Élmények a világ körül

Keresés
 
Fedezze fel Dél-Amerika egyik legkülönlegesebb országát!

Bolívia

Úti célok Bolíviában

A dél félteke legmagasabban fekvő országa különleges látnivalókban igencsak bővelkedik. A földrajzi adottságaira és éghajlatára jellemző szélsőségek egy minden szempontból változatos ország élményeivel ajándékozzák meg az utazókat.

Itt található a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Titicaca-tó, mely az indián legendák szerint az Inka Birodalom bölcsője volt. A világ legmagasabban fekvő adminisztrációs központja, a korábbi főváros La Paz 3 600 méteres magasságban nyűgözi le látogatóit. Uyuni sómezője szintén rendkívüli természeti szépség: a közel 18 Balaton nagyságú területen húzódó holdbéli terület a világ legnagyobb kiterjedésű és legmagasabban fekvő sómezeje. Az indián őslakosok száma itt a legnagyobb a dél-amerikai kontinensen, így az indián kultúrába és az ősi hagyományokba ritka közelségből pillanthatnak be a látogatók .

Bolívia a Föld egyik legcsapadékosabb országa. A november és április között tartó nyárra sok eső a jellemző, ilyenkor földcsuszamlások is előfordulhatnak. Az utazásra ajánlott időszak leginkább a száraz és hűvös tél, ezen belül is június és szeptember között tartó főszezon. A nagy magasságok miatt a napi hőmérsékletingadozás akár 20 °C is lehet, az UV sugárzás egész évben nagyon magas.

La Pazba legkevesebb két átszállással lehet eljutni Budapestről. A repülési idő kb. 17 óra átszállási idő nélkül.
A nagy magasságok miatt szívbetegeknek nem ajánlott az utazás.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bolivia


PERU ÉS BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Bolívia

  Főváros és legnagyobb város : Sucre
  Legnagyobb város: Santa Cruz de la Sierra
  Nyelv: spanyol, kecsua, ajmara
  Vallás: római katolikus (95 %)
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 1 098 581 km2
  Népesség: 11 051 600 (2017-es becslés)
  Népsűrűség: 8,76 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 3 393 (2017-es becslés)
  Hivatalos pénznem: bolíviai Boliviano (BOB)
  Időeltérés: -5 óra (BOT, UTC -4)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220 - 230 Volt
  Csatlakozó és aljzat: A, C
  Országhívószám: +591
  Internet TLD: .bo

  Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napra vízummentesen utazhatnak Bolíviába, megfelelő anyagi fedezet felmutatása szükséges.
  Turistaként beutazó állampolgárok úti okmányának a hazautazástól számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Bolíviában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. La Pazban tiszteletbeli konzul van.
  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság
   

  Bolívia utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. Az aktuális helyzetről a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?bolivia nyújt naprakész tájékoztatást.
  Az országban, de különösen a fővárosban és a nagyobb városokban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Javasolt csoporttal utazni és az idegenvezetővel tartani a szabadprogramok alatt is. Nem ajánlott olyak helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.
   
 • Egészségügyi tudnivalók
   

  A sárgaláz elleni oltás az ország egyes veszélyeztetett részeire utazók esetében kötelező. A veszélyesnek ítélt régiókat egy egészségügyi minisztériumi rendelet tartalmazza, a szóban fekvő területek általában Bolívia alacsonyan fekvő, trópusi részein találhatóak. A nehezen megismerhető és nem teljesen egyértelmű szabályozás miatt javasolt a Bolívián belüli úti céltól függetlenül beadatni a sárgaláz elleni oltást. 
  A Peruból érkező utasoknak a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, mert a határátkeléskor kérik bemutatni az oltást igazoló nemzetközi oltókönyvet! Mivel a hatóidő, míg a védettség kialakul több hétig is eltart, így időben kell gondoskodni a beadatásról.
  Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet hagy kívánnivalót maga után, de az állapotok nem kritikusak. Általános elővigyázatosságból bizonyos védőoltások (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) felvétele ajánlott.

  A szükséges és javasolt egészségügyi előkészületekért kérjük, forduljon háziorvosához, a védőoltásokkal és az egyéb egészségügyi előírásokkal kapcsolatos további információért a Nemzetközi Oltóközponthoz (+36 20 208 7878, +36 1 78 78 770, +36 1 78 08 553), vagy a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetéhez (előjegyzés: hétfő, szerda, péntek, +36-1-218-06-79).

  Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő.
  Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.
  Gyomor és bélrendszeri panaszokkal együtt járó megbetegedések kezelésére javasolt a szokásos gyógyszerekből (pl. vérnyomás gyógyszerek) és az egzotikus ország kihívásainak megfelelő gyógyszerekből összeállított úti patika kivitele mindenki számára.
  2016. januárjában Bolíviában is megjelent a Zika-vírus, ezért várandós utasoknak nem javasolt az utazás.
  La Paz a világ legmagasabban fekvő (3 600 m) adminisztrációs székhelye, repülőtere 4 000 méter feletti magasságban található. A magasság nagy megterhelést jelent a szervezetre és "hegyibetegséget" idézhet elő. Ennek a kezdetben kellemetlen érzésnek a súlyosabb következményeit elkerülendő, javasolt könnyű ételek fogyasztása, lehetőség szerint sok pihenés és alvás.
  A helyiek kokalevelet rágcsálnak, illetve kokateát fogyasztanak megelőzésképpen, kevésbé hatásos szereket a helyi patikák is kínálnak, a szervezetet azonban javasolt már az utazás előtt felkészíteni a várható megterhelésre: edzett immunrendszer, jó vérkeringés és általános jó közérzet a legfontosabbak.
  A kokatea („coca mate”) Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, a szállodákban a reggelinél minden esetben kínálják. Fogyasztása az érzékszervekre nem káros, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.
   
 • További tudnivalók Bolíviáról
   

  Éghajlat: Bolíviában három fő éghajlati terület különül el: egyenlítői, szavanna és hegyvidéki. A trópusi síkságokra, a Llanókra az Amazonas őserdeivel és a Chaco szavannáival évi 25 °C-os átlaghőmérséklet jellemző, északon 1400–2000 mm, délen 500–1000 mm évi csapadékmennyiséggel. Az Andokban a tengerszint feletti magasság növekedésével csökkenő évi középhőmérsékletnek megfelelően alakultak ki az egyes éghajlati területek. Az 1000 m-ig terjedő forró éghajlatú területre (tierra caliente) egyenletesen magas hőmérséklet és sok csapadék jellemző. Az 1000–2200 m közötti mérsékelt hőmérsékletű terület (tierra templada) évi középhőmérséklete 17-20 °C-os, kevésbé csapadékos. A 3000–3700 m-ig terjedő hűvös területre (tierra fria) 10-14 °C-os évi középhőmérséklet, nagy napi hőmérsékletingás és kevés csapadék jellemző. A hideg terület (tierra gelada) 4800 m-ig tartó sávja 10 °C alatti átlaghőmérsékletű, mindennapos éjszakai fagyokkal és kevés csapadékkal. A hóhatár 5400–5500 m.
  Bolíviára nagyon erős UV sugárzás jellemző. A hegyvidéken a nyári hónapokban is nulla fok alá esik a hőmérséklet éjszakára.
  La Pazban a legmelegebb hónap a november 9 °C-os átlaghőmérséklettel, a leghidegebb hónap a június 9 °C-os átlaghőmérséklettel. A legtöbb csapadék (130 mm) januárban esik.

  Hivatalos pénznem, hitelkártyák: A hivatalos pénznem a Bolíviai Boliviano (BOB). 1 USD = kb. 6,88 BOB (változhat). Pénzfelvétre bankkártyáról a nagyobb városok ATM-jeinél, vagy készpénz ellenében a bankokban van lehetőség. USD-t érdemes vinni és átváltani. Pénzváltással kapcsolatban kérje az idegenvezető tanácsát!

  Biztosítás: Nemzetközi biztosítás megléte feltétlenül javasolt! Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e bolíviai biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a bolíviai egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között. Esetleges lopás, rablás esetén a hazai biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a bolíviai rendőrségi feljelentés szükséges.
   
 • Térkép

Inspirációk

Peru és Bolívia: az inkák földjén - OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.

Bolívia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a bolíviai konyha gyöngyszemeit! Tartson velünk egy egzotikus gasztro-kirándulásra!

Bolívia titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó déli partján, közel 4000 méterrel a tengerszint felett található Tiwanaku, amely az inkák előtti legfontosabb civilizáció fővárosa volt.

Bolívia tíz csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó partján fekvő Copacabana luxus üdülőhelyei vagy az Uyuni sós sivatagja további különleges élményeket kínálnak. Íme Bolívia tíz csodája!

Bolívia szíve: La Paz - OTP Travel Utazási Iroda
A bolíviai La Paz kevés utazó bakancslistáján szerepel, pedig ott lenne a helye, ugyanis a világ legmagasabban fekvő fővárosa számtalan felfedezni valóval csalogat. Fedezze fel velünk La Pazt!

Top 10 hely Bolíviában - OTP Travel Utazási Iroda
Aki autentikus és látványos dél-amerikai nyaralásra vágyik, annak mindenképpen Bolíviát kell célba vennie. Mutatjuk a helyszíneket, amelyeket Bolíviában feltétlenül érdemes meglátogatni.

Bolívia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Bolívia Argentínával, Chilével, Peruval, Brazíliával és Paraguayjal határos. Az ország egyharmada az Andok vonulatain belül fekszik. Íme pár tény erről a csodás országról.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!