Élmények a világ körül

Keresés

25 érdekesség a Szerelem szigeteként ismert mediterrán Ciprusról.

Ciprus - feledhetetlen élmény!

 
 • Ciprus az első ország, amelyiknek lobogójában benne van az ország térképe. A zászló közepén ábrázolt sziget réz-sárga színnel került fel a lobogóra szimbolizálva az ország gazdag rézérc készleteit. Ciprus mellett még Koszovó zászlaja tartalmazza az országa körvonalait.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • A macska, mint háziállat tartásának eddigi legrégebbi bizonyítékára is a szigetországon bukkantak. A lelet azt sugallja, hogy a macskatartás már 9.500 éve elkezdődött. A sírban talált macskát valószínűleg megölték, hogy gazdájával együtt temethessék el.
 • Ciprust i.sz. 45-ben foglalta el a Római Birodalom és néhány évtizeddel később, provinciák egy keresztény helytartót neveztek ki az élére. Így ez volt az első római provincia, amelyet nem római vallású, hanem keresztény kormányzott.
 • Ciprus fővárosát, Nicosia-t fal választja ketté, ennek köszönhetően a világ utolsó kettéosztott fővárosa. A várost a 1974-ben felállított Zöld Vonal vágja ketté, az ENSZ felügyeletével. A sziget északi része török fennhatóság alatt áll, az egyesítési kísérletek évtizedek óta kudarcba fulladnak.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • Ciprusi származású George Michael, a híres zenész. Eredeti neve Georgios Kyriacos Panayiotou, apja révén görög ciprusi gyökerekkel rendelkezik. Bár nem a szigeten ért el világhírnevet, Ciprus büszke a híres földijére.
 • Az 1974-es kettészakadást követően a sport is megszűnt az északi török és a déli görög rész között. Csak több mint 30 év elteltével, 2005-ben játszott egymással először Bajnok Ligája selejtezőt egy déli és egy északi klubcsapat.
 • Ciprus egyik jelképe a muflon. A szigetország pénzérméire is rányomtatott vadjuh a Tróodos hegységben él, és szigorú védelem alatt áll. Az állat a nemzeti légitársaság szimbóluma is, a gépeket stilizált képük díszíti.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • Ciprusnak nincs külön nemzeti himnusza, az Ýmnos Eis Tin Elefthería van használatban, ami megegyezik Görögország nemzeti himnuszával.
 • Az ország területének 3%-a jelenleg is a brit haderő ellenőrzése alatt van. A két bázis (Akrotíri és Dekélia) a sziget déli részén, Limassol és Larnaka közelében helyezkedik el. A britek Ciprus függetlenné válásakor megtartotta a területet, mivel szükségük volt egy katonai támaszpontra a Földközi-tenger keleti részén is. A brit tengerentúli terület arról is nevezetes, hogy ez az egyetlen brit szuverenitás alatt lévő terület, melynek hivatalos pénzneme az euró. A területen az Egyesült Királyság a katonain kívül más tevékenységet nem folytat, nem enged a területen senkit sem letelepedni, s a területnek nincs demokratikusan választott kormányzati szerve sem. Úgyszintén ez az egyetlen brit külbirtok, melynek területén való születés nem eredményez brit állampolgárságot.
 • Cipruson kezdődik Shakespeare híres tragédiája, az Othello, melyből Guiseppe Verdi írt négyfelvonásos operát. Othello Ciprus szigetének szigorú kormányzója, aki legyőzte az ellenséges török hajóhadat.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • Ciprus neve történészek szerint az ókori idők rézbányászatára utal, és a görög kypros szóból származik, ami magyarul rezet jelent. A világ 5 leggazdagabb rézérc lelőhelyének egyike Cipruson, a Tróodos-hegységben van.
 • Ciprus összes sókészletét a két nagy sós tóból, a larnakai és a limassoli tavakból nyerik. A tavak nyáron helyenként kiszáradnak, ebben az időszakban kezdődik a kitermelés.
 • Európa egyik legnagyobb madárvonulási útvonala Cipruson halad át, évről-évre madarak milliói látogatják meg a szigetet. Közülük több ezer kecses rózsaszín flamingót a larnakai reptér közelében lévő sós vizű tavon figyelhetünk meg.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • A világ egyik legismertebb hajóroncsa, anno Malmö-ből indult első és egyben utolsó útjára 1980. május 4-én, mely végcélja a szíriai Tatrous lett volna, de a Zenobia már nem jutott el odáig. A helyi legenda szerint mind a mai napig nem igényelték a hajó tulajdonosai a biztosítási összeget, továbbá semmilyen nyomozás, illetve vizsgálat nem folyt le ez ügyben. A rakomány és az azt szállító több mint 100 teherautó a mai napig a roncs egyik fő attrakciója. Búvárok százait vonzza minden évben.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • Ciprust gyakran az Istenek játszótere néven emlegetik.
 • A Commandaria az európai civilizációban legrégebbi bora. Ciprus ősrégi nedűit már Homérosz is megénekelte, ám régészeti leletek eddig nem bizonyították az archeológusok sejtéseit, miszerint a görögök tulajdonképpen a ciprusiaktól tanulták meg a borkészítés fortélyait. Mígnem Limasszol közelében felfedezték az ókori mediterráneum legrégebbi borát. Bár csak a keresztes lovagok nevezték el a 13. században, a régészek már 5000 éves ókori edényekben megtalálták maradványait. Feltételezések szerint ízvilágában a maitól jelentősen eltérő édes vörösborról lehetett szó. A Commandaria Oroszlánszívű Richárd kedvenc itala volt. Az angol király egyszerűen csak úgy hívta, hogy „a királyok itala, és az italok királya”.
