Élmények a világ körül

Keresés

Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma

Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek
Egykor a Kínát és Európával összekötő ősi Selyemút egyik fontos állomása volt Azerbajdzsán. De az Európa és Közép-Ázsia között ingázó kereskedelmi hajók is megálltak a Bakui-öbölben, a Kaszpi-tenger legnyugodtabb kikötőjében, hogy feltöltsék a készleteiket, mielőtt nekivágtak volna az út további részének. Az azerbajdzsániak így évszázadokon át Ázsia és Európa határmezsgyéjéről a saját kézműves termékeiket is eljuttathatták a világ messze eső tájaira. Az örökségnek hála, az ország mind a mai napig virágzó kézműves kultúrát mondhat magáénak. Ugorjon velünk a jelenben is létező múltba!

Basgal selyemkendői

A Bakutól három órányira fekvő, eredeti formájában megőrzött ősi falu, Basgal az azerbajdzsáni kelaghayi hazája. A kelaghayi-k hagyományos selyem fejkendők, amelyeket az azerbajdzsáni nők hosszú évszázadok óta viselnek. Ősi batikolási technikával készülnek, melynek során forró viasszal mintát készítenek a selyemre, majd megfestik. A basgali kendők, illetve a selyemgyártás szerepel az UNESCO Szellemi kulturális örökség listáján. Basgalban a XX. század elején még minden háztartásban gyakorolták a selyemszövést. A 400 lakosú faluban a 2000-es években megnyílt a Basgal Kelaghayi Selyem Központ, ahol a kortárs azerbajdzsáni tervezők élere keltették életre a fejkendők hagyományát. A műhely szabadon látogatható és akár magunk is készíthetünk hagyományos selyem kelaghayit. 

Lahij, a rézműves falu

Lahij festői szépségű falu ősi, macskaköves utcákkal és kőházakkal, Bakutól ugyancsak  háromórányi autóútra nyugatra. Azerbajdzsán gazdag kézműves örökségének egyik kitűnő példája. Az idők során az aprócska falú számos kiváló mesterembernek adott otthont, mesterien űzték itt a szőnyegszövést, a kalapkészítést és a bőrmegmunkálást. Mind közül azonban kiemelkedett a rézműves mesterek munkássága, amely sok-sok generáció óta a falu specialitása. A világ vezető múzeumainak számos gyűjteményében megtalálhatók a Lahijból származó rézedények és használati tárgyak. Az itteni szaktudás olyannyira nagyra értékelt, hogy a falu rézműves hagyománya 2015-ben felkerült az UNESCO Szellemi kulturális örökség listájára.

Sheki mesterei

Sheki egykor a Selyemút forgalmas állomása volt. Ma Azerbajdzsán északi vidékeinek egyik legszebb települése. Főutcáján az azerbajdzsáni kézműves termékek tucatjait lehet megvásárolni, ruhaneműket, hímzett díszpárnákat és kerámiákat. Sheki valódi specialitása az egyedülálló kézműves hangerek gyártása. Sheki az otthona a legjobb tradicionális azerbajdzsáni kamancha és tar, a dió- és eperfából készült vonós hangszerek mestereinek.

Baku, a szőnyegek fellegvára

A bakui Szőnyegmúzeum a város kiemelkedő építészeti alkotása. Maga az épület egy feltekert azeri szőnyeget imitál, amivel a tengerparti körút egyik kiemelkedő látványossága. A szőnyegszövés ma is fontos szerepet játszik Azerbajdzsán kultúrájában, és egyes azerbajdzsáni régiókban a szőnyegszövés még ma családi hagyomány eleven része, amely generációkon keresztül öröklődött. A Szőnyegmúzeum több mint 6000 azerbajdzsáni szőnyegnek ad otthont, amivel a legnagyobb ilyen gyűjtemény a világon. A kiállított szőnyegek némelyike több mint 300 éves. A múzeumban képzett idegenvezetők segítenek megérteni a szőnyegek mintái mögött rejlő jelentéstartalmakat.

Khinalig

Az ország északi részén fekvő Khinalig már a fenséges Kaukázus látványával is elvarázsolja a látogatókat. A település lakói a gyapjúból készülő tárgyak igazi mesterei. Khinalig lakói csodálatos szőnyegeket, táskákat és ágytakarókat készítenek a természetes alapanyagból. A legkedveltebb portékájuk a színes és rendkívül meleg zoknik, amelyeknek az ide érkezők soha nem tudnak ellenállni. A zoknikat régen a falu pásztorainak adták, hogy melegen tartsák a lábukat, amikor a hegyi legelők között terelik a juhokat. ma a turisták kedvencei.

Kapcsolódó inspirációk:


Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Grúzia, Top10 grúz étel | OTP Travel utazási iroda
Ezeket az ízeket egyszer ki kell próbálni!

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Üzbegisztán | Szamarkand | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.

Üzbég finomságok | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

33 érdekes tény Üzbegisztánról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.

Taskenti TOP - OTP Travel Utazási Iroda
Üzbegisztán a Közép-Ázsiát felfedezni vágyók egyre népszerűbb választása. Fővárosa, Taskent egy méltánytalanul alulértékelt város.

Kapcsolódó ajánlatok:


AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő

BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
849 000 Ft-tól/fő