Élmények a világ körül

Keresés

Georgia első számú borvidéke

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia első számú borvidéke

A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai (grúz) borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!
Georgia borászati tradíciói nagyon messzire nyúlnak vissza az időben: a régészeti leletek tanulsága szerint nem kevesebb, mint 8000 éves. Kakhéti az ország legnagyobb borvidékére, ahol georgiai borok 70%-át termelik.

Kakheti titka

Bár egyes pincészetek már európai termelési módszereket alkalmaznak, a hagyományos grúziai borászat még mindig erősen jelen van, a nagy bortermelők által diktált versenybe azonban nehéz a tradicionális technológiákkal belépni, ezért a termelés nagy része kisüzemi jellegű. Jóllehet a fenntartható mezőgazdaság csak most került előtérbe Georgiában már évezredek óta így készítik a bort. A georgiai borászok hagyományosan a héjjal és a magvakkal együtt a föld alá ásott, qvevri nevű nagy agyagedényekben erjesztik a zúzott szőlőt. Az eredmény egy mély, gazdag beltartalmú, borostyánszínű nedű. A georgiai borok gyakran szűretlenek, ami azt is jelenti, hogy újabb eljárások alkalmazásával nem távolítják el a borban lévő üledékeket. A qvevri – a hagyományos agyag amfora – alján az üledék ugyanis meg tud pihenni, így a felsőbb részekről kinyerhető a tiszta bor. A legjobb módja Kakheti felfedezésének, ha szakavatott kísérővel indulunk neki. Tbilisziből számos túra indul a borvidékre, ezek magában foglalják a borászat látogatást és az étkezést is. Ha több napot szeretnénk a borvidéken eltölteni, érdemes kocsival nekiindulni, csodálatos vidékeken át vezet az út.

Hol érdemes kakheti borokat kóstolni?

Bár Georgiában rengeteg fehér- és vörösbor, rozé és pezsgő kapható, a borostyánborok kóstolása legyen az első számú prioritás. A Manavi faluban található Antadze Wines három hektáron gazdálkodik, és Georgia több mint 500 őshonos szőlőfajtája közül hármat termeszt: Mtsvane kakhurit, Rkatsitelit és a Saperavit (az első kettő öreg tőkéken). A qvevri-bort is készítenek, évente nagyjából tizenháromezret palackoznak belőle. A Lapati Wines szintén jó választás lehet; a Sagarejóban található pincészet (itt keressük fel a David Gareji kolostoregyüttest) ugyanazt a három szőlőfajtát termeszti, mint az Antadze, de itt további három őshonos fajtát is megtalálunk: a Tavkverit, a Chinurit és az Aladasturit. Manavitól egyórás autóútra van Sighnaghi, az Alazani-völgyre néző, hegyoldalon épült, vörös tetős kisváros. Itt az Okro's Wines a legjobb választás. A Lagazi borászat Zemo Alvani faluban található, körülbelül egy óra 45 percre Sighnaghitól. Itt is a bio qvevri borokból kérjük a kóstolót, amiből a Jgia ne maradjon ki, amit csak néhány termelő készít.

Mit igyunk a vacsorához?

A borostyánszínű borok jól illenek a tenger gyümölcseihez, a keserűbb aromájú fűszernövényekhez és a zöldségekhez, valamint a zsírosabb húsokhoz is. Kifejezetten sokoldalúak. Így a hagyományos khachapuri mellé is bátran ajánlhatók.

Kapcsolódó inspirációk:

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő