Élmények a világ körül

Keresés

FIKA – a svéd kávészünet művészete

FIKA – a svéd kávészünet művészete - OTP Travel Utazási Iroda

Bár a magyar nyelvben viccesen hangzik a svédek kávészünete, hatalmas népszerűségnek örvend egész Svédországban.

FIKA – a svéd kávészünet művészete

A fika, vagyis a svéd kávészünet az egyik legnépszerűbb szokás Svédországban, különösen Stockholmban. Ellentétben az elviteles kávézással itt arra vannak motiválva az emberek, hogy kicsit lelassítsanak a hétköznapok forgatagában és a családdal, barátokkal vagy munkatársakkal nyugodtan megigyanak egy csésze forró kávét, ínycsiklandozó süteménnyel párosítva.

A fika sokkal inkább egy lelkiállapotot jelent, társadalmi kikapcsolódást. Azt jelenti, hogy időt szánunk arra, hogy élvezzük a barátok, a család vagy a kollégáink társaságát.

Több mint kávé

A fika több mint egy kávészünet, Svédországban ez egy életforma. Ez a kedvelt svéd hagyomány a barátokkal, családtagokkal vagy kollégákkal való kapcsolatteremtés jegyében alakult ki, a kávé és egy kis édesség mellett tartott szünet ideája körül forog. Bár középpontjában a kávé áll, nem csak az italról szól, hanem az emberekről, a beszélgetésről és a vele járó kikapcsolódásról.
FIKA – a svéd kávészünet művészete - OTP Travel Utazási Iroda

A lelassulás művészete

Egy olyan világban, ahol gyakran a gyorsaság és a termelékenység a fontos, a fika arra emlékeztet, hogy lassítsunk és élvezzük az élet pillanatait. A svédek megértik annak fontosságát, hogy szünetet tartsanak a zsúfolt időbeosztásukban, hogy élvezzék az élet egyszerű örömeit. Akár a munkahelyen, akár otthon, akár egy kávézóban ülünk arra ösztönz az elgondolás, hogy kicsit félretegyük a gondjainkat és elmerüljünk a pillanatban.
FIKA – a svéd kávészünet művészete - OTP Travel Utazási Iroda

Kávé és beszélgetés

A hagyomány egyik főszereplője a kávé és a svédek azt komolyan veszik. A svéd kávékultúra gazdag és változatos, a kávékészítmények és ízek széles skáláját kínálja. Akár az erős feketekávét, akár a krémes cappuccinót kedveljük, biztosan megtaláljuk a tökéleteset.
A fika azonban nem csak a kávéról szól, hanem a csészék felett folyó beszélgetésekről is. A svédek ezt az időt arra használják, hogy beszélgessenek, történeteket osszanak meg egymással, és erősítsék a kötelékeket. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy megbeszéljük a triviális és a mélyreható dolgokat egyaránt, ami elősegíti a közösség és a kapcsolat érzését.
FIKA – a svéd kávészünet művészete - OTP Travel Utazási Iroda

Édes élet

A kávé mellé a svédek a fika alatt gyakran fogyasztanak édes finomságokat. A hagyományos svéd sütemények, mint a fahéjas tekercs, svéd kardamomos csiga és a mandulás sütemény egyaránt népszerűek. Ezeket a finom süteményeket gyakran házilag készítik a helyiek. A fika szendvicseket, gyümölcsöt vagy egyéb harapnivalókat is tartalmazhat. A fika nem korlátozódik egy bizonyos napszakra, reggel, délután vagy este is összeülhetnek egy kis kikapcsolódásra. Svédországban sok munkahelyen van kijelölt szünet, hogy elősegítse a csapatösszetartást és a kikapcsolódást, otthon a családokban is népszerű és ez a vendégek fogadásának gyakori módja.
 
FIKA – a svéd kávészünet művészete - OTP Travel Utazási Iroda
A kávézók jelentős szerepet játszanak a svéd kultúrában, mivel hangulatos környezetet kínálnak, ahol az emberek élvezhetik a kávét és a finomságokat. Valójában Svédországban az egyik legnagyobb az egy főre jutó kávézósűrűség a világon, és a kávézók a fika-összejövetelek központjaiként szolgálnak.

A fika több mint egy kellemes rituálé, a svéd kultúra fontos része, amely elősegíti a jólétet és a munka-magánélet egyensúlyát. A svéd kormány ezt a hagyományt a stressz csökkentésének és a munkahelyi termelékenység növelésének egyik módjaként is támogatja.

Kapcsolódó inspirációk:


Lagom – a svéd boldogság kulcsa - OTP Travel Utazási Iroda

Bár Svédország a látnivalók gazdag tárházát kínálja, a lagom fogalma az, ami igazán összeköti az utazókat ennek az északi országnak a szívével.

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A történelmi báj, a természeti szépség és a modern innováció összefonódása – Stockholm.

Karacsonyi kaloriakorkep  - OTP Travel Utazási Iroda
Mi kerül a világban az ünnepi asztalra?

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!

Pompás priccsek, nyaralás a sitten - OTP Travel Utazási Iroda
Bevállalna egy éjszakát ezekben a börtönszállodákban?

Husky-taxi, hálózsák, északi fény, jégszobrok...

Színes őrségváltások a nagyvilágban.

Kapcsolódó ajánlatok:


STOCKHOLM - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Svédország
459 000 Ft-tól/fő