Élmények a világ körül

Keresés

Xi'an, a Selyemút végállomása

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

Xi'an, a Selyemút végállomása

Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik. Xi'an 13 császári dinasztiát szolgált ki, ma pedig Kína egyik legjobban megőrzött ősi építményét őrzi.Bár a látnivalói közül a Terrakotta-hadsereg a leghíresebb, Xi'anban számos egyéb különleges felfedeznivaló várja az utazókat.

Xi'an városfala

A várost körülvevő ősi városfal az első dolog, amit Xi'anba látogatva megpillanthatunk. Ez Kína legjobban megőrzött városfala. Xi'an egykor erődített város volt, falait 1370-ben építették Zhu Yuanzhang, a Ming-dinasztia első császárának uralkodása alatt. Az eredeti szerkezetet földből, mészből és ragasztott rizskivonatból emelték, később pedig téglával burkolták. Bár az évek során többször átépítették, még mindig belső és külső részekre osztja a várost.

Terrakotta hadsereg

A Terrakotta-hadsereg a császári gárda életnagyságú terrakotta szobrainak hatalmas gyűjteménye, körülbelül egy órányi autóútra található Xi'an városától. A három földalatti kamrában elterülő hadsereget i. e. 246-ban készítették, hogy megvédjék az egyesített Kína első császárát, Csin Si Huang a túlvilágon. A lenyűgözően részletesen kidolgozott szobrok 1974-ig felfedezetlenül maradtak, amikor kútásó munkások találtak rájuk.

Xi'an Városi Múzeum

A Xi'an Városi Múzeum Kína egyik legismertebb gyűjteménye. A múzeum kilenc kiállítóteremben, egy egykor konfuciánus templomként működő épületben található és 130 000 történelmi tárgyat, buddhista szobrokat, kőfaragványokat és császári sírok kincseit rejti. Nem szabad kihagyni a 3000 terrakotta katonából és lóból álló gyűjteményt, valamint a Liu Bang, az első Han császár, sírjából származó bronz és jáde kiállítási tárgyak megtekintését sem.

Kis Lúd Pagoda

A Kis Lúd Pagodát évszázados buddhista szútrák tárolására használták. A Tang-dinasztia idején, 707-ben épült az anyatemplomával, a Jianfu-val szemben. 45 méter magas volt, míg az 1556-os földrengés során részben el nem pusztult. Ma a piramis alakú pagoda 43 méter magasra emelkedik, csodával határos módon az eredeti 15 emeletből 13 épen maradt. A látogatók egy kanyargós falépcsőn juthatnak fel a teraszára, ahonnan kitűnő kilátás nyílik az egész templomkomplexumra és Xi'anra.

Dobtorony

Az épület a benne őrzött hatalmas dobról kapta a nevét, és a Xi'an szívében álló harangtoronnyal szemben áll. A toronyból felhangzó dobpergés jelzi esténként a naplementét. Az 1380-ban, a korai Ming-dinasztia idején (szögek használata nélkül) épült Dobtornyot kétszer is felújították, az épületen a Tang- és a Csing-dinasztia stílusai keverednek.

Jingdi császár sírja

A Jingdi császár sírja a Han-dinasztia császárának és királynőjének végső nyughelye. Jingdi nagy hatást gyakorolt népe életére, uralkodása békés, gazdagodó időszakot jelentett Kína életében. Az i. e. 188 és 141 között épült, Xi'an északi részén található kegyhely a város egyik kevéssé ismert látványossága. Belül két részből áll, egy múzeumból és a temetkezési helyekből. A múzeum több mint 2500 év történelmét mutatja be, beleértve az 50 000 játék méretű terrakotta figurát, amelyek különlegesek, hiszen eunuchokat, szolgákat és női lovasokat ábrázolnak.

Huaqing palota és a parkja

A Huaqing-palota egy meleg vizű forrásra épült a Li-hegy lábánál. Parkosított kert és a több mint 100 különböző formájú és méretű forró vizű medence vár itt felfedezésre. A több mint 6000 éves múltra visszatekintő forrást régóta használják különböző bőrbetegségek, reuma, ízületi gyulladás és izomfájdalmak kezelésére.

Xi'an Nagy Mecset

A Xi'an Nagy Mecset Kína egyik legjobb állapotban fennmaradt iszlám mecsetje. A Tang-dinasztia idején, 742-ben épült, és a muszlim és a kínai építészet stílusjegyeit viseli magán. A nyugati, Mekka felé néző Xi'an Nagy Mecsetet lenyűgöző, XVII századi csempék borítják. A második udvarában található kőív a híres kalligráfiájával, a harmadik udvarában található Xingxin-torony és a negyedik udvarában található nagy, kék tetővel fedett imaterem a legfontosabb nevezetességei.

Xi'an harangtorony

A Ming stílusú Xi'an harangtorony jelzi a város földrajzi középpontját. Ez Kína egyik legikonikusabb nevezetessége. Eredetileg 1384-ben Zhu Yuanzhang császár építtette a Dobó-torony közelében katonai parancsnoki központnak, majd a város növekedésével áthelyezték, és az idő jelzésére használták. A mai tornyot 1582-ben mintegy 1000 méterrel keletebbre építették újjá, felhasználva az összes eredeti elemet. A fából, zöldmázas csempékből és aranyból készült 36 méteres építmény a legjobb állapotban fennmaradt torony Kínában.

Shaanxi Történeti Múzeum

A Shaanxi Történeti Múzeum Kína első modern múzeuma, amely áttekintést nyújt az ország kulturális örökségéről. Az 1991-ben megnyitott múzeum 370 000 kiállítási tárggyal büszkélkedhet, amelyek az őskortól mutatják be a kínai történelmet. A múzeum a Tang-dinasztia építészeti stílusjegyeit viseli, kétszintes központi csarnokkal és négy környező istentiszteleti csarnokkal.

Muszlim negyed

A muszlim negyed a város szívében található és több mint 20 000 muszlimnak ad ma is otthont. A Nagy Mecset, valamint megfizethető élelmiszer- és szuvenírpiacok városrésze, ami számos muszlim tulajdonú csemegebolttal, étteremmel is csábítgat. Érdemes megkóstolni az olyan autentikus helyi finomságokat, mint a Rou Jia Mo vagy a Yangrou Paomo.

Nagy Vadlúd Pagoda

A Nagy Vadlúd Pagoda Xi'an egyik leghíresebb nevezetessége. A buddhista szent iratok tanulmányozására szolgáló helyként 652-ben emelt, négyzet alakú pavilonos pagoda eredetileg öt emeletes és 60 méter magas volt. Később Wu Zetian császárnő további két emeletet épített hozzá. A buddhista pagoda a Da Ci'en templom komplexumán belül áll, amit Li Zhi Tang császár anyjának tiszteletére építettek.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

A 15 legjobb pekingi étel, amit ki kell próbálni - OTP Travel Utazási iroda
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.

Kína a tények tükrében - OTP Travel Utazási iroda
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.

Ázsia, Top10 tea - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a legnépszerűbb ázsiai teafajtákat!

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Rózsaszínben látjuk a világot - OTP Travel Utazási Iroda
A világ tele van lenyűgöző, varázslatos, olykor meglepő, gyakran meghökkentő helyekkel.

Tibet titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Érdekességek a világ tetejéről

Ázsia kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Tekintsen be Ázsia izgalmas kávé világába!

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda
Fedezze fel a legjobb nevezetességek másolatát!

Határtalan élmények - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttünk néhány különös, izgalmas, olykor bizarr érdekességet a világ legnépesebb országáról.

Mióta megindult a légiforgalom Budapest és Peking között, sokkal egyszerűbb megismerni ezt misztikus országot.  

Kapcsolódó ajánlatok:


PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 149 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő