Élmények a világ körül

Keresés

10 érdekesség Guadeloupe-ról

Guadeloupe legérdekesebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda

Tudjon meg minden érdekességet Guadeloupe szigetéről.

10 érdekesség Guadeloupe-ról

 
A Karib-tenger északi részén ideális helyen fekvő Guadeloupe gyönyörű szigetcsoportjának neve nem mindenki számára cseng ismerősen.
 

Csokorba gyűjtöttünk 10 olyan érdekességet, mellyel kicsit jobban megismerhetjük ezt a trópusi gyöngyszemet.

1. Guadeloupe egy szigetcsoport

Guadeloupe valójában nem egyetlen sziget, hanem hat kisebb szigetből áll! Guadeloupe a francia Nyugat-Indiához tartozik, és 1628 négyzetkilométeres területével a Karib-térséghez képest igen jelentős szigetcsoportnak számít. A szigetek között természetesen van közlekedés, így az utazók akár mindegyiket felfedezhetik.

2. Guadeloupe úgy néz ki a magasból, mint egy pillangó

10 érdekesség Guadeloupe-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Bár technikailag több sziget alkotja a szigetcsoportot, a terület két fő részre oszlik, Grand Terrére és Basse Terrére. Utóbbi buja, zöldellő tájairól és vulkánjáról híres, míg Grand Terre a trópusi strandok fellegvára. Madártávlatból Guadeloupe egy gyönyörű pillangóra hasonlít.

3. Guadeloupe egy aktív vulkánnak ad otthont

10 érdekesség Guadeloupe-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Guadeloupe egy trópusi paradicsom, de nem nélkülözi a természeti csodákat sem. Jelenleg 19 aktív vulkán található a Kis-Antillákon, és Guadeloupe az egyik legimpozánsabbnak ad otthont. A Basse Terre-en található La Soufrière 1467 méter magas, és ezzel a Karib-tenger egyik legmagasabb csúcsa. A vulkán aktív, az utolsó szeizmikus aktivitás 2021-ben volt.

4. Guadeloupe-on csak két évszak van

Trópusi éghajlatának köszönhetően Guadeloupe csak két évszakot ismer az év folyamán. Januártól júniusig a szigetcsoporton száraz évszak van. A júliustól decemberig tartó hónapokban pedig az esős évszak uralkodik, amelyet a helyiek "télnek" neveznek.

5. Guadeloupe valójában Franciaország része

Guadeloupe egyik legérdekesebb ténye, hogy a szigetcsoportot technikailag Franciaország részének tekintik. Franciaországnak valójában öt ilyen "tengerentúli területe" van: Guadeloupe, Martinique, Guyane, Réunion és Mayotte. A tengerentúli területek eszméje a francia gyarmatosítás idejére nyúlik vissza, de ma ezek a helyek Franciaország és az EU részének tekinthetők. Az összes tengerentúli terület lakói francia állampolgárok, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, mint a szárazföldi Franciaország polgárai.

6. Guadeloupe eredeti neve Karukera volt

A guadeloupe-i őslakosok adták szigetük eredeti nevét Karukera. Angolra lefordítva ez azt jelenti, hogy "a gyönyörű vizek szigete" és ha egyszer meglátogatjuk Guadeloupe-t, megértjük, hogy miért nevezték el így.

7. Guadeloupe az EU egyik megtávolabb eső régiója

10 érdekesség Guadeloupe-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Mivel Guadeloupe tulajdonképpen Franciaország része, így az Európai Unió része is. A Karib-tenger közepén fekvő Guadeloupe közel 7000 kilométerre van a francia szárazföldtől. Azonban nem Guadeloupe a legtávolabbi francia vagy európai uniós terület, hanem Francia Guyana, mely a francia szárazföldtől 7 086 kilométerre, Dél-Amerikában található.

8. Guadeloupe-nak van egy gyönyörű nemzeti parkja

Ez a 960 négyzetkilométeres nemzeti park valóban Guadeloupe természeti szépségeit mutatja be. A hegycsúcsoktól a buja erdei vízesésekig és a lenyűgöző homokos strandokig rengeteg látnivaló és tennivaló vár itt. A parkot egy tengeri rezervátum veszi körül, amely lehetőséget nyújt arra, hogy testközelből láthassa a sziget változatos tengeri élővilágát.

9. Guadeloupe híres a rum lepárlásról

Guadeloupe a világ egyik legjelentősebb cukornádtermelője, melyből egy nagyon különleges rumot állítanak elő a Rhum Agricolet. Ez a különleges rumfajta a francia karibi térségből származik, és úgy tartják, hogy itt, Guadeloupe-on fejlesztették ki. A Rhum Agricole friss cukornádlé lepárlásával készül, nem pedig melaszból, mint a hagyományos rum. Ezért ez a rum különlegesség lágyabb ízű és nagyon népszerű.

10. Korallzátonyok veszik körül a szigetet

10 érdekesség Guadeloupe-ról - OTP Travel Utazási Iroda
A vad hegyektől a festői tengerpartokig Guadeloupe-on mindenből van egy kicsi. A szigetek hihetetlen korallzátonyoknak adnak otthont. Ez teszi Guadeloupe-ot az egyik leghíresebb búvárkodási és sznorkelezési hellyé az egész világon.

Kapcsolódó inspirációk:


Guadeloupe legérdekesebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda

Hófehér, fekete és rózsaszín homokos strand is várja önt Guadeloupe-n. Ismerje meg a legszebb strandjait.

Guadeloupe legérdekesebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda

Guadeloupe lélegzetelállító természeti és kulturális kincsek otthona. Fedezze fel velünk ezt a karibi gyöngyszemet.

Érdekes tények Martinique szigetéről - OTP Travel Utazási Iroda

Érdekes tények Franciaország tengeren túli tartományáról. Ismerte őket?

Kirándulások Martinique szigetén - OTP Travel Utazási Iroda

A fehér homokos strandokkal és mangrovefás rejtekhelyekkel tarkított partvidék és a különleges természeti környezet mindenkit kalandokra csábít.

Martinique varázslata - OTP Travel Utazási Iroda

A Karib-tenger virágaként emlegetett Martinique szigetén a nyár soha nem ér véget, miközben a francia és a karibi kultúra ellenállhatatlan keveréke felejthetetlen élményeket tartogat.

Kapcsolódó ajánlatok:


MARTINIQUE – GUADELOUPE

Martinique,
1 427 000 Ft-tól/fő