Élmények a világ körül

Keresés

Galápagos világa: Santa Cruz-sziget

Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Santa Cruz a második legnagyobb sziget a Galápagos-szigetek közül. Számos lenyűgöző pontja van, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni.

Galápagos világa: Santa Cruz-sziget

Santa Cruz a második legnagyobb sziget a Galápagos-szigetek közül. Fővárosa Puerto Ayora, a szigetek legnépesebb városi központja. Santa Cruzon ezen kívül néhány kisebb falu található, amelyek lakói mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoznak. A sziget 32 kilométer hosszú és 40 kilométer széles, vulkáni eredetű, melyet leginkább a sziget 2000 méter hosszú gigantikus láva alagútja jelképez. Ez a sziget egyik legfőbb turisztikai látványossága, azonban számos lenyűgöző pontja van, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni.

A sziget legérdekesebb látnivalói

 

Charles Darwin állomás /
Fausto Llerena tenyésztőközpont

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1959-ben alapított Charles Darwin Alapítvány a Galápagos-szigetek és az ott élő állatok és növények megőrzésével és védelmével foglalkozik. Nevét Charles Darwinról, a híres brit természettudósról kapta, aki 1835-ben a HMS Beagle fedélzetén ellátogatott a szigetekre. Később azzal tette híressé a szigeteket, hogy a galápagosi pintyeket használta evolúciós elméletének illusztrálására. Az alapítvány székhelye a látogatóbarát Charles Darwin Kutatóállomáson van, amely Puerto Ayora közelében található. Itt vannak az adminisztratív irodák és a tudósok laboratóriumai - amelyek általában nem látogathatók-, de számos ismeretterjesztő kiállítás és tárlat is, például különböző teknősfajok páncéljai, a behurcolt fajok által okozott károkat bemutató kiállítás. A Kutatóállomás leghíresebb lakója 2012-ig Magányos George-volt, az utolsó megmaradt Pinta-szigeti óriásteknős. Évekig úgy hitték, hogy ez az óriásteknős alfaj kihalt. 1971-ben azonban találtak egy magányos túlélőt. A "Lonesome George" névre keresztelt példányt gyorsan a kutatóállomásra vitték, ahol védelmet élvezhetett. Bár társat nem találtak neki, egy másik alfaj két egyedével él együtt. Magányos George sajnos utód nélkül halt meg.

Puerto Ayora

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Puerto Ayora a Galápagos-szigetek gazdasági központja, ahol számos étterem, szuvenírbolt, diszkó, bár, internetkávézó és egyéb üzlet található. Az öbölben barna pelikánokat, rájákat, tengeri leguánokat, kócsagokat, lávasirályokat, fregattmadarakat, galápagosi oroszlánfókákat és nagyszámú kéklábú szulát lehet megfigyelni szezontól függően.

Carrion Point

Carrion Point egy védett lagúna gyönyörű, türkizkék vízzel. Remek snorkelező hely ahol számos halat, ráját és fehéruszonyú szirtcápát is láthatunk. A Carrion Point Santa Cruz-sziget északi partján, az Itabaca-csatorna bejáratánál található.

Garrapatero strand

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Santa Cruz északi oldalán található El Garrapatero egy gyönyörű homokos strand, amelyet mangrove erdők vesznek körül. A strand mögött található édesvízi tó flamingóknak, kócsagoknak, gémeknek és más part menti madaraknak ad otthont. A gyönyörű türkizkék víz jó lehetőséget nyújt úszásra és búvárkodásra.

Lávaalagutak

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Santa Cruz-i lávaalagutak úgy keletkeztek, hogy az olvadt lávabelső héja megszilárdult, de a folyékony magma belül továbbra is áramlott, üres csövek sorát hagyva maga után. A látogatók végig sétálhatnak ezeken a gyakran több mint egy kilométer hosszú földalatti csatornákon, ahol még gyöngybaglyokat is megpillanthatnak a szerencsések.

Tortuga-öböl

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Tortuga-öböl fehér homokos strandja a nevét a fekete tengeri teknősökről kapta, amelyek itt rakják le tojásaikat. Emellett olyan fajokat is láthatunk, mint a fehéruszonyú szirtcápák és a tengeri leguánok, a mangrove erdők mögötti sós lagúnát pedig gyakran látogatják flamingók. A hely kiválóan alkalmas madármegfigyelésre és pihentető fürdőzésre.

Bálna-öböl

A Bálna-öböl az egyik legrégebbi bálnavadász tábor helyszíne Santa Cruz szigetén. Ide és a többi hasonló táborba hozták az óriásteknősöket, mielőtt felpakolták őket a bálnavadászok és kalózhajók fedélzetére. A félkör alakú strand zöld színű, ami a nagy mennyiségű olivin-kristályoknak köszönhető.

Gordon's Rock

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a merülőhely egy vulkáni kráterben található, egy biztos nem kezdőknek való terep. A víz alatti vulkáni alakzatok körül gyakran szuper erős áramlatok lehetnek, ami miatt a merülés trükkössé válhat. Híresen jó hely a pörölyfejű cápák megfigyeléséről, de más csodálatos élőlények is találhatók itt, mint például manta ráják, teknősök és murénák.

Ezt a részben víz alá merült vulkáni tufakúpot az erős áramlatok miatt "mosógépnek" is nevezik. A búvároknak gyakran meg kell kapaszkodniuk a sziklás fenékben és aztán a fenéken "kúszva"tudnak csak haladni a merülési terv irányába.

Bachas strand

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Santa Cruz északi partján található Las Bachas strand egy fürdőzésre alkalmas strand. Itt látható az Egyesült Államok kevés II. világháborús tevékenységének egyik maradványa a Galápagos-szigeteken, egy úszó móló. Találkozhatunk flamingókkal, vörös tarisznyarákokkal, remeterákokkal, mexikói gólyatöccsel és kis pólingal. A tengerparton tengeri teknősök is fészkelnek.

Black Turtle Cove

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Black Turtle Cove Santa Cruz északi részén található. Ez a mangrove erdővel körülvett öböl csak csónakkal közelíthető meg. A sekély öböl biztonságos menedék a fiatal tengeri élőlények számára. Gyakran látni itt fekete- és fehér uszonyú szirtcápákat, tengeri teknősöket és különféle rájákat.

Cerro Mesa

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A 490 méteres tengerszint feletti magasságban található Cerro Mesa lenyűgöző kilátást nyújt a szigetcsoportra. Kiváló hely számos endemikus növény, valamint akár 7 pintyfaj és a rubinfejű tirannusz megfigyelésére. A területre jellemző a tartós esőzés ("la garúa"), amely az év 8 hónapjában állandóan zuhog.

Dragon Hill - Sárkány-hegy

 
Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Santa Cruz-szigeten található Sárkány-hegy a Galápagos-szigetek egyik legújabb, turisták számára is elérhető látogatóhelye. Az itt futó egyik hosszabb galápagosi sétaút a látogatókat a part mentén vezeti végig, majd egy ösvényen felfelé vezet a lagúna kilátójához, ahonnan flamingókat, nyílfarkú récéket és szárazföldi leguánokat lehet megfigyelni.

Ikerkráterek

 
Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Los Gemelos, vagyis az ikerkráterek a Puerto Ayorából Baltrába vezető út két oldalán, egymással szemben helyezkednek el. A név csak képletes; nem valódi kráterek, ezek a képződmények a hasadékok és kamrák összeomlásából keletkeztek. A látvány lélegzetelállító.Kapcsolódó inspirációk:

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget  - OTP Travel Utazási Iroda
A gyönyörű San Cristóbal a Galápagos-szigetek egyik ékköve, ahol pufók oroszlánfókák napoznak a korallos strandokon és remeterákok cikáznak a lagúnák mentén.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Ecuador - Mitad del Mundo | OTP Travel utazási iroda
Ecuador leglátogatottabb turista attrakciója a Mitad del Mundo, ami (elvileg) a világ közepe.

Fanasztikus kalandok várják az Egyenlítőnél Ecuadorban és a Galapagos-szigeteken!

Quito Ecuador utazás - OTP Travel Utazási Iroda
ahol 23 óra 56 perc és 04 másodperc egy nap.

Kapcsolódó ajánlatok:


ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

JACHTTAL A GALÁPAGOS-SZIGETEK KÖRÜL

Ecuador
2 580 000 Ft-tól/fő

MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
739 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
759 000 Ft-tól/fő

PARADISUS VARADERO RESORT & SPA*****

Kuba
799 000 Ft-tól/fő