Provence-­i ízorgia

Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Provence-­i ízorgia

Vidékies báj, vendégszerető emberek és meseszép természeti környezet jellemzi a gyönyörű dél-francia vidéket. A mediterrán időjárásnak hála, híres a vidék növényeiről, fűszereiről, nem csoda, ha a francia parfümgyártásnak is egyik központja. A táj elmaradhatatlan kellékei az utak mentén tarkálló jázmin­ és levendulamezők, Camargue mocsaras vidéke, a híres római aquaduct, a Pont du Gard, hangulatos középkori városkák, pici teraszos éttermek. Természetvédelmi területek, ritka állatfajok, flamingók, vízi bivalyok gyűjtőhelye, középkori műemlékek, hangulatos, ódon városmagok, apró hegyi falvak sokasága található itt. Összeállításunkban három izgalmas, hamisítatlan Provence­i receptet mutatunk, amellyel visszacsempészheti otthonába a csodálatos táj hangulatát.

Tian d'aubergine

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási IrodaKönnyű franciás ebéd salátával. Hozzávalók 6 főre:

• 60 dkg padlizsán
• 4 nagy tojás
• 20 cl friss tejszín
• 3 evőkanál olaj
• 100 g liszt
• 4 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, szerecsendió

A mártáshoz:

• 1 nagy piros paprika
• 4 jó méretű paradicsom, olaj, só, cukor

Elkészítés

Hámozzuk meg és vágjuk fel a padlizsánt, a fokhagymát és a petrezselymet. A tojást, olajjal és a friss tejszínnel együtt, keverjük el. Adjuk hozzá a lisztet, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Adjuk hozzá a nyers padlizsánt és az egészet 230 fokon süssük a sütőben 35 percig. Amíg az étel sül, készítsük el a mártást. Vágjuk a paprikát vastag szeletekre, kevés olajon barnítsuk meg egy serpenyőben. Kerüljön hozzá az apróra darabolt, hámozott paradicsom. Az egészet rottyantsuk össze, de 10 percnél tovább ne főzzük, hogy a paradicsom megőrizze a friss ízét. A mártást hagyjuk meghűlni és a kész, melegen tálalt ételhez kínáljuk.

La Daube Provençale

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos Provence­-i étel tésztával és parmezánnal tálalva. Hozzávalók 6 fő részére:

• 2,5 kg finom marhahús
• 2 fej hagyma
• 25 dkg füstölt szalonna
• olívaolaj
• babérlevél, kakukkfű, fekete bors
• 10 dkg magozott fekete olívabogyó

A páchoz:

• 1,5 liter vörösbor
• 4 sárgarépa
• 1 hagyma
• 6 gerezd fokhagyma
• 2 babérlevél
• néhány szelet póréhagyma
• fél narancs héja
• 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Előző este készítsük elő a páclét, amiben a húsunk pihenni fog a következő 24 órában. A másfél liter vörösborba kerüljön bele a 4 kockára vágott sárgarépa, a szeletekre vágott hagyma, a 6 gerezd fokhagyma, a 2 babérlevél, néhány szelet póréhagyma, a fél narancs héja és 2 evőkanál olívaolaj. Másnap a húst kiemelve a pácléből két apróra vágott dinsztelt hagymán forgassa át és adjon hozzá 25 dkg apróra vágott füstölt szalonnát. A kérget kapott húst a főzze 10-­15 percig a fűszerekkel és a páclével együtt. A páclevet ezen a ponton le kell szűrni, ha ez megtörtént a leszűrt páclében főzzük tovább a húst kisebb lángon három órán keresztül. Az elkészülés előtt fél órával adjunk az ételhez 10 dkg fekete olívabogyót. Tésztával és reszelt sajttal tálaljuk.

Ratatouille

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Provence­i lecsó. Hozzávalók 6 fő részére:

• 20 dkg hagyma
• 2 piros paprika
• 1 zöldpaprika
• 1 kg cukkini
• 60 dkg padlizsán
• 70 dkg paradicsom
• olívaolaj
• só, bors
• 3 gerezd fokhagyma, metélőpetrezsejem, kakukkfű, 1 babérlevél

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a zöldségeket. Hámozzuk meg a hagymát, héjazzuk le a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a kockára vágott padlizsánt és cukkinit. Kevés olíva olajon 15-­20 percig lassú tűzön forgassuk át. Majd ezek után az egészet kis lángon (vagy 140–160 °C­-os sütőben) hagyjuk még főni fél óráig sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel, petrezselyemmel és kakukkfűvel fűszerezzük. Melegen vagy másnap hideg előételként tálaljuk.

Kapcsolódó inspirációk

Kapcsolódó ajánlatok


PÁRIZS TITKAI

Franciaország

Párizs a fények városa, a szerelem és a romantika fellegvára. Merüljön el a divat és kultúra fővárosának lüktetésébe egy öt napos, felejthetetlen utazás során. Gasztronómiája, építészeti szépségei és nyüzsgő kultúrája teszi teljesen egyedülállóvá ezt a különleges metropoliszt.

375 000 Ft-tól/fő

TOURS ÉS A LOIRE-VÖLGYE

Franciaország

Utazzon velünk a történelem és elegancia világába, ahol a lenyűgöző reneszánsz kastélyok, festői kisvárosok és világhírű borvidékek páratlan élményt nyújtanak! A program során ellátogatunk Tours hangulatos óvárosába, bejárjuk a híres Loire menti kastélyokat – mint Chenonceau, Amboise, Chambord vagy Villandry – és élvezzük a helyi gasztronómia és borkultúra legjavát.

399 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország

Ez az utazás a francia borvidékek szívébe, Bordeaux-ba kalauzolja Önt, ahol a gazdag történelmi örökség és a kulináris élmények egyaránt várják. Fedezze fel a város nevezetességeit, a festői Atlanti-óceán partját, valamint a híres medoci borvidék csodáit egy felejthetetlen kaland során!

548 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország

Provence Franciaország talán legszebb vidéke, ahol szél borzolta levendulamezők és bájos városkák varázsolják el a látogatókat. Új körutazásunk Provence-tól a Riviéráig barangolja be Dél-Franciaország legszebb tájait és városait.

715 000 Ft-tól/fő

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország

Franciaország két tájegysége gazdag történelmi, kulturális örökséggel és egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik. Normandiában Rouen középkori negyede és fagerendás házai visszarepítik Jeanne d'Arc korába, Caen-ban a Nők Apátsága Hódító Vilmos és Matilda királyné szerelmét meséli el a Százéves háború idején. Bretagne-ban az Atlanti-óceán partvidéke, semmihez nem hasonlítható vadregényes partszakaszok, védett öblök és világítótornyok várják az odalátogatót.

988 000 Ft-tól/fő