A Kis-lengyelországi vajdaság Lengyelország egyik közigazgatási egysége a 12 közül. Központja Krakkó. A város és környéke nemcsak kulturális örökségekben, de gasztronómiai specialitásokban is gazdag. Kóstoljon bele velünk, Krakkó és Kis-Lengyelország legnépszerűbb csemegéibe! Induljon a túra!
Lisiecka kolbász

A kiełbasa lisiecka füstölt sertéshúsból készül, melyet gondosan válogatott sonka- és karajdarabokból aprítanak, majd fűszerezve természetes bélbe töltenek. Gyűrű alakú, sötétbarna kolbász, amelynek ízvilágát fokhagyma, só, bors és éger-, bükk- vagy gyümölcsfás füst gazdagítja. 1930 óta változatlan recept alapján készül, és számos díjat nyert már világszerte.
Redykołka

A Podhale régióból származó redykołka félzsíros juhtejből készült, kisméretű, félkemény sajt. Formája gyakran játékos, súlya 30–300 gramm között mozog. A pásztorok ajándékának tartott sajt külseje a füstölés miatt szalmasárga, belseje fehér és sima. Íze enyhén sós, füstös, fűszeres.
Krakowska sucha staropolska kolbász

A krakowska sucha staropolska tartós, füstölt, főtt és szárított kolbász, amely durvára darált sovány sertéshúsból készül. Enyhén ráncos, fényes, sötétbarna felületéről ismerhető fel. Jellegzetes ízét a bors, a szerecsendió és a fokhagyma adja, melyek a tartósságát is biztosítják.
Oscypek

A Tátra vidékéről származó oscypek orsó alakú, füstölt sajt, amely juhtej, esetenként tehéntej keverékéből készül. Májustól szeptemberig állítják elő a dél-lengyel régióban. Füstös, sós, enyhén savanykás ízét gyakran erdei áfonyalekvárral kínálják, grillezve különösen népszerű.
Krakkói obwarzanek

Az obwarzanek krakowski egy hagyományos, gyűrű alakú péksütemény, amelyet Krakkóban és Wieliczkában sütnek. A tésztát sütés előtt forrázzák, majd magvakkal, sajttal vagy sóval szórják. Külsője fényes, aranybarna, belül tömör. A helyiek szerint az obwarzanek Krakkó egyik jelképévé vált, hiszen szinte minden utcasarkon kapható.
Bundz
A bundz lengyel juhtejből készül, friss, enyhe ízű és állagában a túróra emlékeztet. Az előállítás során keletkező savóból készül a żętyca nevű hagyományos savanyú ital. A hegyvidéki régiók egyik jellegzetes különlegessége.
Kapcsolódó ajánlatok
GDANSK ÉS VARSÓ
Ismerje meg Lengyelország két különleges városát, a Balti-tenger partján fekvő, varázslatos hangulatú Gdanskot és a történelem viharaiból újjászületett fővárost, Varsót! Barangoljon Gdansk macskaköves utcáin, fedezze fel a tengerparti üdülővárosok báját, majd merüljön el Varsó kulturális és történelmi örökségében.


