Szaúd-Arábia ínyencségei
Szaúd-Arábia étkezési kultúrája nagyrészt a környező régiókból fejlődött ki, így a királyságba látogatók a helyi ételek és a nemzetközi konyha kellemes választékát fedezhetik fel. Az olyan népszerű turisztikai célpontok, mint Rijád és Dzsidda számos remek étteremmel csalogatnak, ahol autentikus szaúdi ételeket kóstolhatunk meg.
Dajaj mashwi
A dajaj mashwi egy szaúd-arábiai barbecue specialitás, amely vékonyra vágott, pácolt és grillezett csirkemellből készül. A hús pácolásához jellemzően fűszerporokat és szárított fűszernövényeket, például paprikát vagy piros chiliport, gyömbért, fokhagymát, hagymát, fekete borsot, sót, olajat és lime-levet használnak. A fűszeres és zamatos csirkét általában fokhagymás mártogatósal és vegyes salátával kísérik, de kuszkusz, arab piláf és levesek is fogyaszthatók hozzá.
Saleeg
A Hejazból származó saleeg egy hagyományos szaúd-arábiai rizsétel, amely krémes, kása-szerű, rövid szemű rizsből és sült húsból áll. A leggyakrabban csirkehúst választanak, amelyet a sütés előtt általában fűszerekkel ízesített vízben főznek. A főtt rizst tejjel és ghível vagy vajjal keverik össze, és addig főzik, amíg eléri a kívánt állagot. A saleeg tálalásához hagyományosan egy nagy tálalótálat – tabasit - használnak, és a sült húst általában a rizs tetejére helyezik.
Martabak
A martabak egy töltött és sült palacsinta, amelyet gyakran szolgálnak fel népszerű utcai ételként olyan országokban, mint Szaúd-Arábia, Jemen, Indonézia és Malajzia. Bár a töltelékek változhatnak, a legnépszerűbbek közé tartozik a darált hús, tojás, fokhagyma, hagyma, paprika, curry és ghí. Az ízesítéshez gyakran használnak friss fűszernövényeket, például koriandert és mentát. A lapos kenyér tésztájának rendkívül vékonynak kell lennie, elkészítése nagy szakértelmet igényel. Az étel másik neve mutabbaq, ami arabul hajtogatottat jelent, és arra utal, ahogyan a rugalmas tésztát a sütés során a töltelék köré hajtogatják.
Ma'amoul
A ma'amoul egy nagyon régi receptúrára visszavezethető, gyümölcsökkel és diófélékkel, például datolyával, dióval és pisztáciával töltött süti. A süteményt hagyományosan húsvétra, fesztiválokra és ünnepségekre készítik, és jellemzően golyó vagy kupola alakú. A sütemények megkülönböztetése érdekében a diós változatot általában kerek kupolává, a datolyás ma'amoult lapos kupolává, a pisztáciás ma'amoult pedig hosszúkás, ovális formájúvá alakítják. Nem ritka, hogy a süteményt porcukorral szórják meg, hogy még édesebb legyen, és sok közel-keleti háztartásban gyakran szolgálják fel kávéval vagy teával a nap folyamán.
Tharid
Ezt a hagyományos arab ételt leggyakrabban árpakenyérrel sűrített, fűszeres báránypörköltként jellemzik, bár a tharid szó egy nagy cseréptálat is jelöl. A legenda szerint a tharid Mohamed próféta egyik kedvenc étele volt, bár az eredete állítólag az iszlám előtti időkre nyúlik vissza. Manapság ezt a laktató ételt különféle „halal” húsokból készítik, amelyeket zöldségekkel párolnak, és vékony, kovásztalan kenyérre kanalazzák. Az iszlám országokban a tharidot jellemzően az al'iiftarhoz, azaz a napnyugtakor felszolgált esti étkezéshez fogyasztják, amikor a muszlimok befejezik a napi ramadáni böjtöt.
Hininy
A hininy egy hagyományos szaúd-arábiai étel, amely datolyából, vajból és barna kenyérből áll. Fűszerekkel, például sáfránnyal és kardamommal ízesítik. Az étel Najd egyik specialitása, ahol általában télen készítik.
