Élmények a világ körül

Keresés

A kaliforniai bor atyja: Haraszthy Ágoston

Kalifornia, Sonoma-völgy, borászat | OTP Travel Utazási Iroda
Különösen izgalmas élete volt Haraszthy Ágostonnak a pesti nemesnek, aki Kaliforniába vitte a borászat kultúráját.

A kaliforniai bor atyja: Haraszthy Ágoston

Különösen izgalmas élete volt a pesti nemesnek, aki Kaliforniába vitte a borászat kultúráját.

Ágoston Pesten született Haraszthy Károly és Fischer Anna Mária gyermekeként. Jogi pályára készült, de tanulmányait megszakította és 1830-ban, 18 évesen csatlakozott I. Ferenc Magyar Királyi Testőrségéhez. Később József nádor magántitkára lett. Leszerelése után, 1833 januárjában feleségül vette Dedinsky Eleonórát, akitől hat gyermeke született. Nősülése után Bács megyében, Futakon telepedtek le. Hamarosan a megye követévé választották a pozsonyi országgyűlésbe. Itt barátságot kötött többek között Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal is.

Haraszthy Ágoston - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1830-as években a Habsburg-ház és a magyar nemesek között azonban megromlott a viszony, Haraszthy is egyre kellemetlenebbül érezte magát, így utazgatni kezdett. Bejárta Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat. Utóbbi kalandjai 1844-ben "Éjszakamerikai utazások" címmel könyvként meg is jelentek. 1840-ben végül családjával együtt kivándorolt az Egyesült Államokba.
Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát (ma Sauk City). Itt a város nagyszabású fejlesztésébe kezdett, utakat, hidakat, malmot építtetett és támogatta újabb európai bevándorlók letelepedését.
Haraszthy Ágoston borászat hordói - OTP Travel Utazási Iroda
Európából hozott szőlőtőkékkel belekezdett a szőlőtermesztésbe is, de nem volt megelégedve a bor minőségével. Wisconsin éghajlata nem kedvezett a növénynek. Így 1848-ban felszámolta a wisconsini érdekeltségeit, és Kaliforniába költözött. San Diegóba, az akkor 650 fős városba, ahol földet is vásárolt. Hamarosan itt is meghatározó szerepe lett a helyi közéletben. Számtalan fejlesztés kötődik a tevékenységéhez. Még utca is viselte a nevét egészen az 1960-as évekig, amikor az autópálya-építés miatt megszüntették.
1850 márciusában San Diego megye első seriffjévé választották. Apja a városi törvényhozás tagja lett, sógora pedig az első kerületi ügyész. Később, 1851-ben a terület első képviselőjeként őt magát beválasztották a kaliforniai népgyűlésbe.
Ekkoriban fordult az érdeklődése igazán a bortermelés felé. Sokat utazgatott a San Franciscó-i öböl környékén alkalmas bortermő vidéket keresve. Végül 1857-ben jutott el a Sonoma-völgybe, ahol 226 hektáron létesített szőlőültetvényt. Az itt létrehozott, mai napig aktív borászatát Buena Vistának nevezte el. Haraszthy meg volt róla győződve, hogy ezen a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak majd kelni. 1861-ben látogatást tett Európában és több, mint 300 szőlőfajtával tért vissza (magyar szőlőfajta nem volt közöttük) az otthonába.
Buena Vista borászat - OTP Travel Utazási Iroda
Hamarosan az ő ültetvénye lett a leghíresebb az államban. A Buena Vista zarándokhelyé vált a helyi borászok köreiben. Borai sorra nyerték a díjakat, de fontos szerepe volt a konyak, a pezsgő és a mazsola készítésének meghonosításában is.
1862-ben a kaliforniai Állami Mezőgazdasági Társulat elnökévé választották. Ő lett a kaliforniai szőlőkultúra atyja.
1867 után ismét politikai karrierbe kezdett, nézetei azonban túl radikálisnak bizonyultak, hiszen olyan javaslatokkal állt elő, hogy adjanak szavazati jogot a volt rabszolgáknak, és biztosítsanak egyenlő jogokat az olcsó munkaerőként használt kínai bevándorlóknak.
1869-ben Nicaraguába utazott, itt veszett nyoma, amikor egy malom megvásárlására indult. Feltételezések szerint egy krokodil falta fel. Síremléke a Corinto melletti Hacienda San Antonióban áll.

Kapcsolódó inspirációk:


New York titkos gyöngyszemei | OTP Travel Utazási Iroda
Titokzatos metróállomás, képeslapra illő kis piros világítótorony vagy a Central Park titkos barlangja? Tartson velünk és ismerje meg a Nagy Alma kevéssé ismert látványosságait!

Las Vegas a kaszinókon túl - OTP Travel Utazási Iroda
„Ami Vegasban történt, az Vegasban marad.” – tartja a népszerű mondás. Las Vegas azonban a kaszinók világán túl, jóval több érdekességet tartogat. Ismerje meg velünk „a bűnös város” másik arcát!

San Francisco fényei - OTP Travel Utazási Iroda
San Francisco sokkal több érdekességet tartogat, mint gondolná. Fedezze fel velünk a Golden Gate hídnak otthont adó híres várost!

AZ USA legszebb nemzeti parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Az Amerikai Egyesült Államok természeti kincsestára kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat. Tartson velünk az USA legszebb nemzeti parkjaiba!

USA, Los Angeles, az angyalok városa - OTP Travel Utazási Iroda
Honnan kapta a város ikonikus nevét? Melyek a fő látványosságai? Ismerje meg velünk Amerika egyik legnépszerűbb városának titkait.

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
299 000 Ft-tól/fő

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
459 000 Ft-tól/fő

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
559 000 Ft-tól/fő

NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK

Usa
589 000 Ft-tól/fő

KELETI PARTI EXPRESSZ - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
589 000 Ft-tól/fő

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
690 000 Ft-tól/fő

USA - A TITOKZATOS DÉL

Usa
769 000 Ft-tól/fő

KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
819 000 Ft-tól/fő

USA - NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
839 000 Ft-tól/fő

USA - KELETI PART

Usa, Kanada
939 000 Ft-tól/fő

USA - NYUGATI PART - A NAGYVÁROSOK FÉNYEI ÉS A GRAND CANYON

Usa
999 000 Ft-tól/fő

A 66-OS ÚT - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
1 099 000 Ft-tól/fő