Élmények a világ körül

Keresés

Bosznia-Hercegovina kincsei

Bosznia-Hercegovina kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Bosznia-Hercegovina ez idáig felderítetlen célpont maradt sokak számára.

Bosznia kincsei

A szomszédos Horvátország elsöprő népszerűsége ellenére Bosznia-Hercegovina ez idáig felderítetlen célpont maradt sokak számára. Talán a balkáni háború szomorú emléke tart még vissza sok turistát ennek a csodálatos országnak a felfedezésétől. Mivel a kedvelt turistacélpontoktól csak néhány órányi autóútra találhatóak Bosznia-Hercegovina kincsei valóban vétek kihagyni a megismerésüket. Összeállításunkban sorra vettük a legfontosabb látnivalókat.

Una Nemzeti Park

Bosznia-Hercegovina | Una Nemzeti Park - OTP Travel Utazási Iroda
Bosznia-hercegovinai kalandtúránkat az Una Nemzeti Parkban érdemes elkezdenünk, amely alig másfél órás távolságra van a Plitvicei-tavak Nemzeti Parktól. A Una Parkot 2008-ban hozták létre a Krka, az Unac és a Felső-Una folyó vidékén, a helyi növény- és állatvilág védelmére. Az Una Nemzeti Park legnagyobb atrakciója a Štrbački buk, a lenyűgöző, 25 méter magas teraszos vízesés. Olyan látványos, hogy sokak szerint felülmúlja Plitvicet is, így az egész park koronaékszere. De ez még nem minden: rengeteg más felfedezésre váró csoda található a környéken, ilyen a hasonlóan lélegzetelállító Milancev Buk-vízesés, a festői Japod-szigeteket összekötő ösvények hálózata, a történelmi Kulen Vakuf-ban található Ahmed szultán mecset és a Szent Miklósnak szentelt ortodox Rmanj kolostor.

Jajce

Bosznia-Hercegovina | Jajce - OTP Travel Utazási Iroda
A boszniai kalandozás Jajcében, a festői, fallal körülvett városban folytatódhat, amely egy egészen különleges, felejthetetlen látványosságnak ad otthont. Ez a Pliva vízesés, amely a település központjában zúdul lefelé. 17 méter magasságból. Jajce számos programot kínál a közeli a közeli Pliva-tavaknak köszönhetően is. A buja, zöld dombok által körülvett, nyugodt, smaragd tónusú vizek tökéletesek csónakázáshoz, horgászathoz, strandoláshoz. A környék különlegességei a régi fa vízimalmok, amelyek a középkor óta őrölik itt a gabonát.

Szarajevó

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó - OTP Travel Utazási Iroda
Szarajevó kötelező állomása a boszniai körutazásnak. Több mint két évtizeddel az egykori brutális ostrom után a háborús nyomok mindmáig fent maradtak, az épületeken lévő golyó ütötte lyukak és a sírhelyeket jelző fehér keresztek tengere örökké emlékeztet majd a rettenet időszakára. Ha jobban szeretnénk átérezni, hogy mi folyt itt a háború éveiben, érdemes ellátogatni az ennek az időszaknak szentelt múzeumba, illetve felkeresni a 800 méter hosszú szarajevói háborús alagutat, amelyen keresztül élelmiszereket és gyógyszereket csempésztek kétségbeesett civilek számára, miközben a város tűz alatt volt. Szarajevó a zord történelme ellenére mára kivirágzott. Érdemes felfedezni a kozmopolita Ferhadija utcát, ahol remek bevásárlási lehetőségek várják a turistát. Elkalandozhatunk az óvárosba, Szarajevó Bašcaršijaba, ahol megcsodálhatjuk a magas tornyú mecseteket, a nyüzsgő bazárokat és rengeteg lehetőség nyílik az erős bosnyák kávé megkóstolására a szabadtéri kávézók valamelyikében.

Banja Luka

Bosznia-Hercegovina | Banja Luka - OTP Travel Utazási Iroda
A bájos Banja Luka központjában nyugodtan kijelenthetjük, igazi Instagram-mennyországba érkeztünk. Szinte minden épület, zúg fényképre kívánkozik. A központi bevásárlóutca, a Gospodska felett színes esernyők emelik a hangulatot.
Banja Luka Bosznia második legnagyobb városa. Híres kávézókultúrájáról (a becslések szerint 1000 kávézó és bár működik a mindössze 200 ezer lakos kiszolgálására). Banja Luka az a hely, ahol elég csak hátradőlve szemlélni az idő múlását. Az aktívabbakat persze számtalan látnivaló várja. Ilyen a középkori Kastel erőd, az ortodox székesegyház és káprázatos csillárja vagy az oszmán építészet emléke, a Ferhadija mecset.

Mostar

Bosznia-Hercegovina | Mostar - OTP Travel Utazási Iroda
Kötelező állomás Mostar városa is. A Stari Most a Neretva folyón átívelő csodálatos híd Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette. Az eredetileg az 1500-as években emelt híd, a délszláv háborúban elpusztult, de többek között magyar segítséggel sikeresen újjáépítették. A Stari Most látványa különösen lenyűgöző naplementében, amikor a nap lágy fényt vet a környező kávézók és éttermek színes homlokzataira és a Koski Mehmed-Pasa mecset minaretjére. A város bazárjában helyi emléktárgyakat vásárolhatunk, míg a parti éttermekben kiváló bosnyák ételeket kóstolhatunk késő estig.

Blagaj

Bosznia-Hercegovina | Blagaj - OTP Travel Utazási Iroda
Mindössze 15 percre a Mostartól vezető úton fekszik Blagaj, amely az ország egyik legnagyobb látványosságának ad otthont: a szikla oldalába épített Velagić-háznak és a mellette álló kolostornak. A Blagaj Tekija (más néven Blagaj Tekke) csaknem hat évszázados múltra tekint vissza, és közvetlenül a zöld Buna folyó partján áll, ami lenyűgöző kontrasztot biztosít az épület fehérre meszelt falainak.

Medjugorje

Bosznia-Hercegovina | Medjugorje - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1980-as években a faluhoz közeli dombokon játszó gyermekeknek jelent itt meg Szűz Mária. A mai napig több mint 15 millió ember zarándokolt el Medjugorje dombjára abban a reményben, hogy megtapasztalják maguk is a csodát. A különleges élmény megéri az utazást!

Pocitelj

Bosznia-Hercegovina | Pocitelj - OTP Travel Utazási Iroda
Boszniai turnénk utolsó állomása legyen az apró középkori település, Pocitelj! Neretva folyóra néző meredek domboldalba épült várost vastag sziklafalak övezik. Pocitelj az egyedülálló érintettlensége és az értékes török építészeti emlékek miatt kedvelt turisztikai célpont. Mecsetekkel, látványos minaretekkel tarkított városképével, lenyűgöző erődjével és óratornyával egy olyan hely, ahol megállni látszik az idő.

Kapcsolódó inspirációk:


A 10 legnépszerűbb horvát étel | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc ételeit vettük sorra.

A legnépszerűbb horvát sütemények | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.

Zára orgonája | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.

30 tény Horvátországról - OTP Travel Utazási Iroda
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó, az életre kelt város - OTP Travel Utazási Iroda
A kilencvenes évek pusztító háborúja után Szarajevó ismét régi fényében ragyog.

Bosznia-Hercegovina ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele ön is a Balkán különleges ételeibe! Kalandozzon velünk a bosnyák konyha világában!

Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

Különös múzeumok a nagyvilágban - OTP Travel Utazási Iroda
Hol vannak már a posztópapucsos kastély-, és múzeumlátogatások?!

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

Európa legszebb szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.

Kapcsolódó ajánlatok: