Élmények a világ körül

Keresés

Ázsiai teakörkép

Ázsia, Top10 tea - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a legnépszerűbb ázsiai teafajtákat!

Ázsia, Top10 tea

 
Ázsia a tea őshazája. Kínában, Japánban, Indiában, Thaiföldön, Tibetben fogyasztásának hatalmas kultusza van. Ismerje meg a legnépszerűbb fajtáit ennek a méltán népszerű italnak!

Sárga tea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A sárga tea ritka és drága, főként Kínában fogyasztják. Csakúgy, mint a fehér tea, a sárga tea az enyhén oxidált teafajták kategóriájába tartozik. Jellemzője a komplex aromás profil, közepes testesség, világos, tiszta és tartós az aromája.

Előállítása is hasonló a zöld teáéhoz: a tealevelek, amelyek a sárga tea esetében a friss rügyek száradásának különleges lépése, ez adja a különlegességét, az úgynevezett sárgázás, innen ered az elnevezése is.

A ritka teákhoz hasonlóan ezt a fajtát korábban csak a császári udvarba szállították. Noha a piacon számos alacsony minőségű utánzat érhető el, bonyolult gyártási folyamata miatt meglehetősen nehéz feladat az autentikus kínai sárga teához jutni.

Öntete aranysárga, mézes, édes ízzel. A tea különösen jó kísérője dióféléknek és süteményeknek.

Vajtea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A vajteát már a 7. században itták Tibetben, de manapság széles körben elterjedt Nepál, India és Bután himalájai régióiban. Az italt hagyományosan tealevelekből, vízzel, sóval és jakvajjal készítik.

Az elkészítés folyamata hosszú, a tealeveleket órákig főzik, amíg egy sötétbarna színű folyadékot nem kapnak, amelyet vajjal és sóval alaposan összeráznak. A vajteát hagyományosan kerámia tálban szolgálják fel. Fontos szerepe van a tibeti mindennapokban, általában reggel, munka előtt vagy látogatóknak a vendégszeretet jeleként szolgálják fel. Apró kortyokban fogyasztják.

Thai jeges tea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
Az autentikus thaiföldi jeges tea az erős fekete tea, sűrített vagy elpárologtatott tej, cukor és fűszerek kombinációja, amelyet zúzott jéggel szolgálnak fel. Fekete teával készítik, Assam, Ceylon vagy Keemun teafajtákból, ízesítésnek általában zúzott tamarindot, ánizst vagy kardamomot használnak.

Manapság mind az utcai, mind az éttermi változatokban használják az élelmiszer-színezőanyagokat is, amely jellegzetes, kissé természetellenes narancssárga árnyalatot ad a teának. A hagyományos változat mély borostyánszínű.

A thaiföldi jeges teát Thaiföldön bárhol megkóstolhatjuk, nagy népszerűsége miatt sok helyen árusítják.

Darjeeling

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A népszerű teafajta az indiai Darjeeling városról kapta a nevét, amely a bengáli teatermesztés központja és egykor a Tibetbe vezető kereskedelmi útvonal kiindulópontja volt.

A teatermesztést a nyugat-bengáli Darjeeling körzetben Arthur Campbell (1805-1874) honosította meg, aki különféle teafajták termesztésével kísérletezett. 1864-ben megalapította a Darjeeling Consolidated Tea Company-t.

A betakarítási periódustól függően többféle változatban kapható: első szedés, második szedés, monszun környéki és őszi változatban. Mivel a Darjeeling mindig is az egyik legdrágább tea volt, ritka keverékei kilogrammonként akár 200 dollárt is érhetnek, éppen ezért komoly probléma a hamisítás.

Évente mintegy 40 000 tonna teát értékesítenek világszerte Darjeeling néven, míg a valós termelés csak 8000–11 000 tonna. Az úgynevezett Darjeeling-kalózkodás megakadályozására 1953-ban létrehozták az Indiai Tea Board-ot, amely igazolni hivatott, hogy egy-egy keverék 100% tisztaságú Darjeeling-teából készült.

Hongkong-stílusú tejtea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A hongkongi tejtea krémes és sima textúrájú ital, amelyet víz, fekete tea levelek és édesített sűrített tej és cukor keverékéből készítenek.

Harisnyanadrág-teaként is ismert, mivel az italt gyakran egy harisnyanadrágra emlékeztető teazsákban készítik. A hongkongi tejteát a gyarmati szokások ihlették és az angol teafogyasztási hagyományokból eredeztethető.

Pu erh

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A pu erh vagy más néven szüreti tea kedvelt teafajta, amelyet kizárólag Kína Yunnan tartományában állítanak elő. Két fő változat van: a nyers, nem erjesztett pu erh vagy pu erh sheng és az érett, erjesztett pu erh, az úgynevezett pu erh shu.

A nyers változat nagyon friss, növényi aromájú, némi keserűséggel és édes utóízzel, míg az érett változat enyhe, mégis jellegzetes, földes aromájú. Mindkét fajta esetében a leveleket téglateává (Juan Cha), tortateává (Beeng Cha), harang alakú teává (Toa Cha) vagy gomba alakú teává (Maw Gu Toaw) préselik.

A pu erh nagyon hosszú ideig tárolható - valójában az idő múlása jót tesz a teának, mivel mind az illat, mind az ízvilág tovább gazdagodik, egyre lágyabbá és selymesebbé válik.

Fehér tea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
Besorolása kissé homályos, általában úgy vélik, hogy ez a fajta világosabb színű és finomabb ízű mint a zöld vagy a fekete teafajták. Habár számos változata létezik, a fehér teát a tea növényről (Camellia sinensis) akkor szüretelik, amikor a tealevelek még nem fejlődnek ki teljesen és a rügyeket lágy fehér szőrszálak borítják. Ebből ered az elnevezése is.

A fehér tea általában csak enyhén oxidált, ami segít megőrizni lágy jellegét. Általában finoman édes, világos szalma színű, finom aromákkal és ízekkel, gyakran emlékeztet virágokra, gyümölcsre, mézre, vaníliára, gyógynövényekre vagy citrusfélékre.

A fehér tea Fujianból származik és mivel kizárólag kézi munkával szüretelhető a fehér tea általában drágább, mint a zöld vagy a fekete teafajták.

A fehér teát soha nem szabad gazdag és fűszeres ételekkel felszolgálni. Finom és lágy jellege leginkább enyhe sajtfajták, finoman édes desszertek, könnyű saláták és halételek mellett érvényesül, és csak étkezés előtt vagy az ételek között kortyolgatható.

Tajvani buborékos tea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1980-as években, Tajvanban (Tajvan) találták ki a teaalapú italt, amelyet tápiókával, gyümölcsökkel és tejjel keverve szolgálnak fel.

Ma már számos változatban kapható, megannyi ízesítéssel. Egyes receptekben a tejet tejszínnel, fagylalttal vagy szója tejjel helyettesítik és ízesíthetik csokoládéval, kávéval, gyömbérrel, karamellel vagy levendulával is.

Alapnak fekete teát vagy zöld jázminteát használnak friss gyümölcsökkel keverve, például eperrel, almával, mangóval, avokádóval, banánnal, kókuszdióval, ananásszal, kivivel vagy őszibarackkal.

Matcha

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A Matcha egy kínai eredetű zöld teafajta, amely egyedülálló betakarítási módszere miatt vált különlegessé. Leszedése előtt négy héttel a tea bokrot (Camellia sinensis) letakarják, hogy megakadályozzák, hogy közvetlen napfény érje, így a levelek árnyékában növekednek.

A betakarítás után a leveleket megtisztítják, szárítják majd porítják. A legtöbb teafajtától eltérően a matcha mindig porított formában kerül forgalomba.

A port vízzel vagy tejjel keverve szolgálják fel. Az egyedi betakarítás miatt a matcha-tea általában magasabb teanin- és koffeinmennyiséget tartalmaz, mint más teafajták. A matcha ivásának hagyománya az ősi időkből származik, úgy gondolják, hogy kínai zen buddhista szerzetesektől származó örökség. A matcha fogyasztása mára a japán hagyomány részévé vált. Neve is japán eredetű és őrölt teát jelent.

Fekete tea

Ázsia, Top10 tea  - OTP Travel Utazási Iroda
A fekete tea elnevezés nagy és sokszínű kategória, amely az oxidáció mértékében különbözik a többi fajtától.

Főzéskor tipikus borostyánszínű vagy barnás árnyalatú, erősebb ízekkel és aromákkal, tipikus földes, malátás, diófélékre és gyümölcsökre jellemző árnyalatokkal. Mivel azonban számos változat létezik az ízprofil jelentősen eltérő lehet.

Érdekes módon Kínában a fekete teát vörös teaként (hong cha) ismerik. Állítólag így különböztették meg a szintén sötét árnyalatú pu erh teától.

Vélhetően Fujianból származik. Európába brit és holland kereskedők révén jutott el, ahol a legnépszerűbb teafajta lett. Napjainkban a fekete teát főleg Kínában, Indiában és Srí Lankán termesztik.

Kapcsolódó inspirációk:


Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Thaiföld gasztronómiája az egész világon népszerű. Tartson velünk egy felejthetetlen ízutazásra!

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
A háromnapos fesztivál a hagyományos thai újév kezdetét jelzi és a turisták egyik fő attrakciója.

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Melyiket válasszuk? Útmutató Thaiföld lenyűgöző tájaihoz és időjárásához.

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Kapcsolódó ajánlatok:


VILÁGÖRÖKSÉGEK JAPÁNBAN

Japán
2 068 000 Ft-tól/fő

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
899 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

India
775 000 Ft-tól/fő

INDIA - RAJASTHAN CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

India
1 099 000 Ft-tól/fő

MAURITIUS, AZ INDIAI-ÓCEÁN CSILLAGA

Mauritius
1 219 000 Ft-tól/fő

INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT KATA**** – PHUKET

Thaiföld
785 000 Ft-tól/fő

BANGKOK ÉS KOH CHANG

Thaiföld
939 000 Ft/fő

BEYOND KANDA BUURI**** – KOH SAMUI

Thaiföld
989 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő