Élmények a világ körül

Keresés

18 érdekes tény Tunéziáról

Tunézia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Tények, számok, érdekességek Afrika legészakibb országáról, Tunéziáról.

18 érdekes tény Tunéziáról

Tények, számok Afrika legészakibb országáról, Tunéziáról.

1. Tunézia Észak-Afrikában, a Földközi-tenger partján fekszik. Stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően egykor befolyásos regionális hatalom volt.

2. Tunézia mintegy 200 000 éve, a kőkorszak óta lakott terület.

3. Tunézia számos gyarmatosító törekvés célpontja volt. A terület tartozott többek között a föníciaiakhoz (már a Kr. e. XII. században), a Pun birodalomhoz, de volt a rómaiaké, a vandáloké, a bizánciaké, különböző arab és berber királyságoké, valamint a XVI. századtól a XIX. század végéig az oszmánoké is.

4. Tunézia területén fekszik a világ legnagyobb sivatagja. A Szahara, amelynek teljes területe mintegy 8 600 000 km2 -es, Észak-Afrika nagy részét, köztük Dél-Tunéziát is magában foglalja.

Tunézia | Tatooine | - OTP Travel Utazási Iroda

5. A Star Wars-filmek több jelenetét is Tunéziában forgatták. A dél-tunéziai szaharai táj adott otthon Tataouine falunak, amely Luke Skywalker szülőbolygója, a Tatooine volt az eredeti 1977-es filmben.

6. Dél-Tunéziát egykor erdők és szavannák borították. Az utolsó jégkorszak végén, körülbelül 8000 évvel ezelőtt a Szahara tört magának utat.

7. Tunéziában található Afrika legészakibb pontja az Angela-fok (Ras Angela).

8. 1881-ben Franciaország megszállta Tunéziát, átvéve az ország gazdasági és politikai irányítását. 1883-ban Tunézia francia protektorátus lett. 1956-ban nyerte el a teljes függetlenségét.

9. A függetlenség elnyerését követően Tunéziát három évtizeden át (1956-tól 1987-ig) Habib Bourguiba vezette, aki elterjesztette a világi eszméket, és támogatta a nők emancipációját.

Tunézia | Karthágó | - OTP Travel Utazási Iroda
10.
Tunézia ad otthont az ókori Karthágó városának, amelyet a Kr. e. 9. században alapítottak a Tuniszi-öbölben. Az UNESCO-listán szereplő Karthágó régészeti lelőhely egykor a Földközi-tenger nagy részét lefedő nagy kereskedelmi birodalom központja volt.
11.
Tunézia elnevezése a főváros nevéből származik, amelynek három lehetséges eredete van. Az egyik szerint a berber "ens" gyökszóból származik, amelynek jelentése "lefeküdni" vagy "éjszakázni", ami arra utal, hogy Tunisz egykor tábor vagy pihenőhely volt. Mások szerint a pun istennő, Tanit nevéből jön az elnevezés. A harmadik verzió hívei az ókori szerzők írásaiban említett Tynes városának nevéből eredeztetik az ország elnevezését.
12.
A főváros, Tunisz egykor az iszlám világ egyik legnagyobb és leggazdagabb városának számított. Ma a városközpont az UNESCO Világörökség része, és mintegy 700 műemléknek ad otthont.
13.
2020-ban Tunézia egy "robotzsarut" vetett be a főváros utcáin való járőrözésre.
Tunézia | Kairouan | - OTP Travel Utazási Iroda
14.
Tunézia különleges városa az UNESCO-listán szereplő Kairouan, amelyet gyakran az iszlám negyedik legszentebb városaként emlegetnek Mekka, Medina és Jeruzsálem után.
15.
A római kori Dougga ókori maradványait "Afrika legpompásabb római kori lelőhelyének" is nevezik.
16.
Észak-Afrika legnagyobb kolosszeuma Tunéziában található. Az UNESCO-listán szereplő El Jem-i amfiteátrumot a rómaiak építették Kr. u. 238 körül, és akár 35 000 néző befogadására is alkalmas volt.
17.
Tunézia UNESCO-listán szereplő nemzeti parkja az híres vadvilágáról, különösen madárvilágáról, amely több mint 300 000 kacsát, ludat és egyéb madarat jelent. A parkban emellett több mint 200 állat és több mint 500 növényfaj él.
18.
Tunézia összesen nyolc UNESCO világörökségi helyszínnel rendelkezik. Afrikában csak Dél-Afrikának (10), Etiópiának és Marokkónak (9) van több.

Kapcsolódó inspirációk:

Fedezze fel Tunéziát családdal! - OTP Travel Utazási Iroda
Tunézia megfizethető családi tengerparti nyaralásairól ismert, de sokkal több felfedeznivaló van ebben az észak-afrikai országban, akár a gyerekek számára is.

Tunézia | látványosságok - OTP Travel Utazási Iroda
Sokan csak tengerparti úti célnak tekintik Tunéziát, pedig számos meglepő turisztikai látványosságot tartogat azok számára, akik a homokos partoktól távolabbra merészkednek.

Tunézia | Szúza - OTP Travel Utazási Iroda
A tunéziai Szúza (Sousse) fantasztikus látnivalókat kínál a turistáknak. Bemutatjuk a legkiemelkedőbbeket, melyeket nem szabad kihagyni!

Tunézia | Szúza - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Tunézia egyik legcsodásabb városa, Szúza történetét és legfontosabb látnivalóit!

Tunézia legjobb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legszebb, aranyhomokos tunéziai strandokat, amelyeken gyakorlatilag egész évben élvezhetjük a ragyogó napsütést.

Kapcsolódó ajánlatok:


TUNÉZIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Tunézia
250 000 Ft-tól/fő

KALANDOS KÖRUTAZÁS TUNÉZIÁBAN

Tunézia
559 000 Ft/fő

VILÁGÖRÖKSÉGEK TUNÉZIÁBAN

Tunézia
569 000 Ft/fő