Élmények a világ körül

Keresés

Három izgalmas, hamisítatlan Provence­i receptet mutatunk be.

Provence-­i ízorgia

Vidékies báj, vendégszerető emberek és meseszép természeti környezet jellemzi a gyönyörű dél-francia vidéket. A mediterrán időjárásnak hála, híres a vidék növényeiről, fűszereiről, nem csoda, ha a francia parfümgyártásnak is egyik központja.

A táj elmaradhatatlan kellékei az utak mentén tarkálló jázmin­ és levendulamezők, Camargue mocsaras vidéke, a híres római aquaduct, a Pont du Gard, hangulatos középkori városkák, pici teraszos éttermek. Természetvédelmi területek, ritka állatfajok, flamingók, vízi bivalyok gyűjtőhelye, középkori műemlékek, hangulatos, ódon városmagok, apró hegyi falvak sokasága található itt.

Összeállításunkban három izgalmas, hamisítatlan Provence­i receptet mutatunk, amellyel visszacsempészheti otthonába a csodálatos táj hangulatát.
 
  • Tian d'aubergine

    Könnyű franciás ebéd salátával. Hozzávalók 6 főre:
     
    • 60 dkg padlizsán
    • 4 nagy tojás
    • 20 cl friss tejszín
    • 3 evőkanál olaj
    • 100 g. liszt
    • 4 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, szerecsendió


    A mártáshoz:
     
    • 1 nagy piros paprika
    • 4 jó méretű paradicsom, olaj, só, cukor


    Elkészítés

    Hámozzuk meg és vágjuk fel a padlizsánt, a fokhagymát és a petrezselymet. A tojást, olajjal és a friss tejszínnel együtt, keverjük el. Adjuk hozzá a lisztet, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Adjuk hozzá a nyers padlizsánt és az egészet 230 fokon süssük a sütőben 35 percig. Amíg az étel sül, készítsük el a mártást. Vágjuk a paprikát vastag szeletekre, kevés olajon barnítsuk meg egy serpenyőben. Kerüljön hozzá az apróra darabolt, hámozott paradicsom. Az egészet rottyantsuk össze, de 10 percnél tovább ne főzzük, hogy a paradicsom megőrizze a friss ízét. A mártást hagyjuk meghűlni és a kész, melegen tálalt ételhez kínáljuk.
  • La Daube Provençale

    Hagyományos Provence­-i étel tésztával és parmezánnal tálalva. Hozzávalók 6 fő részére:
     
    • 2,5 kg finom marhahús
    • 2 fej hagyma
    • 25 dkg füstölt szalonna
    • olívaolaj
    • babérlevél, kakukkfű, fekete bors
    • 10 dkg magozott fekete olívabogyó


    A páchoz:
     
    • 1,5 liter vörösbor
    • 4 sárgarépa
    • 1 hagyma
    • 6 gerezd fokhagyma
    • 2 babérlevél
    • néhány szelet póréhagyma
    • fél narancs héja
    • 2 evőkanál olívaolaj


    Elkészítés

    Előző este készítsük elő a páclét, amiben a húsunk pihenni fog a következő 24 órában. A másfél liter vörösborba kerüljön bele a 4 kockára vágott sárgarépa, a szeletekre vágott hagyma, a 6 gerezd fokhagyma, a 2 babérlevél, néhány szelet póréhagyma, a fél narancs héja és 2 evőkanál olívaolaj. Másnap a húst kiemelve a pácléből két apróra vágott dinsztelt hagymán forgassa át és adjon hozzá 25 dkg apróra vágott füstölt szalonnát. A kérget kapott húst a főzze 10-­15 percig a fűszerekkel és a páclével együtt. A páclevet ezen a ponton le kell szűrni, ha ez megtörtént a leszűrt páclében főzzük tovább a húst kisebb lángon három órán keresztül. Az elkészülés előtt fél órával adjunk az ételhez 10 dkg fekete olívabogyót. Tésztával és reszelt sajttal tálaljuk.
  • Ratatouille

    Provence­i lecsó. Hozzávalók 6 fő részére:
     
    • 20 dkg hagyma
    • 2 piros paprika
    • 1 zöldpaprika
    • 1 kg cukkini
    • 60 dkg padlizsán
    • 70 dkg paradicsom,
    • olívaolaj
    • só, bors
    • 3 gerezd fokhagyma, metélőpetrezsejem, kakukkfű, 1 babérlevél


    Elkészítés

    Mossuk meg alaposan a zöldségeket. Hámozzuk meg a hagymát, héjazzuk le a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a kockára vágott padlizsánt és cukkinit. Kevés olíva olajon 15-­20 percig lassú tűzön forgassuk át. Majd ezek után az egészet kis lángon (vagy 140–160 °C­-os sütőben) hagyjuk még főni fél óráig sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel, petrezselyemmel és kakukkfűvel fűszerezzük. Melegen vagy másnap hideg előételként tálaljuk.
 

Kapcsolódó ajánlatok:


SZEGED ÉS KÖRNYÉKE

Magyarország
érdeklődésre

KORDA FILMPARK, ETYEKI SAJT ÉS BORKÓSTOLÓ - BRUNSZVIK-KASTÉLY

Magyarország
érdeklődésre

KALOCSA - HAJÓS

Magyarország
érdeklődésre

GASZTROUTAZÁS A BÜKKBEN

Magyarország
érdeklődésre

KESZTHELY - BADACSONY

Magyarország
érdeklődésre

BENCÉSEK NYOMÁBAN

Magyarország
érdeklődésre

ÜDÜLŐFALU PROVENCE SZÍVÉBEN

Franciaország
321 000 Ft-tól/házrész

SZICÍLIA A BOROK SZERELMESEINEK - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Olaszország
499 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
275 000 Ft-tól/fő

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
299 000 Ft-tól/fő

ÜDÜLŐFALU PROVENCE SZÍVÉBEN

Franciaország
321 000 Ft-tól/házrész

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
488 000 Ft-tól/fő

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
492 000 Ft-tól/fő

PROVENCE-I HÁZ AVIGNON KÖZELÉBEN

Franciaország
548 000 Ft/ház/hét-től

PROVENCE-I FARMHÁZ AZ ALPILLES NEMZETI PARKBAN

Franciaország
998 000 Ft/ház/hét-től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00