Élmények a világ körül

Keresés

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia

 Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda
Az építészeti kuriózum a tervek szerint 2026-ra nyeri el teljes pompáját. Ismerje meg a világ egyik legszebb és lehíresebb, napjainkig is épülő templomának történetét.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia

A katalán fővárosban a legtöbb utazó bakancslistáján szerepel ez a méltán híres látványosság. Ez a templom nemcsak hatalmas mérete miatt lenyűgöző, hanem avantgárd építészeti szépsége miatt is, mely tökéletesen tükrözi az építész, Antoni Gaudí zsenialitását.

Ez a monumentális bazilika spanyolul el Templo Expiatorio de la Sagrada Familia néven ismert, ami szó szerint azt jelenti, hogy a Szent Család vezeklő temploma. Bár a bazilika munkálatainak hivatalos kezdete 1882. március 19., az építkezés valójában több mint egy évvel később, 1883. augusztus 25-én kezdődött.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
Eredetileg Francisco de Paula del Villar építész volt a felelős a projektért, melyet klasszikus gótikus stílusban képzelt el. Tervei egy háromhajós templomot tartalmaztak, gótikus ablakokkal, külső támpillérekkel és egy magas toronnyal. A munkát azonban végül Antoni Gaudíra bízták 1883-ban, mindössze 31 évesen. Gaudí teljesen megváltoztatta az eredeti tervet, és elkezdte építeni leghíresebb művét, mely fémjelezte stílusát, világszerte ismertté tette és modern építészet mesterévé emelte.
Attól kezdve, hogy átvette a projektet, egészen 1926-ban bekövetkezett haláláig Gaudí ezen az egyedülálló templomon dolgozott, melyet a kereszténység összes szimbólumát egyesítő egyetemes remekműnek szánt.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
A Sagrada Familia engesztelő templom, vagyis az Isten vagy az egyház törvényei ellen elkövetett bűnök jóvátételének emlékére készült hely. Az építészeti remekművet közvetlenül a látogatók és a nyilvánosság adományaiból finanszírozzák, ami megmagyarázza az építkezés lassú előrehaladását. Gaudí egyszer azt is mondta, hogy "a Sagrada Familia vezeklő templomát az emberek készítik, és ez tükröződik benne. Ez egy olyan mű, amely Isten kezében és az emberek akaratában van". Az építkezés a mai napig tart, és a tervek szerint 2026-ra készül el, ami Antoni Gaudí halálának századik évfordulóját jelképezi.

Forrás: Barbara Blati, Youtube

Gaudí tisztában volt azzal, hogy a Sagrada Familia építése évszázadokig fog tartani, ezért javasolta, hogy az építkezés első fázisa a templom homlokzatára összpontosítson. Ez két okból volt lényeges, egyrészt azt szerette volna, hogy a munkát elkezdő szakemberek egyfajta befejezett összképet élvezhessenek, valamint, hogy a jövő generációit arra ösztönözze ezzel, hogy folytassák a születésük előtt megkezdett építkezést.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
Gaudí megpróbálta meghatározni a Sagrada Familia felépítését, de részletes terveket csak a három legfontosabb részre készített: a középhajóra, a sekrestyére és a Dicsőség homlokzatára. Ez a három terv inspirálta a további építkezéseket, többek között a többi hajó és a központi torony építését.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda
A Sagrada Familia belső terét is erősen Gaudí személyes stílusa jellemzi, és a természet ihlette. A gótikus támpillérek használatának elkerülése végett fatörzsek formájú oszlopokat alkotott, melyek inkább azt az érzést keltik, mintha egy erdőben, nem pedig egy templomban lennénk. Ami a boltíveket illeti, azok egyedi formája lyukacsos zárókövekből áll, amelyek lehetővé teszik a természetes hő bejutását. A templom középső hajóját borító zárókövek 1993-ban készültek el.
A Sagrada Familia legújabb dísze egy 5.5 tonnás csillag, mely a betlehemi csillagot szimbolizálja és 2021. december elején került fel a Szűz Mária torony tetejére. A La Sagrada Familia összesen nyolc toronyból áll, és mire az épület 2026-ban elkészül, összesen 18 tornya lesz. A legmagasabb torony Jézust, egy másik pedig Szűz Máriát jelképezi, további 4 torony az evangélistákat, míg az utolsó 12 torony Jézus Krisztus 12 apostolát jelképezi majd.

Kapcsolódó inspirációk:


 Barcelonai tengerpart-mustra | OTP Travel Utazási Iroda
Katalónia a legízletesebb fogások otthona. Tartson velünk a spanyol kulinária kavalkádjában és kóstolja meg a legfinomabb helyi ételeket!

 Barcelonai tengerpart-mustra | OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona csábításának képtelenség ellenállni. A látnivalók mellett a városi és városkörnyéki strandok is fantasztikusak. Lássuk az élmezőnyt!

Családi nyaralás: irány Barcelona! - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona igazi családbarát úti cél. Bemutatjuk kedvelt látványosságait, amelyek a gyerekek érdeklődésére is joggal tarthatnak számot.

Spanyolország | Marbella kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Costa del Sol ékköve, Marbella a pezsgő éjszakai életen, a pubok és kávézók sokaságán túl rengeteg csendes zugot és felfedezni valót kínál.

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Az Alhambra vöröses árnyalatú falai a külső szemlélő elől elrejtik a belső tér meghitt szépségét. Fedezze fel velünk!

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fehér falvai lenyűgözőek, völgyek ölelésében vagy kies sziklák tetején emlékeztetnek egy letűnt korszak különös történetére.

Spanyolország | andalúziai strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia világhírű a 800 km hosszú tengerpartjáról. Számtalan látványos, fehér homokkal és kristálytiszta türkizkék vízzel rendelkező stranddal valódi paradicsom.

Spanyolország | Córdoba ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk hét spanyol ételt, amiről a cordóbaiak állítják, ők csinálják a legjobban.

Spanyolország | Andalúzia | Córdoba | Mezquita - OTP Travel Utazási Iroda
Arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset. Ismerje meg az egykori iszlám világ központjának ezt a csodálatos alkotását!

Spanyolország | Andalúzia gyöngye: Córdoba - OTP Travel Utazási Iroda
A lenyűgöző történelemmel büszkélkedő Córdoba Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A város mindenki számára kínál valamit.

Kapcsolódó ajánlatok:


SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
151 000 Ft-tól/fő

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
189 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
199 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

ALUA BOCCACCIO****- ALCUDIA, MALLORCA

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

ANDALÚZIA, ÜDÜLÉSSEL COSTA BLANCA TENGERPARTJÁN

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
569 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
599 000 Ft-tól/fő

HOTEL DE MAR GRAN MELIÁ***** - MALLORCA

Spanyolország
869 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PALACE IBIZA RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
895 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM WHITE ISLAND RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
960 000 Ft-tól/fő

VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
1 012 000 Ft-tól/fő