Élmények a világ körül

Keresés

Málta, az élő hagyományok szigete

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Máltán | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csipkekészítés, a filigrán megmunkálásának mestersége és a tradicionális luzzu csónakok megmunkálása igazi művészet, melyet mindenképpen érdemes megcsodálni Máltán.

Málta, az élő hagyományok szigete

A hagyományos máltai kézművességnek nagy jelentősége van a kis sziget gazdag történelmében, hagyományában és kultúrájában. A legtöbbjük több évszázados múltra tekint vissza, s bár néhány közülük kihalófélben lévő művészet, a kézművesek igyekeznek életben tartani a hagyományokat. A csipkekészítés, a filigrán megmunkálásának mestersége és a tradicionális luzzu csónakok megmunkálása igazi művészet, melyet mindenképpen érdemes megcsodálni Máltán.
Málta, az élő hagyományok szigete - OTP Travel Utazási Iroda

Bizzilla

Málta, az élő hagyományok szigete - OTP Travel Utazási Iroda
A bizilla az egyik legrégebbi hagyományos mesterség, melynek kialakulása a nemességhez kötődik. A máltai csipke nagyon keresett volt, gyakran még árveréseken is licitáltak rá, olykor pedig a társadalom magas rangú tagjai, például papok viselték. A csipke eredetileg 1640-ben jutott el Máltára a Szent János Rendi lovagok által, a csipkekészítés aranykora Napóleon hódításáig tartott. A XIX. században egy gozói asszony genovai csipke mintájára élesztette újra a csipkekészítés hagyományát és adta tovább tudását nővéreinek és barátainak. Így honosodott meg Gozó szigetén a csipkeverés. A máltai csipke Európa szerte híres volt, de Kínában és Indiában is értékes portékának számított. Legtöbbször spanyol selyemből készítik, a máltai kereszt pedig a tradicionális minta részévé vált.

Filigrán

Málta, az élő hagyományok szigete - OTP Travel Utazási Iroda
A filigránkészítés mestersége a lovagkorban virágzott, mely valójában arany- és ezüstművességet jelöl. Málta legértékesebb portékái napjainkban is a finom arany vagy ezüstszálakból készülő ékszerek. Eredete egészen az ókori Egyiptomig vezethető vissza, mely föníciai behatásra jutott el Málta szigetére. Legismertebb szimbóluma a máltai kereszt, melyet karkötőkön, gyűrűkön és fülbevalókon is megtalálunk.

Luzzu

Málta, az élő hagyományok szigete - OTP Travel Utazási Iroda
A kék-sárga és piros színekben pompázó máltai halászhajók a sziget jelképei, melyek minden szuveníren szerepelnek. Azonban nem csak dekorációs célokat szolgálnak, a helyi halászok a mindennapi munkájukhoz is használják őket. A luzzu csónakok elején látható szempár történetének egyiptomi gyökerei vannak, mely Ozirisz vagy Hórusz isten védelmező szemét jelképezi.
A csónakok hagyományosan apáról fiúra szállnak, a festések pedig mindig ugyanolyanok maradnak az egyes hajókon, tulajdonosaik babonából nem változtatják meg azokat. Így minden alkalommal mikor átnézik és lecsiszolják a hajókat ugyanazokkal a színekkel és mintákkal festik újra őket, ami generációról generációra öröklődött.

Kapcsolódó inspirációk:


Karacsonyi kaloriakorkep  - OTP Travel Utazási Iroda
Mi kerül a világban az ünnepi asztalra?

Málta építészeti különlegességei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A kis településeken andalogva pillantsunk fel a különleges erkélyeikre és vessünk egy pillantást a máltai ajtók szín kavalkádjára és kopogtatóikra, hiszen mindegyiknek külön története van.

Málta 7 csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a hét legjobb helyet, melyet mindenképpen tűzzünk bakancslistánkra a következő nyaraláskor.

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Máltán | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Málta szerény területe ellenére tele van izgalmas látnivalókkal.

OTP Travel Utazási Iroda
Málta -a napsütötte törpeállam tengerpartját sziklák szabdalják, apró városait átitatja a történelem, esténként kitűnő fieszták helyszíne.

Kapcsolódó ajánlatok: