Ínycsiklandó specialitások Mykonos-ból
Összegyűjtöttük a sziget specialitásait. Kóstoljon bele a mykonos-i konyhába! Az ínyenc éttermektől, a tengerparti kisvendéglőkön át az utcai gyorsétkezdékig Mykonos-on semmiben nincs hiány. A görögök szeretnek jókat enni, ráadásul az étkezés náluk nem csak szükség, közösségi élmény is. Mykonos-on sincs ez másként. A sziget vendéglátóhelyein délidőben és este nemigen látni üres asztalokat; a görög és a nemzetközi konyha minden fogása elérhető. Ezúttal azonban a helyi specialitásokra koncentráltunk, amelyeket Mykonos-on járva feltétlenül meg kell kóstolni!
Kopanisti
Mykonos hagyományos sajttermékei közül a kopanisti Görögország egész területén ismert és elismert. Tehéntejből készül, krémes állagú, fűszeres, gazdag ízvilágú. Gyakran pirítósra téve tálalják, tetején paradicsommal és olívaolajjal. Ezt a tipikus mykonos-i ételt a helyiek mostra kopanisti-nek hívják. Remek előétel és kiváló kísérője lehet a helyi italoknak, az ouzonak, rakinak vagy tsipouronak.
Helyi kolbászok
Mykonos-on a legtöbb család tart a háznál sertést. Karácsony előtt egymást érik a disznóvágások. Ilyenkor készülnek el a legfinomabb házikolbászok. A helyi kolbászt sóval, oregánóval és borssal fűszerezik majd kiszárítják. A mykonos-i kolbász magasabb színhús tartalmú és kevésbé zsíros, mint amit megszokhattunk; igazi csemegék, amelyeket mindenképpen meg kell kóstolni!
Louza
A louza sertéshúsból készülő, napon szárított, sóval, borssal ízesített helyi specialitás. A bágyadt őszi napon való érés tartóssá teszi a húst, ami hűtve, minőségének elvesztése nélkül, sokáig tárolható. A sötét rubinvörös louzát vékony szeletekben szolgálják fel.
Kalathaki
A mandulás süteményeknek nagy kultusza van az Égei-tenger szigetein. Mivel az adottságok kedveznek a mandulának szinte magától érthető, hogy a helyi sütemények egyik legfontosabb alapanyaga lett. A görögök ezeket a csemegéket gyakran „vasárnapi édességeknek” is nevezik. Noha ezek a sütemények kevés összetevőt tartalmaznak ízben és illatokban rendkívül gazdagok. Mykonos pékségeiben és cukrászdában mindenhol megtalálhatóak.
Kremidopita
Mykonos egyik legismertebb specialitása a kremidopita (hagyma pite). Alapja a leveles tészta és a tirovolia nevű helyi sajt. A karamellizálódott hagyma kellemes édeskést ízt ad ennek a kaporral ízesített különleges csemegének. Általában a sziget görög éttermeiben mindenhol megtalálható, de ha igazán szerencsések vagyunk, vendéglátóink házi készítésű kremidopitával is megkínálnak.
Kapcsolódó inspirációkKapcsolódó ajánlatok
ATHÉNTÓL BARCELONÁIG
Egy felejthetetlen hajóútra invitáljuk Önt: Athéntól indulva Santorini vulkanikus szépségén, a montenegrói Bar hangulatán és Szicília báján át egészen Barcelona vibráló világáig.
ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA
Induljon el egy varázslatos utazásra a titokzatos Földközi-tenger vizein hajózva, egy olyan festői útvonalon, amely Isztambulból indulva felfedezi Korfu ékköveit, Bari történelmi báját, valamint Alberobello jellegzetes trullóit, Trieszt eleganciáját, Katakolon ősi varázsát és az Olimpia szülőhazáját, Kréta szigetének báját és Kusadasi magával ragadó varázsát



