Élmények a világ körül

Keresés
 
Észtország - OTP Travel Utazási Iroda
Hasznos információk a csodás Észtországról!

Észtország

Úti célok Észtországban

Észtország egy igazán különleges és egyedi ország Európa színes palettáján. Etnikai és nyelvi vonatkozásban Finnországgal áll a legszorosabb rokonságban, de a szovjet uralom is itt hagyta kézjegyét. Tallinn, az észt főváros magával ragadó hangulata a középkori meséket idézi, óvárosa az UNESCO világörökség része. A város bebarangolása mellett érdemes az észt konyhát is felfedezni egy jó kis jávorszarvas levessel vagy rénszarvas pitével, melyet a finom helyi sörök öblítenek le. Észtország gyéren lakott vidékeinek és nagy erdőségeinek üdesége, a mocsaras területekkel (bog) és tavakkal szabdalt táj szépsége és a kisvárosok nyugalma ideális kirándulásra, feltöltődésre. A tengerparti Pärnu városa nyáron megér egy utazást, itt strandol az észtek apraja-nagyja. Széles, homokos strandjai, gyógyfürdői és a középkori városka kedves képe miatt is érdemes ide elutazni.
Észtországba április és szeptember között a legideálisabb az utazás. Július és augusztus a legmelegebb, és egyben legesősebb hónap. Budapestről Tallinnba átszállással lehet eljutni. A repülési idő légitársaságtól függően kb. 3,5 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/esztorszag


ÍNYENC ÉLMÉNYTÚRA A BALTI ÁLLAMOKBAN

Észtország, Litvánia, Lettország
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Észtország

  Főváros és legnagyobb város: Tallinn
  Nyelv: észt. Oroszul, finnül, angolul és németül és értenek sok helyen.
  Vallás: evangélikus (61 %), ortodox (35%), egyéb (4%).
  Államforma: köztársaság
  Terület: 45 226 km2
  Népesség: 1 313 271 fő (2015)
  Népsűrűség: 29 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 17 410 USD
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: +2 óra, nyáron +3 óra (WET, UTC 0)
  Közlekedés iránya: bal kormányos
  Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz
  Csatlakozó és aljzat: C és F típusú
  Országhívószám: 372
  Internet TLD: .ee
   

  Az EU tagországok állampolgárai és családtagjai vízummentesen utazhatnak Észtországba. három hónapot meghaladó tartózkodás esetén azonban regisztráltatniuk kell magukat a lakóhelyük szerinti helyi önkormányzatnál. A beutazás érvényes magánútlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges.
   
 • Biztonság

  A közbiztonság általában véve jónak mondható Észtországban. Az alapvető biztonsági szabályok betartása esetén, kellő körültekintés mellett sem a történelmi belvárosban, sem a külvárosi részeken nem valószínű, hogy a turistát kellemetlen incidens éri. A város sűrűbb forgalmú részein azonban előfordulnak zsebtolvajok, erre kis táblák fel is hívják a figyelmet.
   
 • Egészségügyi előírások

  Az ország közegészségügyi és higiénés helyzete jónak mondható. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint kötelező oltás nincs Észtországba. Az orvosi és a kórházi ellátás színvonala magas, a költségek arányban állnak a szolgáltatás minőségével. Bizonyos esetekben vizitdíjat kell fizetni. Nyáron a kullancsveszélyre kell ügyelni, kullancsok az ország egész területén előfordulnak. A csapvíz fogyasztható. Tallinnban a gyógyszertárak általában 10.00-19.00 óra között, a bevásárlóközpontokban 09.00 és 21.00 óra között vannak nyitva, két éjszaka is nyitva tartó gyógyszertár van: Tõnismägi 5, tel.: +372 644 2282 és Vikerlase 16, tel.: +372 638 4338).
 • Tudnivalók Észtországról:

Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron sincs nagy hőség. A leghidegebb hónap a február (-6 °C átlaghőmérséklettel), legmelegebb a július (17 °C átlaghőmérséklettel), télen azonban a hőmérséklet -20-25°C-ra is csökkenhet. Júliusban a napi reggeli átlaghőmérséklet 15 és 17 C°, napközben 20-28 C°. Gyakran esik az eső, ezért a csapadék egyenletes időeloszlású, évi közepes mennyisége Tallinnban 570 mm. Észtországban a leghosszabb nap nyáron közel 19 órás, a fehér éjszakák időszaka május elejétől július végéig tart. A legrövidebb téli nap csupán 6 órás.

Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás és az esők. Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.

Elektromos áram: Észtországban az elektromos áram 220 V feszültségű.

Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Észtország az euró övezet tagja. A Visa és Mastercard/Eurocard-ot széleskörűen elfogadják, az American Express kártya kevésbé használható. A bankok hétköznap 9.00 és 18.00 óra között vannak nyitva Tallinban, némelyikük szombat délelőtt is nyitva tart. Pénzváltás a bankokon kívül a nagyobb szállodákban, a repülőtéren, kikötőkben, állomásokon és bevásárlóközpontokban is lehetséges.

Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Internet: publikus internet elérési pontok egész Észtország területén találhatók, helyi könyvtárakban és postákon. Több mint 100 ingyenes, vezeték nélküli internet zóna van az országban a legkülönbözőbb helyeken, tengerparton, óvárosban, stadionokban, koncerttermekben. A Tallinn város által biztosított ingyenes internet csatlakozás térképe a következő linken érhető el.

Posta: Tallinn: Narva maantee 1, nyitva tartás hétfőtől péntekig 08.00-20.00 óra között, szombaton  9.00-15.00 óra között, www.post.ee. Toompea: óváros, Lossi plats 4, nyitva tartás hétfőtől péntekig 08.00-20.00 óra között

Közlekedés: Észtországban a városi tömegközlekedés átlátható, megbízhatóan pontos, külföldiek számára is egyszerűen használható. A kitáblázás, a menetrend betartása általános. A tallinni tömegközlekedés ingyenessége csak a főváros lakosaira vonatkozik, a külföldieknek jegyet kell váltaniuk. Papíralapú jegyet, bérletet nem árusítanak, csak elektronikus jegyeket lehet vásárolni. Ehhez szükséges egy e-kártya (ühiskaart), amelynek letéti díja 2 euró és a postákon, valamint a Selver, Maxima és Prizma szupermarketekben lehet rá pénzt, illetve jegyeket feltölteni. A e-kártyát egyszerre maximálisan 6 személy használhatja, és minden utazást a felszálláskor regisztrálni kell a járművekben elhelyezett készülék segítségével. Az 1 óráig érvényes jegyek díja 1,1 euró, a napijegyek díja 4 euró, a 3 napos jegyek ára 6 euró, valamint a hetijegyek 7 euróba kerülnek. A rendszer automatikusan a legkedvezőbb díjszabással számol, ha több utazást regisztrál ugyanaz a személy egy bizonyos időszakon belül. Egyszeri utazásra feljogosító jegy vásárolható a járművezetőtől 1,6 euróért.

Gépkocsivezetés: A gépkocsivezetés alapvetően európai jellegű (balkormányos, a KRESZ táblák azonosak), de néhány helyi sajátosságra figyelni kell. Az utak általában jó minőségűek, de – főként vidéken – nem mindenütt vannak rendesen kivilágítva. Az autópálya hálózat nem sűrű, így a közlekedés sebessége viszonylag lassú. Főútvonalon a maximális sebesség 90 km/óra, amelyet a közlekedési hatóság 110 km/órára szokott emelni a nyári időszakban, lakott területen pedig 50 km/óra. A 10 km/óránál nagyobb sebességtúllépést keményen szankcionálja az észt rendőrség. Ugyanez vonatkozik a tilosban vagy lejárt parkolójeggyel történő parkolásra is, de a járművet csak abban az esetben vontatják el, ha akadályozza a közlekedést. Észtországban nincs útdíj.  December 1- től március 1- ig téli vagy szöges gumi használata kötelező. A gyalogosokra nagyon figyelnek az észt autósok, a zebránál minden esetben megállnak. Tallinnban nagyon sok a peron nélküli villamosmegálló, ahol az úttestre lépnek le a leszálló utasok. Az autóvezetőknek ügyelniük kell az ilyen forgalmi helyzetekre. A tompított fényszóró használata napközben is kötelező. Alkoholfogyasztást követően tilos járművet vezeti, zéró tolerancia van érvényben. 

Borravaló: Kb. 10%-os juttatást illik adni az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken. Csak az arra kijelölt részen szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 10.00-19.00 óra között van nyitva. Szombaton korábban zárnak, vasárnap többnyire zárva tartanak Tallinn üzletei. Az ára k 10-20%-kal alacsonyabbak a finnországi áraknál, de Litvánia árainál magasabban tudunk Észtországban vásárolni. Szuvenírek közül a kerámiák, fafaragványok, helyi csokoládé vagy likőr (Vana Tallin), kötött áru, kesztyű kedvelt, de a helyi zeneszerzők (Arvo Pärt, Rudolf Tobias, Eduard Tubin, Heino Eller, Veljo Tormis) CD-i is népszerűek.

Gasztronómia: Az észt konyhára jelentős hatást gyakoroltak azok a népek, amelyek a történelem folyamán a terület feletti hatalmat megszerezték. Közéjük tartoznak a dánok, a németek, a svédek, a lengyelek és az oroszok is. A hagyományos észt ételek közül érdemes megkóstolni a marinírozott angolnát, a véres hurkát és a főtt disznóhúst savanyú káposztával. Az észtek kevés fűszert használnak, fő alapanyaguk pedig a tej és a krumpli. A húsokat gyakran tejes, tejfölös mártással szolgálják fel. Főleg sertést, bárányt, birkát és halat fogyasztanak. Sok ételüknek a hering az alapanyaga, ilyen a marinírozott apró hering, a tejfölös-burgonyás hering és a füstölt szaláka hering.
 
   
 • Térkép


   

Inspirációk

Picos de Europa - OTP Travel Utazási Iroda
Legyen szó akár aktív kalandokról, történelmi felfedezésekről vagy egyszerűen csak a természet csodáinak élvezetéről, ez a régió mindenki számára tartogat valami különlegeset.

Baszkföld - OTP Travel Utazási Iroda
Baszkföld Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban elterülő régió, amely a baszkok ősi otthona.

Portugália utazás | Portó: több mint borfőváros - OTP Travel Utazási Iroda
Portóban számos kiváló borbár, vinotéka csábítja a vendégeket. A város azonban egyéb kincseket is tartogat. Ezúttal a rejtett gyöngyszemek nyomába eredtünk.

Görögország | Athén rejtett gyöngyszemei - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Athénról esik szó legtöbbször az Akropolisz és ókori múlt mesés hagyatéka a jut az eszünkbe. Athén azonban a legismertebb látnivalókon túl számos egyéb kincset is rejt.

Családdal Sevillában | OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!

Kihagyhatatlan látnivalók Sevillában | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!

Sevilla titkos folyosói | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.

Sevilla rejtett kincsei | OTP Travel Utazási Iroda
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!