Élmények a világ körül

Keresés

Berlin büszkesége

Németország, Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
A Brandenburgi kapu nemcsak Berlin, az újjászülető Németország jelképe is.

Berlin büszkesége

A Brandenburgi kapu nemcsak Berlin, az újjászülető Németország jelképe is.
A Berlin központjában álló klasszicista épületet II. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére Carl Gotthard Langhans építette 1788–1791 között. A Pariser Platz és az Unter den Linden végén található. Berlin jelképe 26 méter magas, 65,5 méter széles és 11 méter mély, az athéni Akropolisz-beli Propülaia szolgált mintájául. A kaput két kapuház övezi. Mindkét oldalán hat-hat 15 méter magas dór oszlop áll, ión stílusú kannelúrával. Az attika és a kapunyílások belseje domborművekkel díszített. A két kapuházban Mars és Minerva hatalmas szobrai állnak.
Németország | Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
A kapu oldalain egykoron a katonai őrség és az adószedők őrházai álltak. A berlini vámfal 1867-68-as lebontásakor Heinrich Strack nyitott oszlopcsarnokokat építtetett a helyére. Az épületet Johann Gottfried Schadow öt méter magas bronzszobra koronázta meg, amely a győzelem szárnyas istennőjét négylovas szekerén (quadriga) ábrázolja.
Az 1734-ben épült berlini vámfal a kapu elődjének tekinthető. II. Frigyes Vilmos porosz király azonban átalakíttatta a korábbi városkaput, így állítva emléket elődje, II. Frigyes porosz király háborúinak.
Németország | Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
A jénai csata után Napóleon Párizsba hurcolta a quadrigát. Pár év hányódás következett, ám Párizs elfoglalása után Ernst von Pfuel tábornok parancsára 1814-ben visszaszállították Berlinbe. Ekkor került a vaskereszt kiegészítéseként a tölgykoszorún ülő koronás sas is az istennő botjára.
A második világháború alatt a quadrigáról gipszlenyomatot vettek – szerencsére. Berlin ostromakor ugyanis, amikor a quadrigára vörös zászlót helyeztek a szovjetek, a németek többször ágyúval rálőttek. Csak egyetlen lófej maradt meg az eredeti szoborból; ez ma múzeumban látható.
Németország | Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
1956. szeptember 21-én a berlini városvezetés elhatározta, hogy a városkaput újra felépítik, a hidegháborús légkör ellenére Berlin mindkét fele részt vett a munkában. A kelet-berlini vezetés azonban eltávolíttatta a vaskeresztet és a sast a szoborról.
A berlini fal 1961-es felépítése után a kapu végül a lezárt zóna közepére került. Az építményt csak a keletnémet határőrök közelíthették meg.
Németország | Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
Berlini látogatásakor 1987-ben Ronald Reagan amerikai elnök a következőket mondta: Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall! (Gorbacsov úr, nyissa ki ezt a kaput! Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!). Ami végül 1989. december 22-én következett be: a brandenburgi kaput 100 000 ünneplő berlini jelenlétében újra megnyitották.
A quadrigát 1991-ben ismét restaurálták, ekkor visszakapta a vaskeresztet a sassal. 2002-ben az épületet is felújították, így már teljes szépségében állhat, mint az egykori hidegháború és a német, illetve az európai újraegyesítés szimbóluma.

Kapcsolódó inspirációk:


Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Németország, Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
Észbontó, meglepő és stílusos. Berlin Európa legpezsgőbb éjszakai életét élő városa.

Németország, Beethoven csak egy van - OTP Travel Utazási Iroda
250 éve született Ludwig van Beethoven.

Drezda, Németország Firenzéje - OTP Travel Utazási Iroda
Drezda, Európa egyik legnagyobb barokk városa igazán gyönyörű, ismerje meg velünk!

Hamburg - OTP Travel Utazási Iroda
Az ötcsillagos élmény.

Kreatív városok - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO exkluzív listájáról szemezgettünk.

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

5 világítótorony Európában fejléckép
Európa tengereinek és tavainak partvidékén fantasztikus világítótornyokat talál az utazó.

Európa legszebb szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.

Kapcsolódó ajánlatok:


TÜRINGIA, SZÁSZORSZÁG ÉS BERLIN FELFEDEZÉSE

Németország
779 000 Ft-tól/fő