Élmények a világ körül

Keresés

Málta építészeti különlegességei

Málta építészeti különlegességei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A kis településeken andalogva pillantsunk fel a különleges erkélyeikre és vessünk egy pillantást a máltai ajtók szín kavalkádjára és kopogtatóikra, hiszen mindegyiknek külön története van.

Málta építészeti különlegességei

Máltán járva nem csupán a lenyűgöző természeti adottságok varázsolnak el minket, hanem a kisvárosok építészeti különlegességei is. A kis településeken andalogva pillantsunk fel a különleges erkélyeikre és vessünk egy pillantást a máltai ajtók szín kavalkádjára és kopogtatóikra, hiszen mindegyiknek külön története van.

Az ajtókopogtatók titkai

Málta építészeti különlegességei - OTP Travel Utazási Iroda
A máltai örökség fontos része és egyik legikonikusabb eleme a máltai ajtókon látható kopogtatók, máltaiul Il—Habbatak. Érdekesség, hogy a kopogtatók feltalálása előtt a történelmi feljegyzések szerint az emberek kaparták, karcolták azokat, hogy felhívják a tulajdonos figyelmét érkezésükre, nem pedig a mai értelemben vett kopogást alkalmazták. A máltai régi falvakban olyan ártatlanság fogad bennünket, mintha megállt volna az idő. Az ajtókilincsek helyett gyakran kopogtatókat találunk, mely elegánsabb külsőt kölcsönöz a főbejáratoknak. Régen ezek jelezték a ház tulajdonosának társadalmi státuszát és gazdagságát, a legpazarabb és legelegánsabb kopogtatók a jólét és a hatalom jelei voltak. Minél gazdagabb volt a háztartás, annál nagyobb volt a kopogtató.

Máltán se szeri, se száma a különböző stílusú kopogtatóknak. A hagyományos típusúak egy gömbből állnak, s egy nehéz kör alakú gyűrű lóg le róluk. Ezek – a gyakran fekete színű kopogtatók – minden típusú vidéki vagy városi épületen megtalálhatóak, gyakran még parasztházakon is. Azonban a máltai ajtókopogtatók másik nagy csoportja igen változatos, mindenféle formában és méretben léteznek. Gyakran megjelennek rajtuk tengeri motívumok, delfinek, tengeri csikók és halak. Más állatmotívumok is igen népszerűek a máltaiak körében, a legpopulárisabb az oroszlánfej formájú ajtókopogtató.
Málta építészeti különlegességei - OTP Travel Utazási Iroda

A helyi szokások szerint, ha a családból elhunyt valaki, akkor levették az ajtókopogtatót és zárva hagyták az ajtót pár napig. A szomszédok ugyanezt tették, de az ő bejárataik félig nyitva volta voltak, ezzel is jelezve a különbséget. A kopogtatók egy másik igen érdekes funkciót is betöltöttek, a házvezetőnő tisztasági szintjét. Minél fényesebb volt a kopogtató, annál értékesebb munkaerő dolgozott odabent. Máltán számos helyen mi magunk is megtervezhetjük és megvehetjük saját kopogtatónkat, ha valami igazán különleges ajándékot szeretnénk hazavinni magunkkal.

A máltai erkélyek

Málta építészeti különlegességei - OTP Travel Utazási Iroda
A másik legmeghatározóbb építészeti eleme a városképnek a különböző faragású, virág és inda motívumokkal ékesített balkonok tömkelege. Az erkélyek nem csupán az építészeti stílusok megtestesítői, de fontos jelentése volt az épületrész rangjának jelölésében is. Így például a legdíszesebb erkélyek hagyományosan a paloták első emeletén kaptak helyet, ahol a díszterem és ahhoz kapcsolódó szalonok helyezkedtek el. Napjainkban a máltai kormány város rehabilitációs program keretében támogatja azokat, akik felújítják a fa erkélyeket, ezzel is támogatva azt, hogy megőrizzék szépségüket. A régmúltban a balkonok társadalmi rangon kívül egyéb „kommunikációs” funkciót is elláttak, hiszen egy-egy nagymester megválasztását követően az erkélyről szólt a néphez, illetve innen szórt pénzt is az alattvalóknak egy új hatalom kezdetét kijelölve. A zárt balkonok eredetét sokféleképpen magyarázzák, egyesek szerint az arab behatás miatt alakítottak ki olyan erkélyeket, ahol a feleségek védve maradnak a kíváncsi pillantásoktól, így fentről nyugodt szívvel nyomon tudták követni az utcán zajló életet. Magas zsámolyokon ücsörögve figyelték mi történik odakint, ez töltötte be számukra a korabeli televízió szerepét. Egy biztos, hogy a helyiek életében napjainkban is nagy szerepe van, innen teregetik ki a száradó ruhákat, egy-egy ünnepség alkalmával pedig drapériával, fényfüzérekkel és szentek szobraival ékesítik.
Málta építészeti különlegességei - OTP Travel Utazási Iroda
Más előírások is vonatkoztak a fővárosban az építészetre, hiszen a lovagkori építészet előírta, hogy minden épület sarkát díszíteni kell valamilyen módon. Ez történhetett vallási témájú szoborral, monumentális oszloppal, esetleg párkánnyal vagy balkonnal az épület sarkán. Az erkélyek tartóoszlopait sok helyen groteszk figurák díszítik, mely a bent lakókat védi meg a rontásokkal szemben. Bármerre is kalandozzunk Máltán minden apró kis részletet érdemes megfigyelni, hiszen a falak, erkélyek és kopogtatók is mesélnek a város és az emberek múltjáról.

Kapcsolódó inspirációk:


Karacsonyi kaloriakorkep  - OTP Travel Utazási Iroda
Mi kerül a világban az ünnepi asztalra?

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Máltán | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csipkekészítés, a filigrán megmunkálásának mestersége és a tradicionális luzzu csónakok megmunkálása igazi művészet, melyet mindenképpen érdemes megcsodálni Máltán.

Málta 7 csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a hét legjobb helyet, melyet mindenképpen tűzzünk bakancslistánkra a következő nyaraláskor.

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Máltán | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Málta szerény területe ellenére tele van izgalmas látnivalókkal.

OTP Travel Utazási Iroda
Málta -a napsütötte törpeállam tengerpartját sziklák szabdalják, apró városait átitatja a történelem, esténként kitűnő fieszták helyszíne.

Kapcsolódó ajánlatok: