Élmények a világ körül

Keresés

Fátima – a portugál zarándokhely

Fátima – a portugál zarándokhely - OTP Travel Utazási Iroda
A fátimai zarándokhelyet sokszor a spanyol Santiago de Compostelával vetik össze. 1917 óta a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye, amelyet évente több ezer zarándok látogat.

Fátima – a portugál zarándokhely

 
Fátima egykor egy aprócska falu volt a Lisszabon és Porto közötti Santarém hegyei között, ma pedig egy körülbelül 10 000 lakosú város, amely világszerte híres az 1917-ben itt történt vallási jelenésekről, mely a katolikus hit fontos zarándokhelyévé tette. Fátima egy XII. századi mór hercegnőről kapta a nevét.
 

A látomásoknak, amelyek Fátimát a térképre helyezték, kizárólag három pásztorgyerek volt a tanúja. Lucia, Francisco és Jacinta unokatestvéreknek összesen hat hónapon keresztül jelent meg a Szűzanya, amelyek során az emberiség három titka tárult fel előttük. Ezek olyan eseményekre vonatkozó próféciáknak tekinthetők, mint a II. Világháború, a kommunizmus felemelkedése és bukása, valamint a II. János Pál pápa elleni merénylet. Az utolsó jelenést egy 70 000 ember által látott csoda kísérte, mely egy "táncoló napból" származó különös fényt jelentett. A pásztorok közül ketten, Francisco és Jacinta az első világháborút követő influenzajárványban haltak meg, Lucia azonban 2005-ig kármelita apácaként élt jámbor életet, és kétségtelenül ugyanolyan megtiszteltetésben részesül majd, mint unokatestvérei, akiket boldoggá avattak.

Fátima – a portugál zarándokhely - OTP Travel Utazási Iroda

Fátimai bazilika

A neoklasszikus mészkőből épült bazilika 65 méteres tornyával és hatalmas aranykoronájával uralja a hatalmas teret. A múlt század első felében épült templomban található mindhárom pásztor sírja, valamint a főoltár fölött egy festmény, melyen a Szűzanya üzenetét adja át a gyermekeknek. A rózsafüzér 15 misztériumát 15 oltár ábrázolja, és a szentek szobrai mind kívül, mind belül megtalálhatóak. A jelenések kápolnájában találjuk a Szűzanya koronáját, melyben a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet során használt golyót is megőrizték, a merénylet túlélését a fátimai Szűzanyának tulajdonította. További látnivalók közé tartozik a nagy tölgyfa, amely alatt a gyerekek várták a látogatásokat, valamint a berlini fal egy darabja, amely a látomások és a kommunizmus bukása közötti kapcsolatot jelzi.
Fátima – a portugál zarándokhely - OTP Travel Utazási Iroda
A Szent Út egy békés sétaút Fatimán belül, melyet 15 kis kápolna szegélyez, és amely követi azt az utat, amelyen a kis pásztorok jártak, ennek az útnak közelében állnak egykori otthonaik. A legforgalmasabb napok Fátimában május 13., az első jelenés évfordulója, és október 13., az ötödik és egyben utolsó jelenés évfordulója. Sok zarándok gyalogosan érkezik Fatimába, így már a megemlékezések előtti napokban és hetekben Portugáliában tartózkodnak.

A pásztorházak

A szentélytől egy kilométerre, Aljustrel aprócska falujában két ház található: a Casa de Jacinta e Francisco Marto és a Casa da Lucia. Az első házban halt meg Francisco és Jacinta is az első világháború utáni influenzajárványban. Itt éltek szüleikkel és három másik testvérükkel. A második ház Lucia háza volt, aki Jacinta és Francisco unokatestvére volt.

Moinhos Velhos barlang

Fátima – a portugál zarándokhely - OTP Travel Utazási Iroda
A Gruta de Moinhos Velhos néven is ismert barlang több mint 9 kilométer hosszú, és mindösszesen 20 perces autóútra van a szentélytől. Ez a Portugáliában található legnagyobb barlang, melybe először 1947-ben lépett be ember.

Viaszmúzeum

Fátima – a portugál zarándokhely - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a múzeum az 1917-es Mária-jelenések történetét mutatja be élethű viaszfigurákkal, körülbelül 20 percben. 32 jelenet és 120 figura számol be a 34 évet felölelő események főbb epizódjairól.

Kapcsolódó inspirációk:


Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Terceira – a béke szigete - OTP Travel Utazási Iroda

Fedezzen fel vulkanikus barlangokat és kóstoljon helyi finomságokat Terceirán, mely felejthetetlen élményt ígér.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Az azori sajt az Azori-szigetek gazdag kulturális örökségéről és természeti gazdagságáról tanúskodik.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Flores szigete esik a legtávolabb az európai kontinenstől. Fedezze fel velünk!

Kapcsolódó ajánlatok:


SZÍNPOMPÁS MADEIRA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
299 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
469 000 Ft-tól/fő

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
489 000 Ft-tól/fő

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
630 000 Ft-tól/fő

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
729 000 Ft-tól/fő

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
760 000 Ft-tól/fő

AZORI-SZIGETEK – SAO MIGUEL ÉS TERCEIRA

Portugália
969 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő