Élmények a világ körül

Keresés

Galápagos világa: Isabela-sziget

Galápagos világa: Isabela-sziget OTP Travel Utazási Iroda
A csikóhal alakú Isabela-sziget a sziget a legnagyobb az összes közül. Gazdag állatvilága semmihez sem hasonlítható!

Galápagos világa: Isabela-sziget

A csikóhal alakú Isabela-sziget első neve Albemarle-sziget volt: Ambrose Cowley - az egyik első ember, aki a szigeten járt – nevezte el így 1684-ben Albemarle hercegéről. Ez a sziget a legnagyobb az összes közül, 120 kilométeres hosszával nagyobb, mint az összes többi sziget együttvéve.
Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A sziget északnyugati oldalán található Tagus-öböl védett horgonyzóhelyet biztosított kalózok, és bálnavadászok számára, Darwin 1835-ben látogatott el ide. 1893-ban Antonio Gil, egy ismert ecuadori érkezett a Galápagos-szigetekre, és miután meglátogatta a többi szigetet, itt telepedett le. Gyarmatosította Isabela déli részét, és megalapította Puerto Villamil városát a déli parton, majd később Santa Tomás városát a hegyvidéken. Villamil mészgyártó központként indult, ahol a part menti vizekben gyűjtött korallt égették. Santa Tomás egy kénbánya központja volt, valamint egy kávéültetvényt is üzemeltettek. A vállalkozások a vízhiány miatt csak kis mértékben voltak nyereségesek. Napjainkban Isabela lakosainak többsége halászatból, mezőgazdaságból és turizmusból él. A lakosság központja a déli parton, Puerto Villamilban található. A többi nagy szigettel ellentétben Isabelán a vegetációs zónák nem a szokásos mintázatot követik. Sok viszonylag új lávamező van, ezért a környező talajok nem rendelkeznek elegendő tápanyaggal ahhoz, hogy a többi szigeten megtalálható változatos életfeltételeket támogassák. Ráadásul a Wolf és a Cerro Azul vulkánok magaslatai a felhőtakaró fölé nyúlnak, ami a sziget tetején egy száraz zónát eredményez. 
Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A sziget gazdag állatvilága azonban semmihez sem hasonlítható. Több vadon élő teknősnek ad otthont, mint az összes többi sziget együttvéve, a sziget minden egyes vulkánján külön faj él. Isabela nyugati partjainál a tápanyagban gazdag Cromwell-áramlat ideális táplálkozóhelyet teremt a halak, bálnák, delfinek és madarak számára. Ezek a vizek már régóta ismertek, mint a Galápagos-szigetek legjobb bálnamegfigyelő helyei, a területen mintegy 16 bálnafajt azonosítottak.

A sziget legszebb helyei

Puerto Villamil

Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Villamil a Galápagos-szigetek legszebb települése, hosszú, fehér homokos, pálmafákkal szegélyezett strandjaival és számos brakkvizes lagúnájával, amelyeket rózsaszín flamingók, gulipánok, bíbicek, fehérarcú récék látogatnak. Isabela lakóinak többsége Villamil kikötővárosában él. A közelmúltig a lakosság elsősorban halászattal és mezőgazdasággal foglalkozott, kevés volt a turizmus a szigeten. Az 1990-es években aztán komolyan megindult a turisztikai fejlesztés. Bár a szigeten napjainkban számos étterem és hotel kínálatából válogathatunk, megőrizte csendes, meghitt jellegét. 

Sierra Negra

Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Sierra Negra vulkán a szigetcsoport egyik legimpozánsabb vulkánja. Krátere észak-déli irányban 10 kilométer átmérőjű, kelet-nyugati irányban pedig 9 kilométer, ezzel a világ második legnagyobbjának számít. A Sierra Negra meglátogatása Villamilból 45 perces autóútra van, amelyet több órás gyaloglás vagy - a bevállalósabbaknak - lovaglás követ. Az elsődleges és könnyebben megközelíthető látogatóhely a Volcán Chico a vulkán északkeleti sarkában. A Volcán Chico utoljára 1979 novemberében tört ki, így itt a látogatók viszonylag friss lávafolyásokon sétálhatnak. A helyről hihetetlen kilátás nyílik az Isabela és a Fernandina vulkánokra. A kaldera másik végén a hosszabb túrára vágyó látogatók megtekinthetik a fumarolák rendszerét, amelyet kénbányának neveznek. A fumarolákban évezredek óta kristályok formájában lerakódott kén található. 

Villamil Lagúnák, Teknős Központ, Könnyek Fala és Tintoreras

Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Puerto Villamilból négy látogatóhely könnyen megközelíthető. Az 1994-ben elkészült Isabela teknős központ a déli Isabela populációiból származó teknősöknek ad otthont, melyeknek számát az elmúlt 10-20 évben a nagymértékű orvvadászat megtizedelte. A látogatók frissen kelt teknősökkel és idősebb tenyészállatokkal egyaránt találkozhatnak itt. 
Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Könnyek Fala érdekes történelmi helyszín. A várostól 6 kilométeres - egyirányú - gyalogtúra. Az ösvény a városból való kilépés után nem sokkal elhalad a villamili temető mellett, ahol az első telepesek sírjai találhatók. Körülbelül a Fal felé vezető út felénél az ösvény elhalad egy fehér homokos tengerpart mellett, a környező lagúnákkal, ahol a Galápagos-szigeteken létező mind a négy mangrovefaj látható. Az ösvény a száraz zónán keresztül halad tovább, amíg el nem éri a Falat. Isabelán 1944 és 1959 között büntetőtelep működött. A Könnyek falát a foglyok építették, hogy lefoglalják őket. A fal 5-6 méter magas, 3 méter széles és körülbelül 100 méter hosszú. A kegyetlenség és a kínzások időszakáról tanúskodik. 
Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Tintorerashoz, a parttól távol eső kis szigetek csoportjához a látogatóknak csónakázniuk kell. A teljesen nyugodt türkizkék vízzel rendelkező kis öböl élőhelyet biztosít oroszlánfókáknak, tengeri teknősöknek, tengeri leguánoknak, rájáknak és más fajoknak. Az öbölhöz egy sekély, kristálytiszta vízzel teli hasadék csatlakozik, amelyet a cápák látogatnak. 

Albemarle Point

Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Az Albemarle Point egy ritkán látogatott hely Isabela északi végén. A második világháború alatt az Egyesült Államok radarbázist épített az Albemarle Pointon., melynek romjaihoz ma is elsétálhatnak a látogatók. Érdekesség, hogy az Isabela északi végén található tengeri leguánok a szigetcsoport legnagyobbjai közé tartoznak.

Alcedo vulkán

Galápagos világa: Isabela-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Az Alcedo vulkán a Galápagos Nemzeti Park egyik legnépszerűbb látogatóhelye volt az Isabela projekt 1990-es évekbeli elindításáig. A látogatók több órás túrát tehettek a kráter peremére, hogy megnézzék a kalderát és megismerjék az itt élő óriásteknősöket, akik a legnagyobb számban éltek itt. Az elvadult kecskék és szamarak jelenléte és számuk növekedése feldúlta a tájat, elpusztította az erdőket és hatalmas eróziót okozott. A teknősök és Alcedo természeti világának nagy része veszélybe került. Többéves tervezés, előkészítés és képzés után 2004 áprilisában kezdődött meg az Isabela projekt terepmunkája, amelynek célja a nagytestű emlősök eltüntetése volt az északi Isabeláról. 2006-ra a munka befejeződött - a kecskék és szamarak már nem kószáltak a sziget északi részén. A növényzet gyorsan helyreállt, és mind a hüllő-, mind a madárfajok újra virágozni kezdtek. A tudósok abban bíznak, hogy egy napon a park újra megnyithatja ennek a csodálatos helynek a kapuit a látogatók előtt.

Kapcsolódó inspirációk:


Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kapcsolódó ajánlatok:


BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

SECRETS CAP CANA RESORT & SPA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
érdeklődésre

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
érdeklődésre

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
érdeklődésre

MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

PARADISUS PALMA REAL*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

MELIA PUNTA CANA BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

MELIA INTERNACIONAL HOTEL VARADERO*****

Kuba
érdeklődésre

ZOETRY AQUA PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

HYATT ZIVA CAP CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre