Élmények a világ körül

Keresés

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Bár Ciprusra forró nyaralási desztinációként gondolunk, a Troodos-hegységben frissítő kirándulást tehetünk.

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység

Talán meglepő, hogy a mediterrán Cipruson lévő Troodos-hegységet télen hó borítja. A síelők kedvelt üdülőhelye a téli hónapokban, nyáron pedig a turisták és a helyiek egyaránt felkeresik a hegységet, hogy megpihenjenek és hűsöljenek a tengerszinten uralkodó perzselő nyári hőségtől. Sétáljunk az erdőben a természetjáró ösvények egyikén, és szívjuk magunkba a csodálatos illatokat és aromákat, élvezzük a vízesések és a környező panoráma szépségét.
 

Egy 90 millió évvel ezelőtt kitört víz alatti vulkán hozta létre a szigetet. A Troodos-hegység geológiai szempontból egyedülálló, és egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol a tudósok anélkül vizsgálhatják az óceáni kérget, hogy a tenger mélyére kellene merülniük. A hegység területe nagyon gazdag rézben, a világ öt leggazdagabb lelőhelyének számít. Egyesek szerint a sziget "Kypros" elnevezése a réz latin nevéből, a "cuprum"-ból származik.

Troodos hegyi falvai

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység - OTP Travel Utazási Iroda
A troodosi falvak bája teljesen magával ragadja az ide érkezőket, népi építészeti stílusuk és a macskaköves utcáik egyedülálló hangulatot kölcsönöznek. A hegyek lejtőin fekvő települések többnyire gyümölcsösök, szőlőültetvények és fenyőfák között találhatóak, melyeknek jellegzetes illatát a levegőbe szippantva élvezhetjük. Ezek a vidéki falvak a szívélyes vendégszeretetükről és a hagyományos helyi konyhájukról híresek.

Troodos-i tanösvények

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység - OTP Travel Utazási Iroda
A Troodos-hegység tökéletes helyszín a túrázáshoz vagy a pihentető sétákhoz. Gyalogösvények hálózata indul a Troodos-hegység tetejéről, ahol érintetlen természetet találunk és lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre és a közeli falvakra.

UNESCO világörökségi helyszínek

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység - OTP Travel Utazási Iroda
Ciprus mivel túlnyomórészt keresztény ortodox lakosságú, így nagyszámú bizánci műemlékkel rendelkezik. Ezek közül tíz olyan történelmi és művészeti jelentőséggel bír és olyan értéket képvisel, hogy az UNESCO felvette őket a világörökségi helyszínek listájára. Mind a tíz, a XI. századtól a XVII. századig terjedő korból származó templom a Troodos hegyvidéki régióban található. Az útvonalat érdemes úgy tervezni, hogy három régióra osztjuk így kényelmesen bejárhatóak. A Marathasa útvonal a legnépszerűbb, Kalopanagiotis - Moutoullas - Pedoulas útvonalon 148 kilométer hosszan kanyarog. Ez az útvonal magában foglalja a Marathasa műemlékeket, Moutoulasban a Panagia-templomot és Pedoulasban a Mihály arkangyal templomot.

Vízesések birodalma

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység - OTP Travel Utazási Iroda
A Xantara-vízesés a Trooditissa folyón található Fini faluban, amely 1036 méter magasan fekszik a tengerszint felett, a víz 7 méter magasból zuhan alá látványosan. A Troodosban, Platres falu szélén található Kaledónia-vízesés az egyik legmagasabb vízesés Cipruson, ahol a víz 12 méter magasságból zubog le. A vízesést egy hozzá vezető ösvényen keresztül lehet megközelíteni. A Mesa Potamos vízesés 7 méter magas, míg a Platresben található híres Millomeri-vízesés 15 méteres magasságú. Néhány vízesés nehezen megközelíthető, mivel csak nemrég fedezték fel őket.

Gátak

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység - OTP Travel Utazási Iroda
A Troodos-hegység vízhozamát a környező gátak, víztározók és folyók gyűjtik össze, melyekre a nyári nagy hőség és aszály idején különösen nagy szükség van. A gátak vizében 17 halfaj él, köztük a legnépszerűbbek a pisztráng, a sügér, a ponty és a süllő. Troodosban hat gát nyújt egész évben horgászati lehetőséget: a Kafizes gát - Kalopanagiotis gát - Palaichori gát - Prodromos gát - Xyliatos gát - Asprokremmos gát.

Növény és állatvilág

Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység - OTP Travel Utazási Iroda
A terület híres a gazdag növény- és állatvilágáról, innen ered a neve is. 750 növényfaj található itt, a park állatvilága védett. A madarak különösen érdekesek a természetkedvelők számára, a héjasas, a fakókeselyű, a füleskuvik, a ciprusi poszáta és a ciprusi hantmadár igazi különlegességnek számítanak a madarászok körében. A nyíltabb területen találkozhatunk muflonokkal, illetve vadon élő hegyi juhokkal. A geológiai megfigyelések egyedülállóak a térségben, az óceáni kéregből 90 millió évvel ezelőtt keletkezett bazaltréteg még mindig jól megőrződött és megfigyelhető az egész területen.

Kapcsolódó inspirációk:


5 érdekesség Nicosiáról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus fővárosa Nicosia történelmi és kulturális értelemben egyaránt különleges város. Ismerje meg velünk a kettéosztott ciprusi fővárost.

5+1 romantikus hely és élmény Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A szerelemhez a világ minden táján számos legenda kötődik, nincs ez másként Cipruson sem. Fedezze fel velünk a sziget legromantikusabb helyszíneit.

7 ókori emlék Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Merüljön el velünk Ciprus gazdag történelmi múltjába és helyszíneibe.

Ciprus vad arca | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus érintetlen természeti kincseit nemzeti parkok sokasága őrzi. Fedezze fel velünk a sziget vad szépségét!

Ciprusi strandmustra | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csendes, védett területektől kezdve az igazi buliközpontokig csokorba szedtük Ciprus legnépszerűbb tengerpartjait. Ezt a 8 strandot Önnek is látnia kell!

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus jól ismert kellemesen meleg időjárásáról és festői strandjairól, de a sziget ennél jóval többet kínál.

Tengerparton Ciprus
A szerelem gyönyörű szigete nem csak nászútra és romantikázásra, de egy kiadós családi nyaralásra is tökéletes választás!

Ciprus utazás
Ciprus,a szerelem szigete, ahol a gazdag múlt emlékei, 8 nemzeti park, csodás strandok és isteni étkek várják az utazót!

Kapcsolódó ajánlatok:


CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL**** - LIMASSOL

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

GRECIAN BAY HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

HOTEL ELYSIUM***** - PAPHOS

Ciprus
669 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS HOTEL***** - LIMASSOL

Ciprus
749 000 Ft-tól/fő