Élmények a világ körül

Keresés

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia

 Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda
Az építészeti kuriózum a tervek szerint 2026-ra nyeri el teljes pompáját. Ismerje meg a világ egyik legszebb és lehíresebb, napjainkig is épülő templomának történetét.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia

A katalán fővárosban a legtöbb utazó bakancslistáján szerepel ez a méltán híres látványosság. Ez a templom nemcsak hatalmas mérete miatt lenyűgöző, hanem avantgárd építészeti szépsége miatt is, mely tökéletesen tükrözi az építész, Antoni Gaudí zsenialitását.

Ez a monumentális bazilika spanyolul el Templo Expiatorio de la Sagrada Familia néven ismert, ami szó szerint azt jelenti, hogy a Szent Család vezeklő temploma. Bár a bazilika munkálatainak hivatalos kezdete 1882. március 19., az építkezés valójában több mint egy évvel később, 1883. augusztus 25-én kezdődött.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
Eredetileg Francisco de Paula del Villar építész volt a felelős a projektért, melyet klasszikus gótikus stílusban képzelt el. Tervei egy háromhajós templomot tartalmaztak, gótikus ablakokkal, külső támpillérekkel és egy magas toronnyal. A munkát azonban végül Antoni Gaudíra bízták 1883-ban, mindössze 31 évesen. Gaudí teljesen megváltoztatta az eredeti tervet, és elkezdte építeni leghíresebb művét, mely fémjelezte stílusát, világszerte ismertté tette és modern építészet mesterévé emelte.
Attól kezdve, hogy átvette a projektet, egészen 1926-ban bekövetkezett haláláig Gaudí ezen az egyedülálló templomon dolgozott, melyet a kereszténység összes szimbólumát egyesítő egyetemes remekműnek szánt.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
A Sagrada Familia engesztelő templom, vagyis az Isten vagy az egyház törvényei ellen elkövetett bűnök jóvátételének emlékére készült hely. Az építészeti remekművet közvetlenül a látogatók és a nyilvánosság adományaiból finanszírozzák, ami megmagyarázza az építkezés lassú előrehaladását. Gaudí egyszer azt is mondta, hogy "a Sagrada Familia vezeklő templomát az emberek készítik, és ez tükröződik benne. Ez egy olyan mű, amely Isten kezében és az emberek akaratában van". Az építkezés a mai napig tart, és a tervek szerint 2026-ra készül el, ami Antoni Gaudí halálának századik évfordulóját jelképezi.

Forrás: Barbara Blati, Youtube

Gaudí tisztában volt azzal, hogy a Sagrada Familia építése évszázadokig fog tartani, ezért javasolta, hogy az építkezés első fázisa a templom homlokzatára összpontosítson. Ez két okból volt lényeges, egyrészt azt szerette volna, hogy a munkát elkezdő szakemberek egyfajta befejezett összképet élvezhessenek, valamint, hogy a jövő generációit arra ösztönözze ezzel, hogy folytassák a születésük előtt megkezdett építkezést.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
Gaudí megpróbálta meghatározni a Sagrada Familia felépítését, de részletes terveket csak a három legfontosabb részre készített: a középhajóra, a sekrestyére és a Dicsőség homlokzatára. Ez a három terv inspirálta a további építkezéseket, többek között a többi hajó és a központi torony építését.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
A Sagrada Familia belső terét is erősen Gaudí személyes stílusa jellemzi, és a természet ihlette. A gótikus támpillérek használatának elkerülése végett fatörzsek formájú oszlopokat alkotott, melyek inkább azt az érzést keltik, mintha egy erdőben, nem pedig egy templomban lennénk. Ami a boltíveket illeti, azok egyedi formája lyukacsos zárókövekből áll, amelyek lehetővé teszik a természetes hő bejutását. A templom középső hajóját borító zárókövek 1993-ban készültek el.
A Sagrada Familia legújabb dísze egy 5.5 tonnás csillag, mely a betlehemi csillagot szimbolizálja és 2021. december elején került fel a Szűz Mária torony tetejére. A La Sagrada Familia összesen nyolc toronyból áll, és mire az épület 2026-ban elkészül, összesen 18 tornya lesz. A legmagasabb torony Jézust, egy másik pedig Szűz Máriát jelképezi, további 4 torony az evangélistákat, míg az utolsó 12 torony Jézus Krisztus 12 apostolát jelképezi majd.

Kapcsolódó inspirációk:


Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.

A Művészetek és Tudományok Városa | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.

Valenciai gótikus örökségei | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.

Andalúzia csillagai - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.

Bacelona, te bájos! - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.

Spanyolország a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.

Kapcsolódó ajánlatok:


KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
257 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő

EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

ALUA BOCCACCIO****- ALCUDIA, MALLORCA

Spanyolország
489 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

HOTEL RIU BRAVO****

Spanyolország
549 000 Ft-tól/fő

HOTEL RIU PLAYA PARK****

Spanyolország
579 000 Ft-tól/fő