Élmények a világ körül

Keresés

Sharm el-Sheikh - az üdülőparadicsom

Sharm el-Sheikh - az üdülőparadicsom - OTP Travel Utazási Iroda
Sharm el-Sheikh felemelkedése egy egyedülálló és turisztikai szempontból példaértékű történet.

Sharm el-Sheikh - az üdülőparadicsom

Ma már az egyik legismertebb egyiptomi desztinációként tartják számon, holott egy békés halászfaluként indult.
 

Sharm el-Sheikh felemelkedése egy egyedülálló és turisztikai szempontból példaértékű történet.

Sharm el-Sheikh - az üdülőparadicsom - OTP Travel Utazási Iroda
A Sínai-félsziget déli csücskén, az Akabai-öböl tengeri bejáratánál fellelhető desztináció az elmúlt évszázadok során mindig is egy kiemelkedő területnek számított kedvező klímaviszonyai miatt. Jelentősebb figyelmet azonban a 20. században kapott, elsősorban nem turisztikai, hanem katonai körökben. 1948 után még egyiptomi lövegek fedték le a környéket, majd 1956-tól az izraeli hadierők vették fennhatóságuk alá Sharm el-Sheikh-et.
A következő évtől fogva egészen 1967-ig az ENSZ békefenntartó erői őrködtek itt, amikor is a Hatnapos háborút követően ismét izraeli kezekre került a falu, majd egészen 1982-ig változatlan maradt a helyzet.
Sharm el-Sheikh - az üdülőparadicsom - OTP Travel Utazási Iroda
Ettől fogva tartjuk számon Egyiptom részeként a páratlan természeti adottságokkal teletűzdelt helységet. Bár furcsán hathat, már a háborús időkben is volt turisztikai tevékenység a térségben, amikor a falu még csak halászközösségek lakóhelyének számított.

Ezután fokozatosan megjelentek a hotelek és a korai búvárklubok, melyre a környéken fellelhető óriás kiterjedésű korallzátonyok feltárása, majd egyre népszerűbbé válása adott okot.
Sharm el Sheikh - tengeri kalandok - OTP Travel Utazási Iroda
A 70-es évektől fogva fokozatosan, egyre több vízalatti korallzátony került felfedezésre, ami tovább gyorsította a térség népszerűbbé válásának mértékét, a fejlettebb infrastruktúra (utak, repülőtér) kialakulása és a vízi turizmus ágazatainak fejlesztése mellett. Az utasfogadásban is káprázatos volt az előrehaladás: míg 1982-ben mindössze 3 üdülő működött Sharm el-Sheikh-ben, 2000-re ez a szám 91-re nőtt. A 21. században a térség fejlődése nem állt meg és mára Egyiptom egyik legkedveltebb desztinációjává nőtte ki magát, mely az ország számára egyben az egyik legfontosabb gazdasági-turisztikai tényezőt is jelenti.

Hasznos tippek

Sharm el Sheikh - tengeri kalandok - OTP Travel Utazási Iroda
A téli szezonban érkezőknek nem árt azért melegebb ruhával is készülni. Ilyenkor éjszaka a hőmérséklet gyakran +15 C-ra csökken, az esti séták rajongóinak tehát nem árt majd a kiskabát.

Nyáron a hőmérséklet ritkán esik 40 fok alá, a klíma mégis kellemes. Nem elviselhetetlen a meleg. Ezzel együtt a túrázást, sportolást időzítsük inkább a reggeli vagy esti órákra. Sharm El Sheikh kiváló városi buszjárattal rendelkezik, de indulnak innen távolsági járatok is. Kairóba 7 óra a menetidő. Hurghada könnyen megközelíthető, komppal mindössze 1,5 óra.

A tömegközlekedés leggyakoribb formája a transzferbusz; az autóbuszok kora reggeli óráktól késő éjszakaig közlekednek, kevesebb mint 5 perces időközönként. Néhány nagy szálloda saját buszokkal is rendelkezik. A taxik száma is magas, de a viteldíjról jobb előre megállapodni.
Sharm el Sheikh - tengeri kalandok - OTP Travel Utazási Iroda
Autót egyszerűen lehet bérelni, a szokásos dokumentumokon és a hitelkártyán kívül nem kell hozzá más. De ezt akár már otthonról is megtehetjük a neten keresztül. Az utak minősége jó, és a benzin ára is elfogadható.

A helyi strandokra érdemes úszócipőben érkezni. Van, ahová ezek nélkül be sem engednek. A gazdag tengeri élővilág miatt van erre az elővigyázatosságra szükség. A családok számára jellemzően a jól felszerelt szállodák strandjai a legjobbak.

Sharm el Sheikh szálláshelyei kifejezetten jó minőségűek. Három csillagos szállodát nem is nagyon találni. Természetesen a part közvetlen közelében található hotelek a legdrágábbak.

Kapcsolódó inspirációk:


Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Sharm el Sheikh - tengeri kalandok - OTP Travel Utazási Iroda
Sharm el Sheikh a világ egyik legismertebb búvárterepe.

Ras Mohammed: a földi paradicsom - OTP Travel Utazási Iroda
Sharm El Sheikhtől délre, a Sínai-félsziget legdélebbi csúcsánál fekszik a kivételes szépségű Ras Mohammed.

Sármos Sharm - OTP Travel Utazási Iroda
Annyi fantasztikus látni- és tennivaló van itt, hogy nehéz választani!

Egyiptom - Alexandria varázslatos városa - OTP Travel Utazási Iroda
Alexandria városa a történelemrajongók fellegvára. Tartson velünk és fedezze fel Egyiptom különleges szegletét, mely egykor a híres Alexandriai világítótoronynak adott otthont.

Egyiptom - Nílus menti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A Nílus mentén megelevenednek a történelemkönyv oldalai, káprázatos régészeti kincsek és templomok várják a kalandorokat. Tartson velünk és fedezze fel Egyiptom legszebb szegleteit.

Egyiptom - Kairó kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó nyüzsgő nagyvárosának forgatagában lenyűgöző építészeti csodákra bukkanhatunk. A várossal szinte összefonódva a gízai piramisok őrzik a régi kultúrák megfejthetetlen titkait.

Hurghada | strandok | Egyiptom | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A Vörös-tenger legjobb egyiptomi strandjai az egész család számára kellemes kikapcsolódást ígérnek.

Hurghada | programok | Egyiptom | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Hurghada az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a Vörös-tenger partján. Ismerje meg velünk ezt a sokoldalú úti célt!

Halászfaluból turistaparadicsom | Egyiptom | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Az egyiptomi Hurghada néhány évtized alatt vált az ország legnagyobb üdülőközpontjává. A Vörös-tenger partján fekvő város ma a napsütésre vágyó turisták paradicsoma.

Családi élmények - OTP Travel Utazási Iroda
Fantasztikus élményeket rejteget Egyiptom!

Madinat Makad ismét várja Önt! - OTP Travel Utazási Iroda
Madinat Makadi Hurghada új, virágzó üdülőnegyede.

Kapcsolódó ajánlatok:


HOSSZÚ HÉTVÉGE KAIRÓBAN

Egyiptom
529 000 Ft/fő

EGYIPTOM KINCSEI ÉS A NÍLUS

Egyiptom
1 299 000 Ft/fő

EGYIPTOM - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Egyiptom
250 000 Ft-tól/fő

EGYIPTOM KINCSEI ÉS A NÍLUS

Egyiptom
1 299 000 Ft/fő