Élmények a világ körül

Keresés

Hamburg - OTP Travel Utazási Iroda
Az ötcsillagos élmény.

Hamburg

Hamburg lenyűgöző város, melyet forgalmas kikötője miatt a világ kapujaként emlegetnek. Az Elba torkolatánál található ezerarcú nagyváros változatos programokkal, izgalmas látnivalókkal kényezteti látogatóit. Már néhány nap alatt is sok mindent felfedezhet az ember, a piroslámpás negyedtől a Miniatur Wunderlandig. A lélekszámát tekintve Budapest méretű város elsőszámú attrakciója a világ legnagyobb összefüggő raktárkomplexuma, amely 2015 óta világörökségi helyszín.

A kanálisokkal szabdalt Speicherstadt, a kikötő legszebb része, és az észak-amerikai mintára formázott irodaházakból álló Kontorhaus negyed a Chilehaussal különleges hangulatot áraszt. Igazi időutazás. A Speicherstadt-ban hajókázni a vöröstéglás neogótikus épületek között ötcsillagos élmény. Régi táblák jelzik, hogy hajdanán hol tároltak kávét, teát, kakaót vagy dohányt. A negyed ma a világ legnagyobb keletiszőnyeg-raktára, de lakások, múzeumok és kávézók is vannak itt. A helyi múzeumban megismerhetjük a városrész történetét, korabeli fotók mutatják be a munkások életét. De megszagolhatjuk, megtapogathatjuk a kávébabok és teák valamennyi fajtáját, sőt egy korabeli kávészem-válogató gépet is kipróbálhatunk. A múzeumi boltocskában pedig isteni teakülönlegességeket szerezhetünk be. Itt található a világ egyetlen fűszermúzeuma, ahol a fűszereket nemcsak nézegetni, szagolgatni, hanem tapogatni és kóstolni is szabad.

Hamburg


Hamburg ízig-vérig kikötőváros, évente közel 13 ezer hajó fut be a város kikötőjébe. Aki még csak képeken látott hasonlót, el sem tudja képzelni, milyen hatalmasak a konténerhajók, a daruk és a dokkok. Minden hajót külön üdvözölnek annak az országnak a himnuszával, amelynek felségjele alatt hajózik, és hasonlóképp kedves ceremónia kíséri a kifutó hajókat is. Az "üdvözlő-kapitányok", több mint 150 nemzeti himnuszt tartanak készenlétben a világ minden tájáról érkező hajók számára. A hamburgi kikötő két múzeumhajóval is várja a turistákat. A Rickmer Rickmers egy hatalmas, zöld vitorlás, Hamburg úszó jelképe. A múzeum gyerekek számára is különösen érdekes lehet, bemutatja, milyen volt a tengerészélet 100 évvel ezelőtt. A Cap San Diego múzeuma a kikötő és a hajózás, valamint a kivándorlók történetét meséli el. A látvány magáért beszél, a hajó kapitánya pedig érdekes történetekkel szórakoztatja utasait.

Hamburg


És van is miről mesélni, hiszen kevés városnak van olyan izgalmas történelme, mint Hamburgnak. Volt itt minden: pestis, kolera, tűzvész. A második világháborúban majdnem teljesen lebombázták, a 60-as években pedig 60 000 ember veszítette el otthonát egy árvíz miatt. A Hamburgi Dungeonban átélhetjük a város történetének legszörnyűbb állomásait. A kikötőnek és a virágzó kereskedelemnek köszönhetően Hamburg azonban újra és újra talpra állt. Ma Németország második leggazdagabb városa. Pezseg, nyüzsög, mégis nyugalmas, tiszta, barátságos.

