Élmények a világ körül

Keresés
 
Ciprus utazás
Ciprus,a szerelem szigete, ahol a gazdag múlt emlékei, 8 nemzeti park, csodás strandok és isteni étkek várják az utazót!

Ciprus

Úti célok Cipruson

 
Ciprus egy rendkívüli úti cél, már fekvése is erről árulkodik. A Magyarország tizede méretű szigetet három kontinens veszi körbe, s bár földrajzilag Ázsiához tartozik, politikailag Európa része. Nicosián, a fővároson a Ciprusi Köztársaság és a sziget északi harmadán lévő, törökök lakta, észak-ciprusi szakadár állam osztozik. Ciprus tíz évezrednyi történelme során minden itt járt nép letette kézjegyét, pazar látnivalókat - bronzkori és föníciai sírokat, római villákat és mozaikokat, bizánci várakat, velencei falakat, oszmán mecseteket hagyva örökül a kíváncsi utazóknak.
A sziget belsejében a fenyőerdőktől zöldellő hegyek, lágy völgyek és dús szőlőtőkék kirándulásra és borkóstolásra egyaránt csábítanak. Ciprus strandjai között a szeles partokat kedvelő szörfős, a csendes vizeket szerető család és a romantikus öblökre vágyó szerelmespár mind megtalálja a kedvére valót. A hibiszkuszbokroktól és narancsfáktól illatozó tájakon barangolva a szépségek mellet a ciprusi ízek is rabul ejtenek: a török, a görög és a közel-keleti gasztronómia találkozása izgalmas és egészséges ételeket eredményez.

Még vonzóbbá teszi Ciprus szigetét a szinte folyamatos jó idő, itt télen tavaszias időjárás fogadja a hidegből menekülni vágyókat. A legtöbb csapadék december és február között esik.

Larnacába Budapestről a Wizzair légitársaság közvetlen járatával, vagy menetrend szerinti járatokkal, átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb. 3 óra (átszállási idő nélkül). Páfoszt a Ryanair Budapestről induló közvetlen járatával érhetjük el legkönnyebben.
A larnacai repülőtér kb. 50 km-re található Aya Napától.

 

Tájékoztató a Ciprusra utazók részére

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9.-én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni. A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. További részletek ide kattintva olvashatók.
A fenti információk az aktuális helyzet függvényében változhatnak. Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.

Üdülőprogramok

Ayia Napa

A Ciprus keleti partszakaszán található Ayia Napa üdülővárosát kristálytiszta tengervíz, csodálatos strandok, hosszú, homokos partok és kis, sziklás öblök jellemzik. A város határában található a WaterWorld Waterpark, Európa egyik legnagyobb csúszdaparkja. Az egykori halászfalu ma már jelentős turistaközpont, ahol naplemente után szinte mindig pezseg az élet. A kis kikötő mentén számos étterem, taverna, bár várja a vendégeket. Érdemes ellátogatni az üdülőhely központjában álló kolostorhoz, mely az 1500-as években épült velencei mesterek hagyatékaként. A közelben található a Cape Greco Nemzeti Park, mely természetvédelmi terület: számos tengeri barlang található itt: többek között tengervíz fölött átívelő, természetes boltívek ugyanúgy előfordulnak, mint a sziklás partvonalba vájt barlangok, mely a partról csodálva érdekes kőalakzatokat formál. Aya Napa remek szállodái és mesés tengerpartja gondoskodik arról, hogy a ciprusi pihenés felejthetetlen élmény legyen.


CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRECIAN BAY HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

Limassol

 

Ciprus második legnagyobb városa minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy egy tökéletes és tartalmas nyaralás helyszíne legyen. Nagy és gazdag múltú város: már az i.e. 2. évezredben is éltek területén az itt feltárt sírok szerint. A XII. században Oroszlánszívű Richárd foglalta el a szigetet Bizánctól, s itt lépett házasságra Navarrai Berengáriával, majd a Lusignan család uralkodott területén. A frank, velencei, oszmán és brit fennhatóság kézjegyei ma is láthatók az óvárosban, akár, ha a középkori várba, a Régészeti Múzeumba vagy a nagy mecsethez látogatunk el. A pálmafás tengerparti sétány, a megannyi hangulatos étterem és bár kellemes kikapcsolódást nyújt. A ciprusi ókori görög romok tárházát gazdagítják a Limassol közelében található Apollo szentély lenyűgöző romjai. A hosszú kilométereken húzódó gyönyörű tengerpart Limassol másik vonzereje, a város közvetlen környékén lévő üdülőövezetben kitűnő szállodák sorakoznak a szebbnél szebb homokos strandok mentén. A larnakai repülőtér kb. 70 km-re található Limassoltól.


CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL**** - LIMASSOL

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS HOTEL***** - LIMASSOL

Ciprus
749 000 Ft-tól/fő

 

Paphos

Közel Afrodité híres sziklájához, a dél-nyugati partoknál fekszik Paphos kellemes üdülővárosa, mely a klasszikus ókorban a sziget egyik legvirágzóbb körzete volt. Izgalmas múltbéli utazás a Kato-páfoszi Régészeti Park meglátogatása, ahol többek között a páratlan épségben megmaradt nemesi villák padlóját borító gyönyörű ókori mozaikok, a római Odeon színház, az Agóra és a világítótorony is megcsodálható. A város másik fő nevezetessége a bizánciak által épített középkori erőd és az i.e. IV. századból származó, sziklába vájt páfoszi királysírok, ahová egykor az arisztokratákat temették. Természetesen nem maradhatnak ki a paphosi attrakciók felsorolásából a tengerpartok sem: a város környékén tiszta vizű, homokos strandok nyújtanak kikapcsolódást. A paphosi repülőtér kb. 14 km-re (20 perces autóútra) található a várostól.


HOTEL ELYSIUM***** - PAPHOS

Ciprus
669 000 Ft-tól/fő

Tengerparti szállás ajánlatok


Fontos információk

 • Vízum

  Ciprus

  Főváros és legnagyobb város: Nicosia
  Nyelv: görög, török
  Vallás: görög-ortodox keresztény (78%), iszlám (18%)
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 5895 km²
  Népesség: 1 141 166 fő (2013)
  Népsűrűség: 117 fő / km2
  Egy főre jutó GDP: 28 961 USD
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: +1 óra (EET, UTC +2)
  Közlekedés iránya: balkormányos
  Hálózati feszültség: 230V, 50 Hz
  Csatlakozó és aljzat: F, G
  Országhívószám: +357
  Internet TLD: .cy
   

  Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Ciprusi Köztársaságba. A belépéshez elegendő a bármely típusú és ideiglenes személy igazolvány is, ugyanakkor a tűzszüneti vonalon csak útlevéllel vagy az új, kártya formátumú személyigazolvánnyal lehet átkelni. (A koronavírus miatt a határátkelés 2020-ban magyar állampolgárok számára tilos, mely visszavonásig érvényes.)
  Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. További részletek a konzuli szolgálat honlapján:
  http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

  Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra, a sziget kb. 37%-ára a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatása az észak-ciprusi területen igen korlátozott. Mindezzel együtt a jelenlegi helyzetben a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az észak-ciprusi területre történő utazás nem javasolt.
  A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik. Az ütköző zónán Nicosiában három helyen, emellett az országban még három helyen lehet átkelni. Az átkeléshez útlevél vagy új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány szükséges, az ideiglenes személyi igazolvány nem elfogadott (a koronavírus miatt a határátkelés 2020-ban magyar állampolgárok számára tilos, mely visszavonásig érvényes).
  A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő.

   
 • Elérhető külképviselet

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
  A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, a külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomás arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet.
  A népszerű nyaralóhelyeken, főszezonban fokozottan érdemes óvni a pénztárcát és az úti és személyi okmányokat.
  A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

  A közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar, ha nem is mindig működik az összes. Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

  Az ütköző zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.
  A tűzszüneti vonal mentén és a katonai létesítmények környékén szigorúan tilos fotózni.

  Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.
   
 • Egészségügyi előírások

  Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Kötelező védőoltás nincs. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott. A koronavírus járvány miatt távolságtartás, maszkviselés, szigorú higiéniai előírások, folyamatos fertőtlenítés van érvényben a szállodákban, éttermekben, tengerpart szakaszokon, taxikban.
  Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás. Számos magánklinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. A gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható. Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya a sziget ezen részén nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. A biztosítás megkötésekor a biztosítóval tisztázni kell, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.
   
 • Tudnivalók Ciprusról

  Időjárás: A hőmérséklet a mediterrán térségre jellemző, és a legmelegebb nyári hónapokban (július-augusztus) akár 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. Gyakori a porszennyezettség. A csapadékosabb tél enyhe, a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá. A leghidegebb rész a sziget belsejében emelkedő Troodos hegység, itt hidegebb napokon akár havazás is lehetséges. Télen a csapadéknak köszönhetően virágba borul a sziget. A februártól májusig tartó tavaszra kellemes, a nyárhoz közeledve egyre növekvő hőmérséklet, kirándulóidő a jellemző, az évszak elején még esőzésekkel. Májusban már több napos forróság is előfordulhat. A júniustól augusztusig tartó nyár egyben a főszezon, ilyenkor csapadék szinte alig van, viszont annál nagyobb a forróság. A szeptembertől beköszöntő őszre is enyhe idő a jellemző, október közepéig még strandolni is lehet.

