Élmények a világ körül

Keresés

5 érdekesség Ciprus fővárosáról Nicosiáról

5 érdekesség Nicosiáról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus fővárosa Nicosia történelmi és kulturális értelemben egyaránt különleges város. Ismerje meg velünk a kettéosztott ciprusi fővárost.

5+1 érdekesség Ciprus fővárosáról, Nicosiáról

Ciprus szigetét gyönyörű strandjairól és jó ételeiről ismerik.
 

Az olyan tengerparti városok, mint Páfosz, Kürenia, Famagusta és Lárnaka népszerű a turisták körében. A főváros, Nicosia azonban sokkal kevésbé látogatott, annak ellenére, hogy történelme és kultúrája egyedülálló. A két "részre" szakadt fővárosnak nemcsak a görög déli, hanem az északi török része is számtalan érdekességet tartogat, melyet érdemes felfedezni.

1. Nicosia határa

5+1 érdekesség Nicosiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Nicosia az utolsó ketté osztott főváros Európában, 1974 óta megosztott Ciprus fővárosa. Azóta a ciprusi törökök a sziget északi részén, a ciprusi görögök pedig a sziget déli részén élnek. A sziget északi részét gyakran figyelmen kívül hagyják a turisták, pedig kifejezetten izgalmas felfedezni rejtett kincseit és látványosságait, oszmán építészeti emlékeit, mecseteit, hangulatos tereit. Észak-Nicosiába három átkelési ponton, útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal lehet átmenni.
 

2. Cipruson több pénznem is van

 
Délen az euró a fizetőeszköz, északon pedig a török líra. Sok helyen északon is elfogadják az eurót, de jobb, ha észben tartjuk, hogy szükség lehet pénzváltásra. A "falakkal körülvett város" Nicosia legjobb részeit rejti, a legtöbb érdekes tevékenység és a legjobb étkezési és italfogyasztási helyek az óvárosban találhatók. A Ledra utcai átkelőhely kényelmesen az óváros közepén helyezkedik el, így gyalogosan is bejárható mind az északi, mind a déli Nicosia.

3. Történelmi falak védik a várost

5+1 érdekesség Nicosiáról - OTP Travel Utazási Iroda
A velencei falak védik Nicosiát. Az első városfalakat a középkorban építették, de a XVI. század közepén a Velencei Köztársaság teljesen átépítette őket. A falak nagyrészt még mindig épek, és a kelet-mediterrán térség legjobban megőrzött reneszánsz erődítményei közé tartoznak. Fontos turisztikai látványosságot jelentenek.

4. Bizánci Múzeum

5+1 érdekesség Nicosiáról - OTP Travel Utazási Iroda
A sziget leggazdagabb bizánci művészeti gyűjteménye található a Bizánci múzeumban. A IX. századtól a XIX. századig mintegy 230 ikon, valamint a ciprusi bizánci művészet egyéb jellegzetes darabjai, például szent edények, miseruhák és könyvek láthatók itt. A gyűjteményben sok ikon a XII. századból származik, amikor az ikonográfia fénykorát élte. A fő attrakciók közé tartoznak a megszállt területen lévő Kanakaria templomából kitépett, külföldre eladott, majd később hazaszállított híres VI. századi mozaikok.

5. Építészeti különlegességek

5+1 érdekesség Nicosiáról - OTP Travel Utazási Iroda
A Büyük Han vagy más néven Nagy Fogadó, Ciprus szigetének legnagyobb karavánszerája, és a sziget egyik legszebb épületének tartják. Ciprus fővárosának északi részén található, és az oszmánok építették 1572-ben, egy évvel azután, hogy elfoglalták Ciprust a velenceiektől. A nyitott udvar közepén egy mecset található, szökőkúttal az ima előtti mosakodáshoz. Ez lett az első városi börtön a brit közigazgatás alatt. Miután az 1990-es években felújították, a fogadó virágzó művészeti központként éledt újjá, amely több galériából és műhelyből áll. Több kávézó és szuvenírbolt is található itt.

+1 Eleftheria tér

5+1 érdekesség Nicosiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Zaha Hadid építész tervezte azt a különleges közparkot, mely a ciprusi Nicosia velencei falai mentén húzódik. A többszintes Eleftheria tér a szárazárok egy szakaszán épült, amely a velencei falakkal együtt a város legrégebbi részét és az új városrészek közötti határt jelöli. A nagy hőségben a hűsölésre vágyók paradicsomává válhat a fákkal szegélyezett, vizes elemekkel tarkított park, melynek elsődleges célja a zöld területek növelése. Mivel a velencei falak és a vizesárok átnyúlik a Ciprus görög és török részét elválasztó zöld vonalon, így a tér a két nemzet békés együttélését is jelképezi.

Kapcsolódó inspirációk:


Ciprus hűsítő szeglete a Troodos-hegység | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Bár Ciprusra forró nyaralási desztinációként gondolunk, a Troodos-hegységben frissítő kirándulást tehetünk.

5+1 romantikus hely és élmény Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A szerelemhez a világ minden táján számos legenda kötődik, nincs ez másként Cipruson sem. Fedezze fel velünk a sziget legromantikusabb helyszíneit.

7 ókori emlék Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Merüljön el velünk Ciprus gazdag történelmi múltjába és helyszíneibe.

Ciprus vad arca | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus érintetlen természeti kincseit nemzeti parkok sokasága őrzi. Fedezze fel velünk a sziget vad szépségét!

Ciprusi strandmustra | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A csendes, védett területektől kezdve az igazi buliközpontokig csokorba szedtük Ciprus legnépszerűbb tengerpartjait. Ezt a 8 strandot Önnek is látnia kell!

A 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Cipruson | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ciprus jól ismert kellemesen meleg időjárásáról és festői strandjairól, de a sziget ennél jóval többet kínál.

Tengerparton Ciprus
A szerelem gyönyörű szigete nem csak nászútra és romantikázásra, de egy kiadós családi nyaralásra is tökéletes választás!

Ciprus utazás
Ciprus,a szerelem szigete, ahol a gazdag múlt emlékei, 8 nemzeti park, csodás strandok és isteni étkek várják az utazót!

25 érdekesség a Szerelem szigeteként ismert mediterrán Ciprusról.

Kapcsolódó ajánlatok:


CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL**** - LIMASSOL

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

GRECIAN BAY HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
529 000 Ft-tól/fő

HOTEL ELYSIUM***** - PAPHOS

Ciprus
669 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS HOTEL***** - LIMASSOL

Ciprus
749 000 Ft-tól/fő