St. Pauli a legkedveltebb és leghíresebb városrész. A legtöbb szórakozóhelynek és a piros lámpás negyednek ad otthont, és a világ legbűnösebb utcájával, a Reeperbahn-nal büszkélkedhet. A Reeperbahn a város kötéliparának központjaként a matrózok forgalmas találkozóhelye volt. Nem véletlen, hogy ez lett Hamburg vöröslámpás negyede is, és mai napig sem vesztett buja hangulatából. A városnak ez a része emellett zenetörténeti szempontból is fontos, hiszen 1960-ban a Beatles itt lépett fel először ezen a néven, az Indraban. A város büszke rá, hogy a közhiedelemmel ellentétben a Beatles pályafutása Hamburgban, nem pedig Liverpoolban kezdődött. Az ikonikus zenekar 1960-1962 között becslések szerint 273 műsort mutatott be a városban, John Lennon állítólag azt is mondta: „Lehet, hogy Liverpoolban születtem - de Hamburgban nőttem fel ”. Itt van a Davidwache, a rendőrkapitányság épülete is, ahol egy éjszakán át fogva tartották Pete Bestet és Paul McCartney-t, mert a folyosón meggyújtottak egy kondomot, miután kidobták őket mocskos albérletükből. Itt található a hajdani Top Ten Club is, ahol a Beatles 92 egymást követő este játszott, és ahol Paul és Stuart Sutcliffe óriási tömeg előtt összeverekedett a színpadon. A zenekar azóta saját teret is kapott itt, a Beatles Platz-ot.

Nem mellesleg a negyednek focicsapata is van, nem is akármilyen stadionnal! Itt a VIP szektorban saját sörcsap dukál, mellé pedig kisvasút viszi házhoz a friss kolbászt. Így még egy esetleges vereség is könnyebben elviselhető. De Hamburg a színházak és musicalek városa is. A címet már 1843-ban a Thalia Színház megalapításával kivívta magának. A városban ma közel 40 színház, opera, operett és kabaré működik a legkülönbözőbb műsorokkal.

Hamburg


Művészetrajongóként sem fogunk csalódni, a Kunsthalle a középkortól a kortárs képzőművészetig kínál izgalmas kikapcsolódást. A Kunsthalle Németország egyik legjelentősebb múzeuma a vasútállomással szemben. Értékes művészeti tárgyakat őriznek itt a középkortól a német romantikán és az impresszionizmuson át napjainkig. Többek között Rembrandt, Rubens, Manet, Renoir, Warhol és Picasso műveit is megcsodálhatjuk. A vasútállomás másik oldalán a hamburgi Képző- és Iparművészeti Múzeum kiállításait vehetjük szemügyre, ha pedig a fotóművészet a hobbink, akkor a Deichtorhallent ejtsük útba!

A Kunsthalle-tól párszáz méterre áll a neoreneszánsz stílusú Városháza (Rathaus). Az épületet úgy tervezték, hogy tükrözze a kikötőváros gazdagságát és jólétét, és nem is okoz csalódást, ha a sikert szobaszámban mérik. A 112 méter magas épület 7800 négyzetméteres alapterületű, és 647 szobával rendelkezik. Elterjedt tévhit, hogy a hamburgi Városháza több szobával rendelkezik, mint a Buckingham-palota. Sajnos ez nem így van, mivel a brit palota több mint 100 szobával veri a Rathaus-t.

Hamburg


Családostul vétek lenne elszalasztani a Miniatur Wunderlandot, amely valóban egy miniatűr csodaország, a világ legnagyobb modellvasútjával és egy működő mini repülőtérrel. A Miniatur Wunderland Németország és a világ legnagyobb ilyen jellegű vasúti attrakciója. A vasútmodell a város történelmi Speicherstadt negyedében található. 12000 méternyi sínpálya van, melyen több, mint 1000 vonat fut, és az Alpok, Ausztria, Hamburg, Amerika, Skandinávia és Svájc miniatűr változata szolgáltatja a hátteret a 6400 méter alapterületű maketthez. 2000-ben egy ikerpár, Frederik és Gerrit Braun valóvá váltották álmukat, létrehozták a világ legnagyobb miniatűr vasútját. De itt még nem álltak meg, a nagy művet kiegészítették egy miniatűr repülőtérrel is, amely szimulálja a repülőgépek felszállását és leszállását.


Az 1907-ben alapított Hagenbeck Állatkert is tökéletes kikapcsolódást jelent az egész famíliának. A Stellingen kerületben található vadaspark nyitott kifutókkal rendelkezik, csupán drótkerítés veszi körül az állatokat, nem pedig ketrecek, így a látogatók természetesebb környezetben láthatják a nagyvadakat.

Lazításképpen vízparti programot ajánlunk, hisz Hamburg legfontosabb eleme a víz. Itt folyik az Elba, és közel van az Északi-tenger is. A belváros két tóval büszkélkedhet: a Belső- és a Külső-Alsterrel. A gyönyörű Alster-tó a város szívében hattyúiról nevezetes. Ezekről a madarakról a Schwanenvater - szó szerint „hattyú apa” - gondoskodik. Ez a különös foglalkozás a XVII. század óta létezik, és a világ egyik legrégebbi kormányzati állása közé tartozik. Olaf Nieß úr egyik fő feladata, hogy a hattyúkat az Alster-tó tavaszi negyedéből a kisebb Eppendorfer Mühlenteich-ben lévő téli negyedig kísérje. Több mint három évszázada a hattyúk visszatérése az Alsterbe jelenti a tavasz kezdetét Hamburgban.

Hamburg

A Belső-Alster sétányán, a Jungfernstiegen régi, elegáns épületek, kávéházak és drága üzletek sorakoznak. A közelben áll a Staatsoper (Operaház), Németország legelső operaháza. 1678-ban nyílt meg, és az évek során olyan klasszikus művészek léptek színpadára, mint George Frederick Handel és Gotthold Ephraim Lessing, a kortárs művészek közül Pavarotti és Plácido Domingo is énekelt már itt.

A Külső-Alstert parkok, túra- és kerékpárutak ölelik körbe. Itt csónakázni és strandolni is lehet, igazi szabadidőtó. A tó partján élnek a leggazdagabb, legirigyeltebb hamburgi polgárok: megcsodálhatjuk a Beiersdorf-villát, ahol a Nivea krémet találták fel, vagy a csomagküldő-milliárdos Otto család otthonát.

Az Alstertől nyugatra, Hamburg szívében fekszik a város zöld tüdeje, a 47 hektáros Planten un Blomen. Különleges fák, bokrok, növények között sétálhatunk, de látványos része a parknak a rózsakert és a trópusi melegház is. Megpihenhetünk a mediterrán teraszokon vagy piknikezhetünk a japánkertben. Májustól szeptemberig a létesítmény teaházában hagyományos teaszertartásokat mutatnak be. A Zenepavilonban egész nyáron szabadtéri koncerteket tartanak, a sötétedéskor kezdődő víz-fény játékok csodálatos látványt nyújtanak. A gyerekeket két hatalmas játszótér, lovaglópálya, gyermekszínház várja, hintákkal, homokozókkal, mászókákkal. A Planten un Blomenbe a belépés díjtalan. A kertrendszer területén található a Hamburgi Történeti Múzeum is.

Hamburg


Jópofa program a piaclátogatás is. Hamburgban minden héten több mint egymillió ember látogat el a 100 heti piac valamelyikére. Az élelmiszerpiacoktól a bolhapiacokig egyetlen más európai város sem rendelkezik ilyen bőséges kínálattal. Európa legnagyobb szabadtéri piaca is Hamburgban található. Ez a heti Isemarkt, amelynek 200 kereskedője a város legrégebbi metróvonalának acélívei alatt építi fel standjait. De a leghíresebb mégiscsak a vasárnapi halpiac, amely mindent kínál a halaktól és a gyümölcsöktől a sörig és az élő zenéig.

Végül álljon itt két hamburgi „világsztár”. Az első, a hamburger eredete máig tisztázatlan, ám a legelfogadottabb nézet szerint a hamburgi kikötőből útnak induló német bevándorlók vitték az Újvilágba a „hamburgi marhát”. Az adventi koszorút is Hamburgban találták ki. Legközelebb, amikor meggyújt egy gyertyát, jusson eszébe, hogy ez a hagyomány Hamburgban kezdődött a XIX. században. A legenda szerint, a karácsonyi szezonban Johann Hinrich Wichern teológust, és egyben az árvaház alapítóját folyamatosan nyaggatták az árvák, hogy mikor jön el a Karácsony. Válaszul vett egy kocsikereket, és annyi gyertyát pakolt rá, mint ahány nap van az ünnepig. Az adventi koszorúk karácsonyi hagyománya, a négy gyertyás egyszerűsített változattal és fenyőágakkal azóta elterjedt a világon.

Hamburg

 

További ajánlatok:

TÜRINGIA, SZÁSZORSZÁG ÉS BERLIN FELFEDEZÉSE

Németország
779 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00