  Etikett, viselkedési szokások: Cipruson a nudizmust, a topless fürdőzést, valamint minden olyan cselekményt, melyben intim testrészek láthatóak, elítélik. A nyílt homoszexualitás társadalmi elfogadottsága nagyon alacsony. Ciprus lakói nagy macskabarátok, a macskák háziasításának első emlékei is innen származnak.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Cipruson a hivatalos fizetési eszköz az EURO. A bankok hétköznap 08.00-tól 13.30-ig tartanak nyitva. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás. A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs azészak-ciprusi területcégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

  Telefonálás, mobiltelefon használat, internet: Cipruson a magyar mobiltelefonok működnek, ugyanakkor a görög ciprusi mobil kártyával nem lehet telefonálni az északi oldalon. A helyi szolgáltató a CYTA GSM, illetve az MTN. A szigeten is létezik SoEasy néven a hazaiakhoz hasonló, előre fizetett, feltölthető kártyás mobil szolgáltatás. Ehhez kártyát a mindenhol megtalálható kis boltokban (periptero) lehet vásárolni. Internethálózat az egész országban működik, külön hálózat a Ciprusi Köztársaság területén és külön északon. Internetkávézó minden városban található, elsősorban a történelmi részen. Ingyenes Wi-Fi minden kávézóban, bevásárlóközpontban van.

  Közlekedés: A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Ayia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, bár sokat javult az elmúlt években, és további fejlesztéseket terveznek. A városok között busszal, illetve a három nagyváros (Nicosia, Larnaca, Limassol) között iránytaxival is lehet közlekedni, a repülőtereket Nicosiával és Limassollal reptéri iránytaxi köti össze. Nicosiából, Agia Napából és Larnacából a paphosi repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia és a larnakai reptér között a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.
  A fővárosban a buszhálózat még fejletlen: a járatok ritkák, az átszállási lehetőségek korlátozottak, a jegyek ára viszonylag alacsony. Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak. Aki busszal kíván közlekedni, annak érdemes felkeresnie a www.cyprusbybus.com honlapot, ahol a járatokról, menetrendekről kaphat információt.
  Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. Gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó.

  Borravaló: Kb. 10%-os juttatást illik adni az éttermekben.

  Dohányzás: 2010 óta tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken.

  Üzletek nyitva tartása: 2013 júliusában liberalizálták az üzletek nyitva tartását, így most már több üzlet hosszított nyitva tartással üzemel a hét minden napján, és sokuk nyitva van vasárnap is. Számos trafik, görögül periptero 24 órás nyitva tartással működik, ezekben is lehet alapvető élelmiszereket és tisztálkodási szereket vásárolni, de az árak a bolti áraknál magasabbak. Legnagyobb választékkal és legjobb árakkal rendelkező áruházak Nicosiában az Athianitis, országos szinten a Carrefour és a Lidl. Az északi oldalon a Lemar üzletlánc a legleterjedtebb. Étkezni az eddigi tapasztalatok szerint a szigeten mindenhol biztonságos. A koronavírus miatt a nyitvatartási időkben eltérés előfordulhat.

  Gasztronómia: A ciprusi konyha egészséges és ízletes. Mediterrán jellegű ételeinek a közel-keleti konyha hatása ad különleges ízvilágot.
  A legjellegzetesebb étel a meze (húsból vagy halból), mely egy 10-15 féle ételből álló ételkombináció. Érdemes megkóstolni a mousakát, keftét, halloum sajtot és a helyi édességeket is. A ciprusi éttermek általában remek színvonalúak, az éttermi árak a hazai kb. duplája. Boraik közül híres a ötezer éves múlttal büszkélkedő, édes Commandaria, az otello, az afames, a Keo Hock, a White Lady, az Arsinoe és az Aphrodite, de nem szabad megfeledkezni a 40%-os alkoholtartalmú törkölypálinkáról, a Zivaniáról és a helyi sörről, a Keoról sem.
 •  

  Térkép

Inspirációk

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Bár Ciprusra forró nyaralási desztinációként gondolunk, a Troodos-hegységben frissítő kirándulást tehetünk.

5 érdekesség Nicosiáról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus fővárosa Nicosia történelmi és kulturális értelemben egyaránt különleges város. Ismerje meg velünk a kettéosztott ciprusi fővárost.

5+1 romantikus hely és élmény Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A szerelemhez a világ minden táján számos legenda kötődik, nincs ez másként Cipruson sem. Fedezze fel velünk a sziget legromantikusabb helyszíneit.

7 ókori emlék Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Merüljön el velünk Ciprus gazdag történelmi múltjába és helyszíneibe.

Ciprus vad arca | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus érintetlen természeti kincseit nemzeti parkok sokasága őrzi. Fedezze fel velünk a sziget vad szépségét!

Ciprusi strandmustra | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csendes, védett területektől kezdve az igazi buliközpontokig csokorba szedtük Ciprus legnépszerűbb tengerpartjait. Ezt a 8 strandot Önnek is látnia kell!

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus jól ismert kellemesen meleg időjárásáról és festői strandjairól, de a sziget ennél jóval többet kínál.

25 érdekesség a Szerelem szigeteként ismert mediterrán Ciprusról.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!