Élmények a világ körül

Keresés

7 ókori emlék Cipruson

7 ókori emlék Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Merüljön el velünk Ciprus gazdag történelmi múltjába és helyszíneibe.

7 ókori emlék Cipruson

Régészeti leletek sora bizonyítja, hogy Ciprus már az őskor óta lakott terület volt.
 

A ciprusi neolitikus népek mindennapi életük maradványait hagyták hátra, amelyek egyszerű, egyszobás kunyhókat, kőeszközöket és kerámiát tartalmaznak. A bronzkor a szárazföldi görögök kivándorlását, szervezett társadalmakat és a szomszédos országokkal folytatott kereskedelmet hozta magával. Az archaikus korszakban város-királyságok jöttek létre. Ezeknek a királyságoknak saját uralkodóik, szokásaik és pénzérméik voltak. A klasszikus, hellenisztikus és római korszakban perzsa uralom jött és ment, Nagy Sándornak a Kelet visszahódítására irányuló tervével. Végül a többistenhit Kr. u. 45-től kezdve kihalt, és a szigetet Pál és Barnabás apostolok térítették át a kereszténységre. 1571-től 1878-ig Ciprus oszmán ellenőrzés alatt állt, de megőrizte kulturális identitását.

Fedezze fel velünk ennek a napsütötte mediterrán országnak néhány kiemelkedő ókori emlékét.

Kourion régészeti lelőhely – Limassol

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
Limassoltól mintegy 20 kilométerre nyugatra található az a hely, ahol az ókori Kourion városa királyság volt. A helyszínen egy színház, négy görög-római villa, nyilvános fürdők, egy római agora, azaz piac, egy kora keresztény bazilika és egy kora keresztény ház található. A színházat a rómaiak átalakították, hogy 2000 néző nézhesse a gladiátorjátékokat. Napjainkra teljesen felújították, és ma is használják előadásokra. A villákban található mozaikok közül sok kiváló állapotban van. Isteneket, istennőket, vadászjeleneteket és házi áldásokat ábrázolnak.

Amathous régészeti lelőhely

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
Bár más ciprusi ókori romokhoz képest viszonylag rossz állapotban van, Amathous még mindig megér egy látogatást az ókori Ciprus szerelmesei számára. Ami ebből a tengerparti városból és királyságból megmaradt, az az archaikus, római és keresztény korból származik. A látogatók megtekinthetik az egykor virágzó város fürdőit, a templomát, a szökőkútját, agoraját és néhány más helyszínt. Amathous egykor az Aphrodité-kultusz fontos helyszíne volt.

Paphos - Királyok sírja

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
A Királyok sírja egy nagy nekropolisz része, amely Paphos kikötőjétől mintegy két kilométerre északra, Ciprus szigetének legnyugatibb pontján fekszik. Az UNESCO 1980-ban Paphosszal és Koukliával együtt a világörökség részévé nyilvánította őket. A sírokat, amelyek közül sok a Kr. e. IV. századból származik, szilárd sziklába vájták, és a feltételezések szerint egészen a Kr. u. III. századig a páfita arisztokraták és magas rangú tisztviselők temetkezési helyei voltak. Furcsa módon a "királyok" szó csak a sírok pompájára utal, a történészek szerint valójában egyetlen királyt sem temettek ide.

Paphosi mozaikok

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
A paphosi mozaikok a Földközi-tenger keleti részén találhatóak, a legérintetlenebb és legszebb ókori mozaikok közé tartoznak, ezért kihagyhatatlan látnivalói szigetnek. A mozaikok egy ókori villákból álló beltéri és kültéri komplexum részét képezik. Minden mozaik valami mást ábrázol, legyen az egy görög isten vagy istennő cselekedete, egy áldás az otthonra, vagy egy mitológiai történet jelenete.

Aphrodité temploma

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
Paphos közelében, Kouklia városában található az ókori Ciprus egyik legjelentősebb Aphrodité kultuszból származó maradványa. Az építmény szinte teljesen romokban hever, de az eredeti, a hellenisztikus korból származó falak egy része megmaradt. Néhány római kori oszlopnak is vannak még álló részei. A terület túlsó végén található egy kastély, amely egy kis múzeumnak ad otthont, amely a templom helyén feltárt műtárgyak egy részét tartalmazza.

Larnaca - Kamares vízvezeték

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
Egyes régészek úgy vélik, hogy a mai Kamares vízvezeték helyén egykor egy római vízvezeték állt, amely az ókori Kition azaz a mai Larnaca vízellátását szolgálta. Amiben a tudósok biztosan egyetértenek, az az, hogy a most ott álló vízvezetéket 1746-ban Larnaca török kormányzója építette. A vízvezetéket 1939-ig használták, amikor a modern vízvezetékrendszerek helyettesíteni kezdték.

Choirokoitia régészeti lelőhely

7 ókori emlék Cipruson - OTP Travel Utazási Iroda
Choirokitia neolitikus települése 1998 óta az UNESCO Világörökség része, és lenyűgözően mutatja be, hogyan éltek a ciprusiak közel 10 000 évvel ezelőtt. Ezek az egyszobás lakások védelmet nyújtottak számukra, és lehetővé tették számukra, hogy közösségben éljenek. A helyszínen ezeknek a kunyhószerű lakásoknak a reprodukciói találhatók, hogy a látogatók jobban megismerhessék, hogyan néztek ki az otthonaik. A legkisebb kunyhókban állataikat tartották, míg a nagyobbakat alvóhelyként használták.

Kapcsolódó inspirációk:


Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Bár Ciprusra forró nyaralási desztinációként gondolunk, a Troodos-hegységben frissítő kirándulást tehetünk.

5 érdekesség Nicosiáról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus fővárosa Nicosia történelmi és kulturális értelemben egyaránt különleges város. Ismerje meg velünk a kettéosztott ciprusi fővárost.

5+1 romantikus hely és élmény Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A szerelemhez a világ minden táján számos legenda kötődik, nincs ez másként Cipruson sem. Fedezze fel velünk a sziget legromantikusabb helyszíneit.

Ciprus vad arca | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus érintetlen természeti kincseit nemzeti parkok sokasága őrzi. Fedezze fel velünk a sziget vad szépségét!

Ciprusi strandmustra | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csendes, védett területektől kezdve az igazi buliközpontokig csokorba szedtük Ciprus legnépszerűbb tengerpartjait. Ezt a 8 strandot Önnek is látnia kell!

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus jól ismert kellemesen meleg időjárásáról és festői strandjairól, de a sziget ennél jóval többet kínál.

Tengerparton Ciprus
A szerelem gyönyörű szigete nem csak nászútra és romantikázásra, de egy kiadós családi nyaralásra is tökéletes választás!

Ciprus utazás
Ciprus,a szerelem szigete, ahol a gazdag múlt emlékei, 8 nemzeti park, csodás strandok és isteni étkek várják az utazót!

25 érdekesség a Szerelem szigeteként ismert mediterrán Ciprusról.

Kapcsolódó ajánlatok:


CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL**** - LIMASSOL

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

GRECIAN BAY HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

HOTEL ELYSIUM***** - PAPHOS

Ciprus
669 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS HOTEL***** - LIMASSOL

Ciprus
749 000 Ft-tól/fő