Gursan
A gursan az egyik szaúd-arábiai nemzeti étel, amelyet úgy készítenek, hogy száraz, papírvékony kenyérlapokat tesznek a húsok és zöldségek tetejére egy húslevesbe, amíg a kenyérdarabok fel nem szívják az összes ízes szaftot. A végeredmény nem leveses, hanem sűrű, tápláló és kiadós, ezért is szeretik ezt az ételt az egész országban.
Harees
A ramadán hónap egyik alapétele számos közel-keleti országban egy tányér harees, egy olyan laktató étel, amely a durva búzát és a húst kombinálja. Ez az évszázados étel valószínűleg Szaúd-Arábiából származik, de azóta elterjedt az egész Közel-Keleten és Indiában. A térség számos országa megalkotta a maga egyedi változatát, autentikus alapanyagokat használva és helyi neveket adva az ételnek. A közel-keleti országokban a harees általában durvára őrölt búzából készül, amelyet vízzel, vajjal és hússal kevernek össze, majd egy éjszakán át áztatják.
Kabsa
A kabsa egy rizsétel, amelyet az Arab-félsziget öböl menti államaiban fogyasztanak. A perzsa és az indiai biryanik által erősen befolyásolt kabsa a hal vagy hús főzéséhez használt vizet használja fel, és a fűszeres, hosszú szemű rizst főzi meg benne, mely így az összes aromát átveszi. Az étel készülhet csirkehússal, bárányhússal, tevehússal, hallal vagy akár garnélarákkal is. A húst vagy halat általában a rizs tetejére helyezik, és az egész ételt egy nagy tálon tálalják, melyet hagyományosan kézzel fogyasztanak. Bár Jemenből származik, a rizs és a hús e hagyományos kombinációja hihetetlenül népszerű Szaúd-Arábiában, ahol nemzeti ételnek számít.
Shawarma
A pácolt és nyárson sült shawarma egy ízletes közel-keleti húsétel, amelynek eredete az Oszmán Birodalom korára vezethető vissza, neve pedig a török çevirme szó arab kiejtéséből származik, és arra a forgó nyársra utal, amelyen a húst sütik. A shawarmát bárány-, pulyka-, csirke- vagy marhahúsból, illetve különböző húsok keverékéből készítik, amelyeket órákon át lassan sütnek saját szaftjukban és zsírjukban, ezáltal páratlanul zamatosak lesznek. A tökéletes shawarma igazi titka leginkább a különleges pácban rejlik.
Kapcsolódó inspirációk:
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
A tádzsik konyha számos párhuzamot mutat az orosz, afgán és iráni konyhával. Különlegessége az egyedi fűszerezésben és a felhasznált alapanyagokban rejlik. Kóstoljon bele velünk!
A tádzsik konyha számos párhuzamot mutat az orosz, afgán és iráni konyhával. Különlegessége az egyedi fűszerezésben és a felhasznált alapanyagokban rejlik. Kóstoljon bele velünk!
A Selyemút mentén fekvő, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő Kirgizisztán régóta a felfedezők, kalandorok kedvelt célpontja.
A Selyemút mentén fekvő, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő Kirgizisztán régóta a felfedezők, kalandorok kedvelt célpontja.
Tádzsikisztán a zord hegyeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Ezúttal a legérdekesebb, legmeglepőbb tényeket szedtük csokorba. Fedezze fel velünk ezt a mesés országot!
Tádzsikisztán a zord hegyeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Ezúttal a legérdekesebb, legmeglepőbb tényeket szedtük csokorba. Fedezze fel velünk ezt a mesés országot!
Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk.
Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk.
A hindu mitológia szerint Siva isten otthona, de ugyanakkor szankszrit jelentése szerint a „hó lakhelye” is a világ legfiatalabb hegyvonulata, a mintegy 70 millió éves Himalája hegység.
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.
Kapcsolódó ajánlatok:
ISZTAMBUL VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENI INDULÁSSAL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN
Törökország
389 000 Ft-tól/fő
DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH
Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő