Élmények a világ körül

Keresés
 
Málta utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Csodás élmények várják Önt Máltán.

Málta

Úti célok MáltánMindössze 2 órás repülőútra bukkan ki a Földközi-tengerből egy mesés kis sziget: Málta, ahol az egzotikus látnivalók, a különleges nyelv, a csodás strandok, az építészeti kuriózumok és a romantikus történelem egyedülálló élményt kínál a mediterrán térség színes forgatagában.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. 
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/malta
https://www.mta.com.mt/en/home

Minden külföldre utazás esetében javasolt a konzuli védelemre történő regisztráció, melyet az alábbi linken tehet meg az utazó:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Ajánlott a Konzinfo Utazom ingyenes mobilapplikáció letöltése az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

Tengerparti szállás ajánlatok

Fontos információk

 • Vízum

  Málta

  Főváros: Valletta
  Legnagyobb város : Birkirkara
  Nyelv: máltai, angol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: köztársaság
  Terület: 316 km2
  Népesség: 519 000 fő (2021)
  Népsűrűség: 1 650 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 24 876 (2014-es becslés)
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: G
  Országhívószám: +356
  Internet TLD: .mt

  Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal (ideiglenes, kártya formátumú személyi igazolvánnyal is) vagy útlevéllel léphetnek be Máltára.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Az országban hivatásos magyar külképviselet nincs. Az országba akkreditált magyar nagykövetség Rómában (Olaszország) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközhet, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Sürgős esetben javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Máltai Tiszteletbeli Konzuli Hivatalával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

  Úti okmányaik elveszítése vagy eltulajdonítása esetén javasoljuk, hogy keressék fel Magyarország Máltai Tiszteletbeli Konzuli Hivatalát, ahol tájékoztatást és segítséget kaphatnak a hazautazáshoz szükséges ideiglenes úti okmány beszerzésével kapcsolatban.

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  A magyar állampolgárok, ahogyan eddig is, nemcsak útlevéllel, hanem személyi igazolvánnyal is beléphetnek Málta területére, az ott tartózkodók pedig elhagyhatják, ugyanezzel a dokumentummal az országot.
  Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó. Védőoltás nem kötelező. A csapvíz iható a máltai szigetek egész területén, de inkább palackozott víz fogyasztását ajánljuk. Helyi és importált palackozott ásványvíz mindenütt kapható. Máltán kitűnő az egészségügyi ellátás. A modern kórházakat egészségügyi központok regionális hálózata támogatja.
  Az Európai Egészségbiztosítási Kártya – utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott – csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
 • Tudnivalók Máltáról

  Nyelv: A hivatalos nyelvek a máltai és az angol. A máltai latin betűket használó sémi eredetű nyelv. A századokon keresztül számos angol, olasz és francia szóval bővült. Máltán az olasz nyelvet is széles körben beszélik.

  Áramerősség: Az energiaszolgáltatás 230 Volt /- 10%. Az energiaellátás frekvenciája 50 Hz. Háromágú négyszögletes dugasz van használatban, mint Nagy-Britanniában.
  Adapterekhez nagyon könnyű hozzájutni, általában szállodák recepcióján is lehet kapni vagy bérelni átalakítót, kedvező áron.

  Időjárás: Málta tipikusan mediterrán éghajlatú ország, melyre erőteljes hatással van a tenger. A szigeteken nagyon sok a napsütés, tél közepén átlagosan öt-hat, míg nyáron napi átlag több mint tizenkét órát süt a nap. A nyár forró, száraz és napos. A nappali hőmérsékletet nyáron gyakran enyhítik a hűvös tengeri szellők, tavasszal és ősszel azonban az Afrikából jövő nagyon forró szél alkalmanként az évszakra nem jellemző nagyon magas hőmérsékleteket és páratartalmat okoz. Ez az ún. sirokkó, vagy máltaiul Xlokk, amely Görögországot és Olaszországot is eléri. Máltán a levegő a szigetet az afrikai partoktól elválasztó rövid tengerszakasz miatt általában szárazabb.

