Élmények a világ körül

Keresés

New York titkai - a San Remo ház

New York titkai - a San Remo ház | OTP Travel Utazási Iroda
A New York-i Central Park nyugati oldalán a Central Park West negyedben, a Dakota-háztól három utcányira áll egy különleges épület, a San Remo ház.

New York titkai - a San Remo ház

Ezúttal a New York-i San Remo ház történetében mélyedjünk el. A New York-i Central Park nyugati oldalán a Central Park West negyedben, a Dakota-háztól három utcányira áll egy különleges épület, a San Remo ház (The San Remo). Az épület kettős tornya gyakran szerepel a Central Parkról készített fotókon, sőt gyakran a mozivásznon is feltűnik.

Kevesen tudják, de az ikonikus San Remonak vannak magyar kötődései. Az 1931-ben elkészült Beaux-Arts stílusú épületet Emery Roth azaz Róth Imre tervezte. New York City ma egészen másképp festene, ha az 1871-ben, Gálszécsen született Róth Imre nem az Egyesült Államokban bontakoztatja ki a tehetségét. Róth évtizedes karrierje során számos patinás épülettel járult hozzá a New York-i városképhez a Central Park West-en, a Riverside Drive-on, a Broadway-n, a Fifth Avenue-n és a Park Avenue-n.

New York titkai - a San Remo ház 01 - OTP Travel Utazási Iroda
A San Remo-t a két, 10 emeletes ikertornya teszi különlegessé, az athéni Lüszikratész-emlékmű ihlette tornyok különös funkcióval rendelkeznek: az épület két hatalmas víztározóját rejtik magukban.
A San Remo ház alkotója azonban nem csak az esztétikumra fektette hangsúlyt, a ház a maga idejében különösen korszerűnek minősült, egyedi technikai megoldásai energiatakarékosabbá és különösen világossá tették az épületben található apartmanokat.
New York fontosabb épületei külön irányítószámmal rendelkeznek, a San Remo ebben is különleges. Azon kevés házak közé tartozik, amelyeknek két címe is van. Az egyik a 145 Central Park West a déli, míg a másik a 146 Central Park West.
New York titkai - a San Remo ház 02 - OTP Travel Utazási Iroda
A két torony egyedi előcsarnokokkal és külön működő liftrenderekkel működik. Az épület déli tornya számít az előkelőbbnek. Itt az apartmanok is nagyobbak és drágábbak is. Ennek rendkívül prózai oka van, innen szebb a kilátás nyílik Midtown Manhattanra.
A San Remo a maga korában a luxust és a fényűzést képviselte, és elsősorban az óvilági arisztokrácia igényeit volt hivatva kielégíteni. A harmincas évek gazdasági válsága azonban padlóra vitte az üzemeltetőket. Az kétemeletes apartmanokat feldarabolták és kisebb lakásonként próbálták meg értékesíteni. Azóta 136 lakás található az épületben.
A világválság idején a San Remo azonban végképp csődbe jutott: 25 ezer dollár készpénzért adták el. Napjainkban a lakások ára 3 és 25 millió dollár között mozog.
New York titkai - a San Remo ház 03 - OTP Travel Utazási Iroda
A legdrágább lakosztály a déli toronyban egyedüliként megmaradt két emeletet elfoglaló apartman. A 17 szobát, több teraszt magában foglaló lakosztály egykor Demi Moore tulajdona volt. Ma egy cég birtokában van. Demi More azonban nem az egyetlen híres lakója volt az épületnek. Olyan mágnások, pénzemberek, színészek rendelkeztek itt ingatlannal mint Steve Jobs, Barry Manilow, Stephen Sondheim, Tiger Woods, Steven Spielberg, Donna Karan, Glenn Close, Dustin Hoffman, Steve Martin, Bruce Willis, Diane Keaton, Steve Martin, Jennifer Rush, Dodi Fayed vagy Rita Hayworth.
Az északi torony penthouse-át Steve Jobs vette meg és újította fel, ám soha nem lakott a San Remo-ban. A lakás végül Bono-é lett. Különös adalék, hogy az egyetlen híres vevőjelölt, akit a tulajdonosi közösség végül elutasított az Madonna volt 1985-ben, nem sokkal a Playboyban megjelent fotósorozat publikálása után.
Cím: 145-146 Central Park West, New York, NY 10023

Kapcsolódó inspirációk:


 Nevada hét varázsoszlopa | OTP Travel Utazási Iroda
A Seven Magic Mountains Nevadában a Las Vegas melletti sivatag egyik legkedveltebb célpontja. A fotózás szerelmesei imádják.

 Miami strandjai | USA | OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Miami városa igazi metropolisz, ugyanakkor az Egyesült Államok legszebb strandjainak otthona is. Bemutatunk párat a legszebbek közül.

Washington: 9 nevezetesség | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Washington DC (District of Columbia) egyetlen amerikai államnak sem része, különálló, független város. Íme kilenc nevezetesség, amelyet Washingtonban látni kell!

New York - felhőkarcolók | OTP Travel Utazási Iroda
Útmutatónk azokat a gyakori hibákat gyűjti csokorba, amelyeket sokan elkövetnek, amikor először látogatnak el New Yorkba.

New York - The Summit One Vanderbilt | OTP Travel Utazási Iroda
A New York-i Summit nevű kilátó komplexum a One Vanderbilt felhőkarcoló különleges attrakciója a megnyitása után röviddel a turisták kedvence lett.

Kapcsolódó ajánlatok:


KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
érdeklődésre

A 66-OS ÚT - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Usa
érdeklődésre

USA - A TITOKZATOS DÉL - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa
érdeklődésre

CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

KELETI PARTI EXPRESSZ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK - CSOPORTOS

Usa
499 000 Ft-tól/fő

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
690 000 Ft/fő

USA - KELETI PART - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa, Kanada
899 000 Ft-tól/fő

USA - NYUGATI PART ÉS A GRAND KANYON

Usa
949 000 Ft-tól/fő