Mauritiusi finomságok
Az ízek olvasztótégelyeként is gyakran emlegetett Mauritius a különböző konyhákból származó ételek széles választékát kínálja. Érdekesség, hogy gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere. Ez azzal magyarázható, hogy a sziget lakatlan volt, amíg a portugálok az Indiai-óceánon tett útjuk során rá nem találtak. A gyarmati kormányok Mauritiust ültetvényes gyarmattá alakították, Dél-Ázsiából és Afrika egyes részeiről rabszolgákat és szerződéses szolgákat hoztak ide dolgozni. A világ minden tájáról érkező kulturális behatások egy ízekben gazdag, izgalmas gasztronómiai palettát hoztak létre.
Afrika aranya – a mauritiusi cukornád ültetvény
Az első gazdasági jelentőségű mezőgazdasági növény, amelyet Mauritiuson meghonosítottak, a cukornád volt. A holland telepesek 1639-től kezdődően kézműves alapon használták, elsősorban az arak nevű alkoholos ital előállítására. Az arakot melaszból készítik, amely a cukorgyártás melléktermékeként keletkezik. A cukornádat jelenleg 72 000 hektáron termesztik, ami Mauritius szántóterületének 85%-át teszi ki. Évente átlagosan 600 000 tonna cukrot állítanak elő, amelynek nagy részét az Európai Unióba exportálják. A belföldi cukorfogyasztás évente körülbelül 40 000 tonna.
Mauritiuson megtudhatjuk, hogy mi a különbség a finomított cukor és a finomítatlan cukor között. Sokan nem gondolnák, hogy a finomítatlan cukor valójában nagyon jót tesz az egészségünknek. A finomítatlan cukor például glükózt tartalmaz, amely könnyen felszívódik a szervezetben, és több energiát biztosít számára, továbbá úgy gondolják, hogy javítja a keringést, növeli a vérsejtek termelését és fokozza az emésztésünket.
A kutatások szerint, ha a cukros italokban finomított cukor helyett finomítatlan cukrot használnak számos egészségügyi előnnyel jár, különösen a nők számára. A helyiek szerint enyhíthetik a menstruációs görcsöket, felgyorsítják a szülés utáni felépülést. A finomítatlan cukor a megfázás elleni gyógymódok nagyszerű összetevője is, a házi praktikák szerint a friss gyömbérrel összekevert cukros főzet segíthet hamar erőre kapni. Tegyünk egy látogatást a 250 éves múltra visszatekintő Beau Plan cukorgyárban, ahol a 1,5 órás vezetett túrát ínycsiklandozó cukor és rumkóstoló zárja.
A Rhumerie de Chamarel lepárló üzem

Mauiritius legújabb és legmagasabban fekvő rumgyárába érdemes ellátogatnunk. A rum készítésének folyamata megköveteli, hogy a cukornádból kipréselt levet minél hamarabb lepárolják. Ezért aztán az ehhez szükséges berendezések az ültetvény közepén helyezkednek el, az őrlőgépek mellett. Chamarelben minden úgy van kitalálva, hogy a látogató testközelből láthassa a rum készítésének minden folyamatát, a túrát pedig egy hangulatos rumkóstoló zárja. Mauritiuson tizenkét féle cukornád terem, de a rumhoz csak kettőt használnak: a sárga és a vörös cukornádat. A szín a szárra utal, amely csak akkor látható, ha a zöld leveleket eltávolítják. Az ízek hasonlóak, de ezek a fajták illeszkednek legjobban a Chamarel dombos vidékéhez. Az előállítása fáradtságos kétkezi munka, mert a terep nem teszi lehetővé a gépi betakarítást. Az ország más részein is termesztenek cukornádat, de csak kevés olyan terület van, ahol vendégeket fogadnak. A rumokat gyakran helyi fűszerekkel, vaníliával vagy fahéjjal, kókusszal, kávéval ízesítik a még különlegesebb ízélményért.
Kreol konyha
A kreol konyhában a rizs a legtöbb étel alapanyaga. Sütőtök, padlizsán, tök, curryk és savanyúságok kíséretében tálalják. A húst és a halat leggyakrabban "rougaille"-ként, azaz paradicsommal, hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, fűszernövényekkel és chilivel megbolondítva főzik. A kreol konyha színes, enyhén fűszeres, de mindenekelőtt ínycsiklandó aromájú. A Mauritius körüli vizek bővelkednek halakban és kagylókban, amelyeket gyakran sülve vagy grillezve fogyasztanak, pár csepp friss lime levével megcsöpögtetve és felfrissítve. A halat, a rákot, valamint a zöldségleveseket is nagyon kedvelik a helyiek. A kreol konyha egyik legkedveltebb étele a "milliomos saláta", amelynek fő alapanyaga a pálmaszív és salátaként vagy grillezve tálalják. Egy pálmafa teljes kifejlődéséhez 7 évre van szükség, és minden egyes, a törzsből kinyert szívből csak 600 gramm ehető anyagot nyerhetünk, innen ered a milliomos saláta elnevezés.
Kínai konyha
A kínai konyha legismertebb étele a sült tészta, a kínai konyha azonban ennél gazdagabb és változatosabb. A wokban sült zöldségek, bambuszrügyek és a gombák textúrája friss és roppanós marad. A sertés- és marhahúsból, garnélarákból és halból készült kínai ételeket mindig szója- vagy osztrigaszószokkal, gyömbérrel, citromfűvel és finom fűszernövényekkel kísérik.
Indiai konyha
A sáfránnyal, kurkumával, korianderrel, kardamommal és uborkával illatosított curry továbbra is az indiai konyha legjellegzetesebb étele. A hal-, csirke- vagy marhahús curryt mindig zöldségekkel tálalják. A kreol konyhához hasonlóan a rizs a legtöbb étel alapanyaga. Két olyan étel, amelyet mindenkinek meg kell kóstolnia a mauritiusi nyaralás alatt, a briyani, amely rizsből, fűszerekből, joghurtból, húsból vagy halból készül, valamint a vindaloo, amely ecet, mustármag, kurkuma, hagyma, fokhagyma, gyömbér és chili keverékében pácolt, halból készült étel.
Street food-különlegességek
Roti - a kerek lapos kenyér, mely minden mauritiusi konyhában megtalálható. Kovásztalan búzalisztből készül, és többféle változata létezik. A legnépszerűbb a faratha, amelyet ghível dúsítanak. További fajtái a chappati és a poori. A poori egy másik változata a dholl poori, amely búzaliszt helyett gabonalisztből készül. Ezek többsége, különösen a faratha és a dholl-poori igen népszerű a mauritiusi utcai ételek között. Gateaux pîments - a dhollból és chiliből készült kerek fánkok. Gyakran fogyasztják rágcsálnivalóként. Szamószák - ugyanolyan népszerűek, mint a gateaux pîments, háromszög alakúak, és gyakran töltik őket sajttal, zöldséges curryvel, hallal, csirkével vagy más húsokkal.

Napolitaine - neve ellenére egy tipikus mauritiusi sütemény, amely lekvárral töltött kekszből készül, és bőséges rózsaszín cukormázzal van bevonva.
Kapcsolódó inspirációk