Élmények a világ körül

Keresés

6 Krakkó környéki finomság

6 Krakkó környéki finomság - OTP Travel Utazási Iroda
Krakkó és környéke nem csak kulturális örökségekben, de de gasztronómiai specialitásokban is gazdag.

6 Krakkó környéki finomság

A Kis-lengyelországi vajdaság Lengyelország egyik közigazgatási egysége a 12 közül. Központja Krakkó. A város és környéke nem csak kulturális örökségekben, de de gasztronómiai specialitásokban is gazdag. Kóstoljon bele velünk, Krakkó és Kis-Lengyelország legnépszerűbb csemegéibe! Induljon a túra!

Lisiecka kolbász

Lengyelország | Krakko | Lisiecka kolbász - OTP Travel Utazási Iroda
A kiełbasa lisiecka füstölt kiváló minőségű sertéshúsból készül füstöléssel. 1930 óta gyártják. Gyorsan népszerű lett, így a mai napig változatlan receptúra alapján kerül a polcokra. amikor a helyi hentesek először gyártani kezdték.
A neve egy Krakkóhoz közel fekvő, Liszki nevű kis falutól ered. származik. A lisiecka kolbász gyűrű alakú és a füstölés miatt sötétbarna. Készítése során a gondosan kiválasztott sonka- és karajdarabokat apróra darálják, majd fűszerek hozzáadásával töltik a természetes bélbe.
A sertéshús íze domináns, a fokhagyma, a só és a bors szelíden árnyalják, egyedülálló aromát adva a kolbásznak. Ízvilágát tovább gazdagítja az éger, bükk vagy gyümölcsfás füstölés. A kolbász számos versenyen nyert már díjat és a hírek szerint nagy kedvelője Károly herceg, illetve a maláj elnök is.

Redykołka

Lengyelország | Krakko | Redykołka - OTP Travel Utazási Iroda
A redykołka egy félzsíros juhtejből készülő, kicsi, félkemény sajt Podhale régióból. A neve a lengyel redyk szóból származik, amely tulajdonképpen arra utal, hogy hegyi legelőkön tartott juhoktól származik a termék. A sajt szokatlan formájú, olykor kifejezetten mókás alakú. A súlya viszont nem haladhatja meg a maximális 300 grammot, a legkisebb pedig orsó alakú redykolka mindössze 30-60 grammos. Redykolkát a pásztorok ajándékának tartják, mivel a vendégeiknek régebben ezzel kedveskedtek. A sajt belseje sima és fehér, a külseje a füstölés miatt szalmaszínű. Íze enyhén sós, füstös és fűszeres.

Krakowska sucha staropolska kolbász

Lengyelország | Krakko | Krakowska sucha staropolska kolbász - OTP Travel Utazási Iroda
A kiełbasa krakowska sucha staropolska egy tartós, füstölt, főtt és szárított kolbász. Alapanyaga a durvára darált sovány sertéshús. Természetes bélbe töltve, sötétbarna színű, fényes, enyhén ráncos és száraz felülettel. A végeit kötik vagy összetűzik.
A krakowska sucha staropolska erősen pácolt, füstölt hústermék, jellegzetes borsos felhanggal, finom szerecsendió- és fokhagymás utóízzel, amely nemcsak ízfokozóként szolgál, hanem meghosszabbítja a termék eltarthatóságát is.

Oscypek

Lengyelország | Krakko | Oscypek - OTP Travel Utazási Iroda
Az orsó alakú füstölt sajt általában a Tátra felvidékéről származó, lengyel hegyi juhok sózott és pasztörizálatlan tejéből készül. Időnként azonban a lengyel Podgórska fajtájú, vörös tehén tejével is keverik az alapanyagot. Az oscypeket májustól szeptemberig állítják elő kizárólag Lengyelország legdélibb régiójában. Jellegzetes füstösségével, egyedi sós és enyhén savanykás ízével, a gesztenyére emlékeztető aromájával ezt a pikáns csemegét leginkább grillezve élvezhetjük, természetesen erdei áfonyalekvár kíséretében.

Krakkói obwarzanek

Lengyelország | Krakko | Krakkói obwarzanek - OTP Travel Utazási Iroda
Az obwarzanek krakowski egy hagyományos, gyűrű alakú péksütemény, Krakkóban és Wieliczkában készítik. Igazi Malopolskie-i csemege. Az obwarzanek, neve a lengyel „főtt” szóból származik. Nagyobb, mint a szokásos bagel, és egy helyett két darab tésztából alakítják ki a formáját. Sütés előtt forrázzák, illetve szórják mákkal, szezámmaggal, gyógynövényekkel, fűszerekkel, sajttal, sóval vagy hagymával. Édes ízű, sűrű állagú. A külseje világos vagy sötétarany esetleg halványbarna, fényes felületű. A többi bagellel ellentétben a krakkóiak nem vágják félbe szendvicsalapnak, önmagában fogyasztják. Népszerűségük töretlen, Krakkó minden második utcasarkán árusítják. A helyiek szerint az obwarzanek krakowski Krakkó nem hivatalos szimbólumává vált.

Bundz

Lengyelország | Krakko | Bundz - OTP Travel Utazási Iroda
A Bundz lengyel juhtejből készül. Az ország hegyvidéki régióinak specialitása. Ízében és állagában a túróra emlékeztet, és enyhe, friss íze van. A bundz előállítása során keletkező maradék savó a żętyca nevű hagyományos lengyel savanyú ital alapanyaga.

Kapcsolódó inspirációk:


Częstochowa Fekete Madonnája - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Lengyelország legszentebb helyét, ismerje meg a częstochowai Jasna Góra-i kolostort!

Krakkó kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A vásárlástól a városnézésig Krakkó ezernyi élménnyel szolgálhat. járja be velünk Krakkó és környékének legfontosabb nevezetességeit!

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.