Élmények a világ körül

Keresés

Azerbajdzsáni kisokos

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Azerbajdzsáni kisokos

Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban

Örményország tabu!

Azerbajdzsán és Örményország mind a mai napig de-facto háborúban áll Hegyi-Karabah miatt. A régió most Azerbajdzsánhoz tartozik, de évekig örmény milíciák irányították. Akkor sok azeri kényszerült elhagyni a területet, idén az örmények jutottak erre a sorsra. Vagyis Örményország említése kellemetlen pillantásokat válthat ki az azerbajdzsániakból, ezért jobb, ha teljes mértékben elkerüljük.

Örmény terméket ne vigyünk az országba!

A konfliktus mindkét oldalon erős ellenszenvet alakított ki a közvéleményben. Az Örményország felől érkező, örmény belépési bélyegzővel rendelkező utasokat a határon alaposan átvizsgálják. Akit rajtakapnak, hogy örmény árut hoznak a "meg nem nevezhető országból", ki is utasíthatják.

Ne szemeteljünk!

Csak elég végigsétálni Baku utcáin, és szembe ötlik a tisztaság. Számtalan szemetes sorakozik az utcákon, és az emberek használják is őket. A szemetelésért nem csak borsos pénzbírság jár, de az azerbajdzsáni kultúrában tabunak számít. 

Ne mondjunk negatív dolgokat Azerbajdzsánról!

Az azeriek rendszerint kiteszik a lelküket, hogy a vendégeik a lehető legjobban érezzék magukat, az utolsó dolog, amit szeretnének, ha a turisták panaszkodnának. A helyiek jól ismerik az országuk problémáit, nincs szükségük arra, hogy ezekre a turisták hívják fel a figyelmüket. Ha akarnak, majd beszélnek róluk maguk.

Tisztelni kell a nőket!

Az azeri férfiak tisztelik a nőket, és elvárják, hogy a külföldiek is így tegyenek. A tömegközlekedési eszközökön a nők mindig elsőbbséget élveznek, a férfiak még fel is állnak, hogy átadják a helyüket. Ha egy azerbajdzsáni nőt randira hívnak, minden esetben a férfi fizet.

Ne fogjunk taxit a repülőtérről!

A Heydar Aliyev nemzetközi repülőtér előtt londoni stílusú fekete taxik hada fogadja a turistákat, akik alaposan felpumpált árakkal dolgoznak. Az Airport Express busz 30 percenként közlekedik Baku központi közlekedési csomópontjához, a Május 28. metróállomáshoz. Az út nem tart sokkal tovább, és a buszjegyek ára körülbelül 5%-a a taxikénak.

Mindig legyen nálunk az útlevél!

A törvény szerint a külföldieknek mindig maguknál kell tartaniuk az útlevelüket. A rendőrség időnként megállítja és ellenőrzi a turisták személyazonosságát. Akinél nincsenek nála az okmányok, pénzbírságra számíthat. 

Ne fogadjon el azonnal ajándékokat!

Ha valaki ajándékot kínál, udvarias dolog kétszer visszautasítani, és végül harmadszorra elfogadni. Ugyanez lesz a helyzet, ha valaki ajándékot ad egy azerbajdzsáninak. 

Ne használjuk az OK jelet!

Nyugaton a mutatóujj és a hüvelykujj összeérintése jelképezi, hogy minden rendben van. Az azerbajdzsáni kultúrában nem. Ezt a jelet ugyanúgy udvariatlannak és sértőnek tartják, mint Törökországban. Ha már itt tartunk, az ujjal mutogatás is az.

Kapcsolódó inspirációk:


Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Grúzia, Top10 grúz étel | OTP Travel utazási iroda
Ezeket az ízeket egyszer ki kell próbálni!

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Üzbegisztán | Szamarkand | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.

Üzbég finomságok | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

33 érdekes tény Üzbegisztánról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.

Taskenti TOP - OTP Travel Utazási Iroda
Üzbegisztán a Közép-Ázsiát felfedezni vágyók egyre népszerűbb választása. Fővárosa, Taskent egy méltánytalanul alulértékelt város.

Kapcsolódó ajánlatok:


AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő

BORTÚRA GEORGIÁBAN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Grúzia
699 000 Ft-tól/fő

ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
779 000 Ft-tól/fő