  Öltözködés: A legtöbb szállodában/apartmanban a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszúnadrág) ajánlott. Templomok látogatásakor visszafogott öltözetet és a sortok illetve ujjatlan felsők viselésének mellőzése javasolt. A monokini Máltán tilos.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: A hivatalos fizetőeszköz az EURO. A bankok hétfőtől péntekig általában kora délutánig, szombaton délig vannak nyitva. Egyes bankok/fiókok hosszabb nyitvatartási idővel dolgoznak. A nyári és téli nyitvatartási idők változhatnak. A pénzváltó irodák a Máltai Nemzetközi Repülőtéren napi 24 órás nyitva tartással dolgoznak. A főbb nemzetközi bankkártyákat elfogadják, és a főbb külföldi valuták könnyedén beválthatók. A bankok, pénzkiadó automaták (ATM-ek), és pénzváltó irodák a szigeteken mindenütt megtalálhatók. A legtöbb hotel, nagyobb üzlet és étterem elfogadja a főbb külföldi valutákat. A hotelek, éttermek és üzletek által felajánlott átváltási árfolyam esetenként nem olyan versenyképes, mint a bankoké.

  Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak, a roaming díjakról és a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál. Vészhelyzet esetén a 112-es számot kell hívni.

  Internet: A turistaközpontokban számos internet kávézó működik és a szállodákban is van internetezési lehetőség, általában térítés ellenében. Máltán és Gozón összesen 192 ingyenes Wi-Fi hotspot működik.

  Posta: Máltán a posták 7:30 – 12:45-ig tartanak nyitva. A piros színű postaládák az út mellett találhatók.

  Közlekedés, autóbérlés: Máltán és Gozón az autóbusz megfelelő közlekedési eszköz, mivel a buszok kiszolgálják a főbb turistahelyeket, gyakorlatilag mindenhova elvisznek, valamint olcsók és hatékonyak. A leghosszabb buszút kb. 50 percig tart; az átlagos utazási idő 20 és 30 perc között van.
  Az autóbérlés jó választás, ha a sziget távolabbi csücskeibe is el akar jutni, különösen mivel a taxi viszonylag drága. Minden útjelzés angolul van, a közlekedés pedig baloldalon folyik. A nagyobb és helyi autókölcsönzők Málta és Gozo szigetén találhatók, a napidíjak €16 és €28 között változnak. A nemzetközi és a nemzeti jogosítványt is elfogadják. Sok nemzetközi autókölcsönző, valamint a helyi szervizek szintén kínálnak sofőr vezette autókat.
  Robogó, motor vagy hegyi kerékpár kölcsönzése szintén egy lehetőség, de az ilyen utazás némileg korlátozott lehet, mivel nem minden út kétkerekű jármű-barát.  Máltát Gozóval egy rendszeres kompjárat köti össze, az út egy irányba kb. 20 percig tart. Szintén vannak rendszeres hajójáratok minden egyes sziget és Comino között. A Nagy Kikötőben rendelkezésre áll a hagyományos máltai „dghajsa” hajókkal közlekedő vízitaxi szolgálat is.

  Gépkocsivezetés: Máltán az út baloldalán kell közlekedni. A sebességhatár közutakon 80 km/h, lakott területen 50 km/h. Mindenre kiterjedő biztosítás ajánlott. A nemzeti és nemzetközi vezetői engedélyek elfogadottak. Parkoláskor mindig zárja be az autóját. Parkoló autóban ne hagyjon látható helyen poggyászt és értéktárgyakat.

  Úszás a tengerben: A máltai tengerparti vizek általában tiszták és biztonságosak, mivel nincsenek ár-apály hullámok. Egyes öblökben északi és északkeleti szél fúj, amely olykor erős vízszint alatti áramlásokat okoz. Málta tengerpartjai és tengerei biztonságosak, de aki először jár a szigeten, annak célszerű ott úszni, ahol azt a máltaiak teszik.