 • A görög mitológia szerint a sziget körüli tengerből emelkedett ki Afrodité, a szépség és szerelem istennője.A ciprusiak a legenda szerint az istennőtől nyerték derűjüket és életszeretetüket, a legtöbben azonban a szerelemmel párosítják nevét. A róla elnevezett sziklák számos leánykérés, tengerparti esküvő és nászút helyszínévé, illetve a szerelmespárok zarándokhelyévé váltak.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • A Halloumi sajt készítésének hagyománya Ciprus szigetéről ered. Eredetileg juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sok helyen készítik tehéntejből.Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Hagyományosan menta levelével fűszerezik, a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják.
 • A szigeten a mai napig él az a hagyomány, miszerint, ha valaki háromszor körbeússza a hatalmas, part menti Afrodité-sziklát, örökké fiatal és szép marad.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda  
 • Aphrodité szigete az első ismert parfümgyárat tudhatja magáénak. A világ legrégebbi drogériáját találták meg olasz régészek Nicosia közelében. Illatszerek előállításához szükséges edények, esszenciák és egy olajsajtoló berendezés is előkerült az ásatások során. Olyannyira nívós termékeket állítottak elő a szigeten, hogy a tudósok szerint sokan inkább a ciprusi illatszereket választották az egyiptomi helyett.
 • Egy egész város, mint UNESCO Világörökség? Igen. Páfosz  városa a Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik. A környéken már időszámításunk előtt több ezer évvel éltek emberek. Az ókori ismertségnek köszönhetően a történetírókat is megihlette a környező természet szépsége, így a legendák a szépség istennőjének, Afroditének születését ide helyezik. A görög és római korokból ezen kívül több emlék is megtekinthető: a villák, lakóépületek maradványai mellett a páfoszi mozaikokat a világ egyik legjobb állapotban megmaradt mozaikjainak tartják.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda  
 • A partot övező fák telis-tele vannak az idelátogatók zsebkendőkre írt szerelmes kívánságaival, melyek a helyi hiedelem szerint akkor teljesülnek be, ha a papírra írt óhaj lehullik a faágról. A páfoszi pisztáciafától gyermekáldást várnak, illetve hogy szerelmünk visszatér hozzánk. Ehhez tanácsos egy-egy korábban a kedves által viselt holmit is felaggatnunk a fára.
 • A 70-es évek elején az észak-ciprusi Famagusta az egyik legnépszerűbb üdülőhely volt. Csodás tengerpartja, hangulatos kávézói, nyüzsgő boltjai vonzották a turistákat a világ minden tájáról. Többször megfordult itt Elizabeth Taylor, Richard Burton vagy éppen Brigitte Bardot. 1974. július 13-i katonai junta óta szellemváros. Famagusta városából lakosok tízezrei menekültek el a török megszállás elől, az ott tartózkodó több ezer turistát pár nap alatt evakuálta a ciprusi kormány. A hermetikusan elzárt üdülőtelepen ma is ugyanúgy van minden, ahogy 1974 nyarán hagyták: felbontatlan üdítősüvegek a boltokban, szekrénybe akasztott ruhák, az autószalonban pedig máig ott pihennek a sosem használt autók is. A fegyveres, katonai jelenlétre tekintettel még fosztogatók sem kísérelték meg az otthagyott értékeket elvinni. Ezzel a híres és népszerű üdülőövezet a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosává vált.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda
 • Ciprus a botanikusok paradicsoma, az éghajlat, a talaj és a földrajzi helyzet egyaránt hozzájárul Ciprus flórájának gazdagságához. Jellegzetes mikroklímájának köszönhetően több mint 1900 növényfajjal, alfajjal és virágzó növénnyel találkozhatunk, ebből 142 csak itt a szigeten él meg. A legtöbb szigorúan védett fajta, főként a nemzeti parkok területén lehet őket megfigyelni. A 9251 km²-nyi területen 45 orchideafaj is él, leghíresebbek a Troodos Anatóliai orchidea, az óriás orchidea és a szarvas bangó.
 • A lemesosi vár egy királyi esküvő színhelye volt a középkorban: Anglia királya,Oroszlánszívű Richárd itt vette nőül és koronázta Anglia királynőjévé 1191. május 12-én Navarrai Berengáriát. Ciprus az egyetlen külföldi helyszín, ahol valaha angol királyi kézfogót tartottak.

Ciprus - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL**** - LIMASSOL

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL**** - LIMASSOL

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

GRECIAN BAY HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

HOTEL ELYSIUM***** - PAPHOS

Ciprus
669 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS HOTEL***** - LIMASSOL

Ciprus
749 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00