódó inspirációk:


Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Olvassa el tippjeinket! Segítünk a választásban.

Ajándékötletek Dubaiból - OTP Travel Utazási Iroda
Dubai-ban egymást érik a legmodernebb és leghatalmasabb épületek. 2023. elején nyitja meg kapuit a Pálma-sziget legújabb csodája, az Atlantis The Royal szállodája.

Megelevenedő múlt: Jane Austen Fesztivál  - OTP Travel Utazási Iroda
Anglia egyetlen melegvizes forrásának városban minden szeptemberben megelevenedik a múlt: a XIX. század díszletei között rendezik meg a varázslatos Jane Austen Fesztivált.

Bristol, az átváltozóművész - OTP Travel Utazási Iroda
Egykori dohos dokkjai kulturális intézmények formájában keltek újra életre.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

5 csodaszép város Morvaországban - OTP Travel Utazási Iroda
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.

Csehország | Olmütz | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!

Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Kapcsolódó ajánlatok:


LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

Csehország
érdeklődésre

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

TÜRINGIA, SZÁSZORSZÁG ÉS BERLIN FELFEDEZÉSE

Németország
779 000 Ft-tól/fő