  Napozás: A máltai szigetcsoport gyakorlatilag a Földközi-tenger közepén helyezkedik el, és földrajzi szélessége délebbre fekszik Tunézia északi részénél. Ezért csak óvatosan és relatív rövidebb ideig célszerű napon tartózkodni. A bőrtípusnak megfelelő faktorú napvédő krém használata még télen is ajánlott. Erre különösen ügyelni kell séta vagy vízi sportok gyakorlása közben. A szalmakalap kötelező. A gyerekek, különösen a kisbabák extra védelmet igényelnek a nap ellen. A nyári főszezonban napozáskor ajánlott elkerülni a délelőtt 11 és délután 3 óra közötti legerősebb napsugárzást. Fürdőruhát nyilvános helyeken nem szokás viselni, csak a strandon. A monokini Máltán tilos.

  Szállodák: A szállodák színvonala megfelel az európai mértéknek. A külső medencék általában nem fűtöttek. A nyári hónapok alatt a fedett medencék karbantartási munkálatok miatt részben zárva tartanak.

  Légkondicionálás: Az érvényben lévő energiatakarékossági előírások miatt a légkondicionáló berendezéseket csak bizonyos időszakokban, illetve csak indokolt hőmérséklet esetén kapcsolják be. A szálloda saját hatáskörébe tartozik, hogy mikor szünetelteti a klímaberendezéseket, illetve, hogy azokat csak időszakosan üzemelteti.

  Dohányzás: Nyilvános helyeken (éttermekben, szálloda hallban, bárokban) nem lehet dohányozni.

  Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az üzletek általában 9.00 és 20.00 óra között tartanak nyitva (dél körül egyes üzletek bezárnak). Málta híres fúvott üvegtárgyairól, arany- és ezüst ötvösmunkáiról, kerámiáiról valamint csipkéjéről.

  Borravaló: Máltán az alkalmazottak (étterem, taxi, szállodai személyzet) gyakran rendkívül alacsony fizetést kapnak, ezért elvárják a borravalót, melynek mértéke kb. 5-10%.

  Gasztronómia: A máltai gasztronómiát a szigetlakók és a hódítók közötti hosszú kapcsolat formálta, a máltai mediterrán konyha ízei ennek megfelelően eklektikusak. Számos speciális étterem található Máltán, de sok vendéglátóhely specializálódik a helyi konyha ízeire, azon belül is sajátos változatait kínálva. A máltai konyhában igen jellemzők az olasz ízhatások. Érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, amelyek közé tartozik a ricottával töltött pastizzi, a Fenek (sült nyúlhúsból készült étel), a nyúlpörkölt, az Aljotta (halleves), a Lampuki pite (halas pite), a Bragioli (töltött göngyölt marhahús), a Kapunata (a lecsó máltai változata) és a frissen kifogott halakból és tengeri gyümölcsökből készült ételek. Isteni desszert a Kannoli (túróval töltött ropogós, sült tésztacső), a szicíliai stílusú, félig hideg desszertek (piskóta, fagylalt, kandírozott gyümölcs és tejszínhab keveréke) és a Helwa tat-Tork (édes cukros tört és egész mandula keveréke). Nemzeti italuk a kinni, amely egy alkoholmentes limonádé keserűnarancsból és fűszerekből. A máltai borok közül ismert a La Vallette (vörösbor) és a Marsovin pincészet fehérborai. Őshonos szőlőfajták a Gellewza és a Ghirghentina, melyekből határozott állagú és ízű, kitűnő borok készülnek.
 
 • Térkép

Inspirációk

Karacsonyi kaloriakorkep - OTP Travel Utazási Iroda
Mi kerül a világban az ünnepi asztalra?

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Máltán | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csipkekészítés, a filigrán megmunkálásának mestersége és a tradicionális luzzu csónakok megmunkálása igazi művészet, melyet mindenképpen érdemes megcsodálni Máltán.

Málta építészeti különlegességei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A kis településeken andalogva pillantsunk fel a különleges erkélyeikre és vessünk egy pillantást a máltai ajtók szín kavalkádjára és kopogtatóikra, hiszen mindegyiknek külön története van.

Málta 7 csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a hét legjobb helyet, melyet mindenképpen tűzzünk bakancslistánkra a következő nyaraláskor.

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Máltán | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Málta szerény területe ellenére tele van izgalmas látnivalókkal.

OTP Travel Utazási Iroda
Málta -a napsütötte törpeállam tengerpartját sziklák szabdalják, apró városait átitatja a történelem, esténként kitűnő fieszták helyszíne.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!