Élmények a világ körül

Keresés

New York francia ékszerdoboza

New York Albertine Books | OTP Travel Utazási Iroda
Nem csak a könyvek szerelmeseinek bakancslistájára kerülhet fel New York legszebb könyvesboltja.

New York francia ékszerdoboza

Nem csak a könyvek szerelmeseinek bakancslistájára kerülhet fel a város legszebb könyvesboltja.

Természetesen a nyomtatott betűk szerelmeseinek különösen nagy élményt jelenthet az Albertine felkeresése. Az Albertine Books könyvesboltja és olvasóterme 2014 szeptemberében nyílt meg a nagyközönség előtt, közel 30 országból származó, több mint 14 000 francia nyelvű kötettel. Az Albertine Books-t Antonin Baudry egykori francia kulturális attasé kezdeményezésére hozták létre, nevét Marcel Proust karakteréről kapta.

A könyvesbolt lenyűgöző belső terét a normandiai Chateau du Champ de Bataille-ban és a New York-i NoMad Hotelben végzett munkáiról ismert Jacques Garcia tervezte. „Ez nem kiskereskedelmi helynek készült. Inkább egy nagy magánkönyvtár, nincs semmi olyan, amit ne szeretnél otthon is.” – mondta az üzletről az alapító Baudry.
Cultural Services of the French Embassy - Albertine Books
Jelenleg ez New York egyetlen francia könyvesboltja és olvasóterme, miután a Librairie de France-t, amely több mint 70 évig működött a Rockefeller Center-ben, 2009-ben bezárták.
Az Albertine a szintén ikonikus Payne Whitney House-ban működik, amely egyúttal a New York-i Francia Intézet székhelye is. Az olasz reneszánszot megidéző stílusú épületet Stanford White tervezte. New Yorkban számos épület mellett az ő nevéhez fűződik többek között a második Madison Square Garden és a Washington Square Diadalív is.
One man exploring Albertine Books in the Cultural Services of the French Embassy
A Payne Whitney House 1906-os átadását White azonban már nem élhette meg. Egy titkos szerelmi viszony kergette a halálba. A felszarvazott férj a Mam’zelle Champagne musical fináléja alatt főbe lőtte feleségének csábítóját. A nézők sokáig azt hitték, hogy mindez az előadás része volt. Az ügy tárgyalását akkoriban "évszázad tárgyalása"-nak nevezete a bulvársajtó, amely hosszú ideig izgalomban tartotta a pikáns részletekre éhes városlakókat.
Az északi torony penthouse-át Steve Jobs vette meg és újította fel, ám soha nem lakott a San Remo-ban. A lakás végül Bono-é lett. Különös adalék, hogy az egyetlen híres vevőjelölt, akit a tulajdonosi közösség végül elutasított az Madonna volt 1985-ben, nem sokkal a Playboyban megjelent fotósorozat publikálása után.
Cím: 972 5th Ave, New York, NY 10075
Borítókép: Esra Karakose Balioglu, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Kapcsolódó ajánlatok: