Élmények a világ körül

Keresés

Dél-Amerika kávé világa

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Dél-Amerika kávé világa

Brazília

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
A legenda szerint 1727-ben a jóképű katonatiszt Francisco de Mallo Palheta diplomácia útra indult Francia Guyanába. Az útja során elcsábította a guyanai kormányzó feleségét, akitől a szerelmi szolgálataiért cserébe egy kávécserjét kapott ajándékba. Később Palheta a kertjében elültette és ezt követően a kávécserje elkezdett szaporodni, majd a szomszédok kertjeibe is átterjedt. Idővel pedig a helyi farmerek is rákaptak, a kávéőrület így robbant ki egész Brazíliában. Mára az ország a világ kávétermesztésének az egyharmadáért felel, az elmúlt 150 évben pedig a legfontosabb export cikkévé vált. Legjellemzőbb az arabica termesztése, de a robusta is megtalálható a palettájukon. Kellemes lágy édes ízvilágúak a brazil kávék, alacsony savassággal. A baristák imádják párosítani a közép-amerikai és kelet-afrikai kávékkal, mert az édes brazil képes megszelídíteni a többi, savasabb arabicát, ráadásul megfelelő elkészítés mellett tökéletes cremát, vagyis kávéhabot képez.

Kolumbia

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
A XVIII. században hozták be a jezsuiták az első kávébabokat Kolumbiába, majd száz évvel később már hatalmas mennyiségben termesztették. Nem szerették volna, ha rabszolgák dolgoztak volna az ültetvényeken a XX. században, (mint Braziliában), így megalapították a kávéfarmerek a szakszervezetüket. Ez megoldást hozott a kereskedelmi és a szállítási gondokra is. Jelenleg fél millió család él Kolumbiában kávétermesztésből. A kolumbiai kávék többféle ízvilággal rendelkeznek, mivel több területen és másfajta feldolgozási módszerekkel dolgoznak. Ezek közül három kiemelkedő kávéja van: Medellin, Armenia, és a Manizale. Az itteni kávék általában a telt testességről, gazdag ízvilágról és komplex savasságról híresek. Igazi klasszikus Latin-amerikai lágy, gyümölcsös ízvilág.

Bolívia

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Bolívia Dél-Amerika szívében található, ahol a politikai instabilitás nem kedvez a helyi gazdálkodóknak, ezért bizony megpróbálnak szövetkezetekhez csatlakozni, hogy megosszák a tudásukat és kiépítsék a piaci hálózatukat. A megtermelt kávé 40%-át a helyiek fogyasztják. A bolíviai kávé az elhatározás és az új kezdetek szimbóluma. Ezen kívül – az íze igazán fényűző. A csokoládé, narancs és a tűlevelű fák tónusait hordja magában, erős teste lenyűgözi a szakembereket és az alkalmi kóstolókat is.

Peru

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Peru a XVIII. század óta termeszt kávét. A kávéültetvények túlnyomó többségét erdős területeken termesztik olyan kistermelők, akik gyakran kakaót és kokát is termelnek. A jövőben nagy lehetőség van a megművelt területek kiterjesztésére, mivel még nagy mennyiségű szűzföld áll rendelkezésre. Ha stabil gazdasági támogatás és gazdasági helyzet állna fenn az országban, Peru biztosan az egyik legfontosabb termelő lenne, de így csak a 17. helyet foglalja el a világranglistán. Különleges, kissé csokoládés ízvilág jellemzi a perui kávékat.

Ecuador

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
A kávétermesztés gyökerei a XIX. századra nyúlnak vissza Ecuadorban. A XX. század elejére a kávé már az ország esszenciális export cikke volt – nem csoda, hiszen a vidék minden olyan adottsággal bír, amely az ideális kávé termesztéséhez szükséges. A térség sajnos mégsem szerzett ehhez méltó hírnevet a nem megfelelő betakarítási és feldolgozási eljárások alkalmazása miatt. A kávé termesztése az alacsony árak miatt került mélypontra a 80-as években, olyannyira, hogy sokan a cserjéken hagyták a termést, mert nem érte meg betakarítani. A kávébárók az azonnali profit érdekében nagy mennyiségű, olcsó robustát hoztak be Vietnámból, hogy kielégítsék a keresletet, amely még jobban ellehetetlenítette a helyi termelőket. A szomorú igazság az, hogy az ecuadoriak többsége ma is a vietnámi robustából készülő instant kávét fogyasztja, amely a helyi kávépiac 80-90%-át uralja. A jó ecuadori kávé közepesen testes, kiegyensúlyozott, lágy, letisztult ízvilágú, amelyben alkalmanként virágos jegyek is felfedezhetők.

Kapcsolódó inspirációk:


Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Amazónia top 10 - OTP Travel Utazási Iroda
Amazónia nagyobb hányada Brazíliához tartozik, s a hatalmas kiterjedésű terület változatosabbnál változatosabb látnivalókat kínál. Íme a top 10.

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Ecuador - Mitad del Mundo | OTP Travel utazási iroda
Ecuador leglátogatottabb turista attrakciója a Mitad del Mundo, ami (elvileg) a világ közepe.

Quito Ecuador utazás - OTP Travel Utazási Iroda
ahol 23 óra 56 perc és 04 másodperc egy nap.

Peru és Bolívia: az inkák földjén - OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.

Bolívia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a bolíviai konyha gyöngyszemeit! Tartson velünk egy egzotikus gasztro-kirándulásra!

Bolívia titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó déli partján, közel 4000 méterrel a tengerszint felett található Tiwanaku, amely az inkák előtti legfontosabb civilizáció fővárosa volt.

Bolívia tíz csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó partján fekvő Copacabana luxus üdülőhelyei vagy az Uyuni sós sivatagja további különleges élményeket kínálnak. Íme Bolívia tíz csodája!

Bolívia szíve: La Paz - OTP Travel Utazási Iroda
A bolíviai La Paz kevés utazó bakancslistáján szerepel, pedig ott lenne a helye, ugyanis a világ legmagasabban fekvő fővárosa számtalan felfedezni valóval csalogat. Fedezze fel velünk La Pazt!

Kapcsolódó ajánlatok:


ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU ÉS BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő