Élmények a világ körül

Keresés

Szaúd-Arábia ínyencségei

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
A királyságba látogatók a helyi ételek és a nemzetközi konyha kellemes választékát fedezhetik fel.

Szaúd-Arábia ínyencségei

Szaúd-Arábia étkezési kultúrája nagyrészt a környező régiókból fejlődött ki, így a királyságba látogatók a helyi ételek és a nemzetközi konyha kellemes választékát fedezhetik fel. Az olyan népszerű turisztikai célpontok, mint Rijád és Dzsidda számos remek étteremmel csalogatnak, ahol autentikus szaúdi ételeket kóstolhatunk meg.

Dajaj mashwi

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
A dajaj mashwi egy szaúd-arábiai barbecue specialitás, amely vékonyra vágott, pácolt és grillezett csirkemellből készül. A hús pácolásához jellemzően fűszerporokat és szárított fűszernövényeket, például paprikát vagy piros chiliport, gyömbért, fokhagymát, hagymát, fekete borsot, sót, olajat és lime-levet használnak. A fűszeres és zamatos csirkét általában fokhagymás mártogatósal és vegyes salátával kísérik, de kuszkusz, arab piláf és levesek is fogyaszthatók hozzá.

Saleeg

A Hejazból származó saleeg egy hagyományos szaúd-arábiai rizsétel, amely krémes, kása-szerű, rövid szemű rizsből és sült húsból áll. A leggyakrabban csirkehúst választanak, amelyet a sütés előtt általában fűszerekkel ízesített vízben főznek. A főtt rizst tejjel és ghível vagy vajjal keverik össze, és addig főzik, amíg eléri a kívánt állagot. A saleeg tálalásához hagyományosan egy nagy tálalótálat – tabasit - használnak, és a sült húst általában a rizs tetejére helyezik.

Martabak

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
A martabak egy töltött és sült palacsinta, amelyet gyakran szolgálnak fel népszerű utcai ételként olyan országokban, mint Szaúd-Arábia, Jemen, Indonézia és Malajzia. Bár a töltelékek változhatnak, a legnépszerűbbek közé tartozik a darált hús, tojás, fokhagyma, hagyma, paprika, curry és ghí. Az ízesítéshez gyakran használnak friss fűszernövényeket, például koriandert és mentát. A lapos kenyér tésztájának rendkívül vékonynak kell lennie, elkészítése nagy szakértelmet igényel. Az étel másik neve mutabbaq, ami arabul hajtogatottat jelent, és arra utal, ahogyan a rugalmas tésztát a sütés során a töltelék köré hajtogatják.

Ma'amoul

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
A ma'amoul egy nagyon régi receptúrára visszavezethető, gyümölcsökkel és diófélékkel, például datolyával, dióval és pisztáciával töltött süti. A süteményt hagyományosan húsvétra, fesztiválokra és ünnepségekre készítik, és jellemzően golyó vagy kupola alakú. A sütemények megkülönböztetése érdekében a diós változatot általában kerek kupolává, a datolyás ma'amoult lapos kupolává, a pisztáciás ma'amoult pedig hosszúkás, ovális formájúvá alakítják. Nem ritka, hogy a süteményt porcukorral szórják meg, hogy még édesebb legyen, és sok közel-keleti háztartásban gyakran szolgálják fel kávéval vagy teával a nap folyamán.

Tharid

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
Ezt a hagyományos arab ételt leggyakrabban árpakenyérrel sűrített, fűszeres báránypörköltként jellemzik, bár a tharid szó egy nagy cseréptálat is jelöl. A legenda szerint a tharid Mohamed próféta egyik kedvenc étele volt, bár az eredete állítólag az iszlám előtti időkre nyúlik vissza. Manapság ezt a laktató ételt különféle „halal” húsokból készítik, amelyeket zöldségekkel párolnak, és vékony, kovásztalan kenyérre kanalazzák. Az iszlám országokban a tharidot jellemzően az al'iiftarhoz, azaz a napnyugtakor felszolgált esti étkezéshez fogyasztják, amikor a muszlimok befejezik a napi ramadáni böjtöt.

Hininy

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
A hininy egy hagyományos szaúd-arábiai étel, amely datolyából, vajból és barna kenyérből áll. Fűszerekkel, például sáfránnyal és kardamommal ízesítik. Az étel Najd egyik specialitása, ahol általában télen készítik.

Gursan

A gursan az egyik szaúd-arábiai nemzeti étel, amelyet úgy készítenek, hogy száraz, papírvékony kenyérlapokat tesznek a húsok és zöldségek tetejére egy húslevesbe, amíg a kenyérdarabok fel nem szívják az összes ízes szaftot. A végeredmény nem leveses, hanem sűrű, tápláló és kiadós, ezért is szeretik ezt az ételt az egész országban.

Harees

A ramadán hónap egyik alapétele számos közel-keleti országban egy tányér harees, egy olyan laktató étel, amely a durva búzát és a húst kombinálja. Ez az évszázados étel valószínűleg Szaúd-Arábiából származik, de azóta elterjedt az egész Közel-Keleten és Indiában. A térség számos országa megalkotta a maga egyedi változatát, autentikus alapanyagokat használva és helyi neveket adva az ételnek. A közel-keleti országokban a harees általában durvára őrölt búzából készül, amelyet vízzel, vajjal és hússal kevernek össze, majd egy éjszakán át áztatják.

Kabsa

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
A kabsa egy rizsétel, amelyet az Arab-félsziget öböl menti államaiban fogyasztanak. A perzsa és az indiai biryanik által erősen befolyásolt kabsa a hal vagy hús főzéséhez használt vizet használja fel, és a fűszeres, hosszú szemű rizst főzi meg benne, mely így az összes aromát átveszi. Az étel készülhet csirkehússal, bárányhússal, tevehússal, hallal vagy akár garnélarákkal is. A húst vagy halat általában a rizs tetejére helyezik, és az egész ételt egy nagy tálon tálalják, melyet hagyományosan kézzel fogyasztanak. Bár Jemenből származik, a rizs és a hús e hagyományos kombinációja hihetetlenül népszerű Szaúd-Arábiában, ahol nemzeti ételnek számít.

Shawarma

Szaúd-Arábia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
A pácolt és nyárson sült shawarma egy ízletes közel-keleti húsétel, amelynek eredete az Oszmán Birodalom korára vezethető vissza, neve pedig a török çevirme szó arab kiejtéséből származik, és arra a forgó nyársra utal, amelyen a húst sütik. A shawarmát bárány-, pulyka-, csirke- vagy marhahúsból, illetve különböző húsok keverékéből készítik, amelyeket órákon át lassan sütnek saját szaftjukban és zsírjukban, ezáltal páratlanul zamatosak lesznek. A tökéletes shawarma igazi titka leginkább a különleges pácban rejlik.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Kapcsolódó ajánlatok:


IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
329 000 Ft-tól/fő

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

HABTOOR GRAND RESORT & SPA***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

DUBAI - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

THE COVE ROTANA RESORT***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
499 000 Ft-tól/fő

MÖVENPICK RESORT AL MARJAN ISLAND*****

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő

JA OCEAN VIEW HOTEL***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő