Élmények a világ körül

Mauritiusi finomságok

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.

Mauritiusi finomságok

Az ízek olvasztótégelyeként is gyakran emlegetett Mauritius a különböző konyhákból származó ételek széles választékát kínálja. Érdekesség, hogy gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere. Ez azzal magyarázható, hogy a sziget lakatlan volt, amíg a portugálok az Indiai-óceánon tett útjuk során rá nem találtak. A gyarmati kormányok Mauritiust ültetvényes gyarmattá alakították, Dél-Ázsiából és Afrika egyes részeiről rabszolgákat és szerződéses szolgákat hoztak ide dolgozni. A világ minden tájáról érkező kulturális behatások egy ízekben gazdag, izgalmas gasztronómiai palettát hoztak létre.

Afrika aranya – a mauritiusi cukornád ültetvény

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
Az első gazdasági jelentőségű mezőgazdasági növény, amelyet Mauritiuson meghonosítottak, a cukornád volt. A holland telepesek 1639-től kezdődően kézműves alapon használták, elsősorban az arak nevű alkoholos ital előállítására. Az arakot melaszból készítik, amely a cukorgyártás melléktermékeként keletkezik. A cukornádat jelenleg 72 000 hektáron termesztik, ami Mauritius szántóterületének 85%-át teszi ki. Évente átlagosan 600 000 tonna cukrot állítanak elő, amelynek nagy részét az Európai Unióba exportálják. A belföldi cukorfogyasztás évente körülbelül 40 000 tonna.

 Mauritiuson megtudhatjuk, hogy mi a különbség a finomított cukor és a finomítatlan cukor között. Sokan nem gondolnák, hogy a finomítatlan cukor valójában nagyon jót tesz az egészségünknek. A finomítatlan cukor például glükózt tartalmaz, amely könnyen felszívódik a szervezetben, és több energiát biztosít számára, továbbá úgy gondolják, hogy javítja a keringést, növeli a vérsejtek termelését és fokozza az emésztésünket.
 
Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
A kutatások szerint, ha a cukros italokban finomított cukor helyett finomítatlan cukrot használnak számos egészségügyi előnnyel jár, különösen a nők számára. A helyiek szerint enyhíthetik a menstruációs görcsöket, felgyorsítják a szülés utáni felépülést. A finomítatlan cukor a megfázás elleni gyógymódok nagyszerű összetevője is, a házi praktikák szerint a friss gyömbérrel összekevert cukros főzet segíthet hamar erőre kapni. Tegyünk egy látogatást a 250 éves múltra visszatekintő Beau Plan cukorgyárban, ahol a 1,5 órás vezetett túrát ínycsiklandozó cukor és rumkóstoló zárja.

A Rhumerie de Chamarel lepárló üzem

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
Mauiritius legújabb és legmagasabban fekvő rumgyárába érdemes ellátogatnunk. A rum készítésének folyamata megköveteli, hogy a cukornádból kipréselt levet minél hamarabb lepárolják. Ezért aztán az ehhez szükséges berendezések az ültetvény közepén helyezkednek el, az őrlőgépek mellett. Chamarelben minden úgy van kitalálva, hogy a látogató testközelből láthassa a rum készítésének minden folyamatát, a túrát pedig egy hangulatos rumkóstoló zárja. Mauritiuson tizenkét féle cukornád terem, de a rumhoz csak kettőt használnak: a sárga és a vörös cukornádat. A szín a szárra utal, amely csak akkor látható, ha a zöld leveleket eltávolítják. Az ízek hasonlóak, de ezek a fajták illeszkednek legjobban a Chamarel dombos vidékéhez. Az előállítása fáradtságos kétkezi munka, mert a terep nem teszi lehetővé a gépi betakarítást. Az ország más részein is termesztenek cukornádat, de csak kevés olyan terület van, ahol vendégeket fogadnak. A rumokat gyakran helyi fűszerekkel, vaníliával vagy fahéjjal, kókusszal, kávéval ízesítik a még különlegesebb ízélményért.

Kreol konyha

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
A kreol konyhában a rizs a legtöbb étel alapanyaga. Sütőtök, padlizsán, tök, curryk és savanyúságok kíséretében tálalják. A húst és a halat leggyakrabban "rougaille"-ként, azaz paradicsommal, hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, fűszernövényekkel és chilivel megbolondítva főzik. A kreol konyha színes, enyhén fűszeres, de mindenekelőtt ínycsiklandó aromájú. A Mauritius körüli vizek bővelkednek halakban és kagylókban, amelyeket gyakran sülve vagy grillezve fogyasztanak, pár csepp friss lime levével megcsöpögtetve és felfrissítve. A halat, a rákot, valamint a zöldségleveseket is nagyon kedvelik a helyiek. A kreol konyha egyik legkedveltebb étele a "milliomos saláta", amelynek fő alapanyaga a pálmaszív és salátaként vagy grillezve tálalják. Egy pálmafa teljes kifejlődéséhez 7 évre van szükség, és minden egyes, a törzsből kinyert szívből csak 600 gramm ehető anyagot nyerhetünk, innen ered a milliomos saláta elnevezés.

Kínai konyha

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
A kínai konyha legismertebb étele a sült tészta, a kínai konyha azonban ennél gazdagabb és változatosabb. A wokban sült zöldségek, bambuszrügyek és a gombák textúrája friss és roppanós marad. A sertés- és marhahúsból, garnélarákból és halból készült kínai ételeket mindig szója- vagy osztrigaszószokkal, gyömbérrel, citromfűvel és finom fűszernövényekkel kísérik.

Indiai konyha

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
A sáfránnyal, kurkumával, korianderrel, kardamommal és uborkával illatosított curry továbbra is az indiai konyha legjellegzetesebb étele. A hal-, csirke- vagy marhahús curryt mindig zöldségekkel tálalják. A kreol konyhához hasonlóan a rizs a legtöbb étel alapanyaga. Két olyan étel, amelyet mindenkinek meg kell kóstolnia a mauritiusi nyaralás alatt, a briyani, amely rizsből, fűszerekből, joghurtból, húsból vagy halból készül, valamint a vindaloo, amely ecet, mustármag, kurkuma, hagyma, fokhagyma, gyömbér és chili keverékében pácolt, halból készült étel.

Street food-különlegességek

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
Roti - a kerek lapos kenyér, mely minden mauritiusi konyhában megtalálható. Kovásztalan búzalisztből készül, és többféle változata létezik. A legnépszerűbb a faratha, amelyet ghível dúsítanak. További fajtái a chappati és a poori. A poori egy másik változata a dholl poori, amely búzaliszt helyett gabonalisztből készül. Ezek többsége, különösen a faratha és a dholl-poori igen népszerű a mauritiusi utcai ételek között.
 Gateaux pîments - a dhollból és chiliből készült kerek fánkok. Gyakran fogyasztják rágcsálnivalóként. Szamószák - ugyanolyan népszerűek, mint a gateaux pîments, háromszög alakúak, és gyakran töltik őket sajttal, zöldséges curryvel, hallal, csirkével vagy más húsokkal.

Mauritiusi finomságok - OTP Travel Utazási Iroda

Napolitaine - neve ellenére egy tipikus mauritiusi sütemény, amely lekvárral töltött kekszből készül, és bőséges rózsaszín cukormázzal van bevonva.

Kapcsolódó inspirációk:


Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.

A Maldív-szigetek Önre várnak! - OTP Travel Utazási Iroda
A paradicsomi indiai-óceáni sziget tökéletes helyszín pihenésre, kalandozásra, romantikázásra, családi nyaralásra egyaránt. Így tud most Mauritiusra utazni!

Legendás állatok és Mauritius - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.

Mauritius | 10 tény - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritius a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Mielőtt azonban rászánnánk magunkat az utazásra ezt a 10 érdekes tényt érdemes megismerni.

Mauritius | tengerpart - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritius az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A vulkanikus eredetű sziget jóval többet nyújt, mint a fehér homokos strandok, a pancsolás és a napfürdő.

Az Indiai-óceán közepén fekvő kis sziget a vulkanikus korallszigetek festői szépségét kínálja az odaérkezőknek.

Mauritius, látkép | OTP Travel utazási iroda
Az ázsiai, afrikai és európai konyhák keveredéséből létrejött mauritiusi konyhában mindenki megtalálja az ízlésének valót.

Kapcsolódó ajánlatok:


COIN DE MIRE ATTITUDE***

Mauritius
419 000 Ft/fő -től

SUNRISE ATTITUDE ****

Mauritius
469 000 Ft/fő -től

LAGOON ATTITUDE HOTEL****

Mauritius
479 000 Ft/fő -től

AMBRE RESORT & SPA****

Mauritius
539 000 Ft/fő -től

THE RAVENALA ATTITUDE ALL SUITE HOTEL ****

Mauritius
549 000 Ft/fő -től

HILTON MAURITIUS RESORT & SPA*****

Mauritius
679 000 Ft/fő -től

WESTIN TURTLE BAY RESORT & SPA*****

Mauritius
699 000 Ft/fő -től

SUGAR BEACH RESORT*****

Mauritius
729 000 Ft/fő -től

PARADISE COVE BOUTIQUE HOTEL*****

Mauritius
739 000 Ft/fő -től

MAURITIUS, AZ INDIAI-ÓCEÁN CSILLAGA

Mauritius
769 000 Ft/fő -től

THE ST. REGIS MAURITIUS RESORT*****

Mauritius
809 000 Ft/fő -től

CONSTANCE PRINCE MAURICE***** POSTE DE FLACQ

Mauritius
869 000 Ft/fő -től

ONE & ONLY LE SAINT GERAN*****

Mauritius
979 000 Ft/fő -től

SZILVESZTER MAURITIUSON

Mauritius
1 499 000 Ft/fő -től