Élmények a világ körül

Keresés

A mexikói piramisok titkai

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mexikó leghíresebb piramisait, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni, ha erre a különleges kontinensre látogatunk.

A mexikói piramisok titkai

Jóval azelőtt, hogy a spanyol konkvisztádorok hajói felbukkantak az Atlanti-óceán horizontján, számos ősi civilizáció uralkodott Mexikó egyes részein. Rengeteg lenyűgöző emlék maradt országszerte, melyek reprezentálják az egyes kultúrák pompáját. Ezek közül a legmonumentálisabbak a piramisok, melyek a bolygó- és állatistenek tiszteletére épültek. A lenyűgöző építmények számos alkotót is megihlettek és rendszeresen felbukkannak a filmvásznon. Fejlett építési technikájuk a mai napig lenyűgözi a kutatókat, a legtöbb helyen aktív régészeti feltárások zajlanak napjainkban is. Csokorba gyűjtöttük Mexikó leghíresebb piramisait, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni, ha erre a különleges kontinensre látogatunk.

Chichén Itza – a rejtélyes maja város

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A Yucatán-félsziget buja dzsungelének közepén bújik meg a legismertebb maja romváros Chichén Itza. Neve azt jelenti, hogy „az itzai kút kávájánál”, hiszen a félszigeten élő maja-tolték törzsek az itt található természetes víznyelő aknákból jutottak friss vízhez. Ezek közül a földalatti barlangok közül kettő ma is látható, egyikhez hátborzongató rítusok köthetők. Amikor az esőistennek mutattak be emberáldozatokat, nem ritkán a törzs legszebb fiatal lányai váltak vértanúvá. A romvároshoz közel 600 épület tartozott melynek feltárása és helyreállítása mai napig folyamatban van. Legimpozánsabb épülete az 55 méter magas „El Castillo” főpiramisa, melyet Kukulkán, a tollas kígyóisten tiszteletére emeltek. A piramis a maja naptár szimbóluma alapján épült, kilenc terasza a halál kilenc bugyrát szimbolizálja.

Teotihuacan – a Nap piramis

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A világ harmadik legnagyobb piramisának tartják a Nap-piramist, mely Teotihuacanban a Holtak útja mellett fekszik. Máig nem tudni pontosan kik lakták és miért néptelenedett el az i.e. 200 körül alapított város. Az aztékok 1324 körül érkeztek az elhagyott, földdel lefedett romvárosba és a Nap és Hold istenek születési helyének hitték. Elnevezése is erre utal, jelentése az „istenek születési helye”. A piramis rejtélye mai napig foglalkoztatja a kutatókat, a Mexikói piramisok rejtélyei című könyvben is hosszasan foglalkoznak a Nap-piramis tetején egykoron álló hatalmas bálványszobor eredetével. A feltételezések szerint a piramisban felfedezett kamrákban különböző titkos termékenységi, tűz és víz rítusokat tartottak.

Uxmal – a Varázsló piramisa

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az Uxmal szó jelentése „háromszor épült”, mely az építészeti stílusok sokaságát tükrözi. A maják által épített települést a X. században hagyták el, amikor a toltékok átvették a területek felett az irányítást és egészen a spanyol hódítók megérkezéséig üresen állt. Egyedülálló a Varázsló piramisa, melyet több egymásra épített tömbből alakítottak ki, tetejére a későbbiek folyamán emeltek egy másik, nagyméretű szentélyt, melyhez egy hosszú lépcsősoron át jutunk fel. Az épület reprezentálja a maja kultúra csillagászati ismereteinek elmélyültségét, mivel összhangban áll a Vénusz bolygóval, lépcsőházát pedig pontosan a nyári napfordulón ragyogja be a lenyugvó nap arany fényjátéka.

Cobá – Nohoch Mul piramis

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Cobá ősi városa a Yucatán-félszigeten fekszik, a maja világ egyik legnagyobb városa volt egészen addig, míg riválisa Chichén Itzá átvette a vezető szerepet a térség életében és irányításában. A 42 méter magas Nohoch Mul piramis a maja világ egyik legmagasabb épülete, melynek tetejéről a turisták belátják az egész környéket.

Calakmul – az elszigetelt világ

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A guatemalai határtól szinte kőhajításnyira, egy bioszféra rezervátum belsejében bújik meg az egykori legnagyobb maja szuperhatalom, Calakmul. 55 méteres piramisa számít a legmagasabbnak a maják által építettek közül, s melyet korszakokon keresztül bővítettetek, így érte el jelenlegi impozáns méretét. Calakmul volt a központja a „kígyó székhelye államközösségnek”, mely a maja időszak jelentős részében uralkodott. Ez a maja romváros az egyik legkörülményesebben megközelíthető, hiszen Mexikó legnagyobb természetvédelmi területének őserdejében futó, 62 kilométeres zsákutca vezet el hozzá. Előnye ezáltal, hogy sokkal kevesebb turista érkezik ide, mint a könnyebben megközelíthető piramisokhoz, így aki tömegturizmustól mentes élményt szeretne, annak tökéletes célpont lehet.

El Tajín –a fülkék piramisa

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az egész évben látogatható régészeti terület leghíresebb látványossága az úgynevezett „fülkék piramisa”. A település neve a „villám/mennydörgés városát” jelenti, melyet egy esőistenre utalva adhattak. A város központját jelentő építmény 18 méter magas, hét szintes, faragott kőtömbökkel fedett fülkék piramisa. Érdekesség, hogy a szinteken körben 364 fülke helyezkedik el, a kutatók szerint az épület tetején még egy volt, így áll össze az a magyarázat, mely szerint az év 365 napját szimbolizálták ezzel.

Kapcsolódó inspirációk:


Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóváros környékén létezik egy hely, amelyet az istenek megáldottak, a turisták viszont elfelejtettek, a Teutli. Itt találjuk az aztékok aranyát, a nopált.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóban egészen másként ünneplik a halottak napját.

A világ leghíresebb karácsonyfái - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a leghíresebb fenyőket, hogy nekünk már csak azt kelljen eldönteni melyik alatt állnánk boldogan az év ezen különleges időszakában.

Mexikó | Mexikó | A Yucatán-félsziget legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó rengeteg csodálatos, képeslapra illő partot tartogat azok számára, akik a Yucatán-félszigeten keresnek ideális nyaralóhelyet.

Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A varázslatos földalatti karsztképződmények mélyben csillogó víznyelőikkel olyanok, mintha egy civilizáció előtti titkos világ rejtőzködne a felszín alatt.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó hatalmas ország, melyet északon az Egyesült Államok, délen Guatemala és Beliz határol, határain belül pedig 39 állam alkotja.

Mexikó | Mexikó | Mexikó varázslatos kisvárosai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó igazi báját a kisvárosain keresztül ismerhetjük meg.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk finomabbnál finomabb mexikói ételeket!

Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Mosolygó koponyák, burjánzó virágdíszek, vibráló színek kavalkádja.

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
1 159 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
1 029 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND TULUM*****

Mexikó
1 109 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

SECRETS AKUMAL*****

Mexikó
1 170 000 Ft-tól/fő

GRAND HYATT PLAYA DEL CARMEN RESORT*****

Mexikó
1 899 000 Ft-tól/fő