Élmények a világ körül

Keresés

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Egy város, amelynek nincs párja. Ismerje meg Földünk egyik legrégebbi városát, a sivatagi rózsát, Yazd-ot.

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros

 
Az egyik legrégebbi város a Földön, a sivatagi síkságból kiemelkedő Yazd, Irán legegzotikusabb városa, mely elvarázsolja az utazót attól a pillanattól kezdve, hogy belép a legendás óvárosba.
 

A minden oldalról sivataggal körülvett Yazd talán nem rendelkezik a többi közép-iráni város hatalmas, kötelezően megtekintendő épületeivel, de különleges városszerkezete és életmódja vonzza a turistákat. Történelmi sikátorai, ősi romjai, a gyönyörű kilátás a háztetőkről és a fejlődő éttermi élet miatt megérdemli, hogy helyet kapjon bármelyik iráni útitervben.

Yazd tetőtéri kávézói

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legjobb módja annak, hogy megismerkedjünk a város szépségégeivel, hogy meglátogatjuk ikonikus tetőkávézóinak egyikét! A nyáron hűvös, télen pedig fűtött tetőteraszoknál nincs is jobb módja annak, hogy néhány órát eltöltsünk egy csésze kávé és néhány hagyományos yazdi étel társaságában, miközben a szürreálisan szép kilátásban gyönyörködünk.

Yazdi Vízügyi Múzeum

Irán legjobb múzeuma, ahol megismerkedhetünk az UNESCO Világörökségi listáján szereplő iráni qanatok, azaz földalatti vízvezetékek érdekes történetével. Yazdban található néhány a legrégebbi és legjobban karbantartott qanatok közül, amelyek a múltban elengedhetetlenek voltak e sivatagi város túléléséhez, mivel a friss, hideg vizet a közeli hegyekből a föld alatt vezették el egészen a településig.

Jameh mecset

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
A Yazd óvárosa fölött magasodó, lenyűgöző, kettős minarettel rendelkező épületet már csak azért is érdemes meglátogatni, hogy megcsodáljuk a hihetetlen csempefestést. A mecsetet az 1960-as években újították fel. Számos érdekes kalligrafikus mintázatot is találunk melyekre a jegyárusok is örömmel felhívják a figyelmet. Itt van az egyik legjobb lehetőség arra, hogy megtekintsük egy régi qanatot is, mely egy olyan ősi vízszállító rendszer, ahol földalatti alagutakon juttatják át a vizet a száraz területek felé.

A csend tornyai

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
A több mint 50 éve elhagyatott, ősi szertartások részeként használt ikertornyokat mindenképpen érdemes a bakancslistánkra tűzni. A város szélén, egy szélfútta sivatagban időnként olyan érzésünk támad, mintha egy sci-fi filmből léptünk volna elő, miközben felfedezzük az omladozó épületeket, és felmászunk kopár dombtetőkre, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Yazdra és a távoli hegyekre.

Yazd óvárosa

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Yazd óvárosa megannyi titkot rejt. Itt bizony könnyű eltévedni a vályogtéglából épült házak útvesztőjében. A Föld egyik legrégebbi településének számító Yazd magas falakkal és kanyargós sikátorokkal körülvett óvárosában érdemes az összes rejtett udvart, gyönyörű faajtót szemügyre venni, hiszen UNESCO világörökségi helyszíneket tartogat.

Amir Chaqmaq mecset

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Yazd ikonja és Irán egyik legnagyobb építménye, az Amir Chakhmaq mecset egy fotós álom és a legjobb, ha a lágy délutáni fényben vagy este érkezünk, amikor tökéletesen megvilágítják. Belül egy kis bazár várja a látogatókat, de a legtöbb helyi lakos inkább a szökőkutak körül üldögél este, beszélgetve és élvezve az impozáns, háromemeletes homlokzat látványát.

Yazd Kahn Bazár

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Végtelen sikátorok, csillogó arannyal borított fedett boltívek, gyönyörű szőnyegek és titokzatos fűszerek keverékét találjuk a Yazd Kahn Bazárban. Akárhány iráni városban is járunk, mindenhol érdemes felfedezni a helyi piacot, mely helyenként hol hihetetlenül nyüzsgő, más részein elképesztően modern. Ez a mindennapi élet egyik központja is, amikor a helyiek a perzselő napsütés után, sötétedéskor kijönnek a sikátorokba élvezni a frissítő szellőt, beszélgetni vagy beszerezni néhány alapvető dolgot.

Kapcsolódó inspirációk:


Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Iszfahán – a Selyemút fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő bazárok és színes csempék hazája Iszfahán, mely egykor az egyik legfontosabb kereskedelmi város volt a Selyemút mentén. Ismerje meg izgalmas történelmét!

Shiraz – a színek pompája - OTP Travel Utazási Iroda
Shiraz neve szorosan összefonódott az ikonikus szőlőfajtával, azonban a több ezer éves város ennél sokkal többet tartogat! Ismerje meg Ön is a pompás perzsa települést!

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A tündöklő perzsa várost Nagy Sándor parancsára égették porig. Ismerje meg Irán gyöngyszemét, a titokzatos Perszepoliszt.

Teherán – Irán izgalmas fővárosa  - OTP Travel Utazási Iroda
Teherán nyüzsgő metropoliszának felfedezését nem szabad kihagyni, ha Iránba kalandozunk. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb helyeket.

Kapcsolódó ajánlatok: