Élmények a világ körül

Keresés

New York titkai - a San Remo ház

New York titkai - a San Remo ház | OTP Travel Utazási Iroda
A New York-i Central Park nyugati oldalán a Central Park West negyedben, a Dakota-háztól három utcányira áll egy különleges épület, a San Remo ház.

New York titkai - a San Remo ház

Ezúttal a New York-i San Remo ház történetében mélyedjünk el. A New York-i Central Park nyugati oldalán a Central Park West negyedben, a Dakota-háztól három utcányira áll egy különleges épület, a San Remo ház (The San Remo). Az épület kettős tornya gyakran szerepel a Central Parkról készített fotókon, sőt gyakran a mozivásznon is feltűnik.

Kevesen tudják, de az ikonikus San Remonak vannak magyar kötődései. Az 1931-ben elkészült Beaux-Arts stílusú épületet Emery Roth azaz Róth Imre tervezte. New York City ma egészen másképp festene, ha az 1871-ben, Gálszécsen született Róth Imre nem az Egyesült Államokban bontakoztatja ki a tehetségét. Róth évtizedes karrierje során számos patinás épülettel járult hozzá a New York-i városképhez a Central Park West-en, a Riverside Drive-on, a Broadway-n, a Fifth Avenue-n és a Park Avenue-n.

New York titkai - a San Remo ház 01 - OTP Travel Utazási Iroda
A San Remo-t a két, 10 emeletes ikertornya teszi különlegessé, az athéni Lüszikratész-emlékmű ihlette tornyok különös funkcióval rendelkeznek: az épület két hatalmas víztározóját rejtik magukban.
A San Remo ház alkotója azonban nem csak az esztétikumra fektette hangsúlyt, a ház a maga idejében különösen korszerűnek minősült, egyedi technikai megoldásai energiatakarékosabbá és különösen világossá tették az épületben található apartmanokat.
New York fontosabb épületei külön irányítószámmal rendelkeznek, a San Remo ebben is különleges. Azon kevés házak közé tartozik, amelyeknek két címe is van. Az egyik a 145 Central Park West a déli, míg a másik a 146 Central Park West.
New York titkai - a San Remo ház 02 - OTP Travel Utazási Iroda
A két torony egyedi előcsarnokokkal és külön működő liftrenderekkel működik. Az épület déli tornya számít az előkelőbbnek. Itt az apartmanok is nagyobbak és drágábbak is. Ennek rendkívül prózai oka van, innen szebb a kilátás nyílik Midtown Manhattanra.
A San Remo a maga korában a luxust és a fényűzést képviselte, és elsősorban az óvilági arisztokrácia igényeit volt hivatva kielégíteni. A harmincas évek gazdasági válsága azonban padlóra vitte az üzemeltetőket. Az kétemeletes apartmanokat feldarabolták és kisebb lakásonként próbálták meg értékesíteni. Azóta 136 lakás található az épületben.
A világválság idején a San Remo azonban végképp csődbe jutott: 25 ezer dollár készpénzért adták el. Napjainkban a lakások ára 3 és 25 millió dollár között mozog.
New York titkai - a San Remo ház 03 - OTP Travel Utazási Iroda
A legdrágább lakosztály a déli toronyban egyedüliként megmaradt két emeletet elfoglaló apartman. A 17 szobát, több teraszt magában foglaló lakosztály egykor Demi Moore tulajdona volt. Ma egy cég birtokában van. Demi More azonban nem az egyetlen híres lakója volt az épületnek. Olyan mágnások, pénzemberek, színészek rendelkeztek itt ingatlannal mint Steve Jobs, Barry Manilow, Stephen Sondheim, Tiger Woods, Steven Spielberg, Donna Karan, Glenn Close, Dustin Hoffman, Steve Martin, Bruce Willis, Diane Keaton, Steve Martin, Jennifer Rush, Dodi Fayed vagy Rita Hayworth.
Az északi torony penthouse-át Steve Jobs vette meg és újította fel, ám soha nem lakott a San Remo-ban. A lakás végül Bono-é lett. Különös adalék, hogy az egyetlen híres vevőjelölt, akit a tulajdonosi közösség végül elutasított az Madonna volt 1985-ben, nem sokkal a Playboyban megjelent fotósorozat publikálása után.
Cím: 145-146 Central Park West, New York, NY 10023

Kapcsolódó inspirációk:


Miami Beach ikonikus „Baywatch” tornyai | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Ami Párizsnak az Eiffel-torony, New Yorknak a szabadságszobor, az Miami Beachnek a hófehér tengerparton sorakozó, színes életmentő tornyok sokasága. Merüljön el a színkavalkádba velünk!

Miami Beach Art Deco történelme | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Az Art Deco Miami Beach egyik meghatározó építészeti stílusa, kialakulása izgalmas múltra tekint vissza. Merüljön el érdekességeiben Ön is!

A legjobb adventi programok New York-ban - OTP Travel Utazási Iroda
Korcsolyázás a műjégpályán, a város karácsonyfájának ünnepi kivilágítása vagy a botanikus kert időszakos kiállításainak meglátogatása csak néhány a számos izgalmas adventi program közül.

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

További 25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel együtt ezt a csodálatos országot!

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
379 000 Ft-tól/fő

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
459 000 Ft-tól/fő

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
559 000 Ft-tól/fő

KELETI PARTI EXPRESSZ - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
589 000 Ft-tól/fő

NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK

Usa
659 000 Ft-tól/fő

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
690 000 Ft-tól/fő

USA - A TITOKZATOS DÉL

Usa
769 000 Ft-tól/fő

KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
819 000 Ft-tól/fő

USA - NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
839 000 Ft-tól/fő

MIAMI BEACH VARÁZSA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
889 000 Ft-tól/fő

A 66-OS ÚT - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
1 099 000 Ft-tól/fő

HILTON HAWAIIAN VILLAGE WAIKIKI BEACH RESORT

Usa
1 152 000 Ft-tól/fő