Élmények a világ körül

Keresés

Puglia rejtett csodái

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia az itáliai félsziget legvarázslatosabb tartománya.

Puglia rejtett csodáit Neked is látnod kell

Puglia az itáliai félsziget legvarázslatosabb tartománya. A tömegturizmustól biztosan nem kell tartanunk a mediterrán éghajlatú vidéken, amely kora tavasztól késő őszig csalogatja a kikapcsolódni vágyókat. Bariból, a régió legismertebb és legnagyobb városából egy napos programlehetőségek sokasága közül válogathatunk. Puglia páratlan szépségű tájai garantáltan a dobogós helyezésért versenyeznek majd bakancslistánkon.

Alberobello

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Bari megyében, Puglia régiójában található a festői kis település Alberobello, mely hírnevét trullóinak köszönheti. A trullók az UNESCO világörökség részeinek számító ikonikus épületek, melyek különlegessége, hogy kizárólag kőből épültek mindenféle kötőanyag és tartószerkezet felhasználása nélkül a 14. században. Az építési mód mögött leleményes turpisság állt, hiszen II. Giangirolamo Acquaviva conversanó gróf az itt letelepedő parasztoknak építtette, viszont szerette volna megspórolni a területén álló házak után az adófizetést. Ezért megparancsolta az alattvalóknak, hogy olyan épületeket húzzanak fel, melyeket az adószedők érkezésekor gyorsan és könnyen le lehet bontani, majd távozásukkor újraépíteni. A habarcs nélkül épült trullók ideálisak voltak a célra. Végül nem sikerült átverni a nápolyi királyt, aki börtönbe záratta a grófot adócsalás vádjával. Szerencsére azonban az ide érkezők napjainkban is gyönyörködhetnek a cselszövő gróf által létrehozott varázslatos épületekben, melyeken nem fogott az idő vasfoga.

Matera

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
2019-ben választották Európa kulturális fővárosává a világ egyik legősibb városát, az itáliai Materát. Az 1950-es években még rossz hírűnek és súlyosan szegény régiónak számító Matera napjainkra virágzó turisztikai desztinációvá vált, kiváló éttermek és hotelek sokasága sorakozik az egykori barlanglakások nyomán. A település a harmadik legidősebbnek számít a világon Aleppo és Jeriko után, s bár a történelemkutatók vitatkoznak a pontos dátumokról, az biztosra vehető, hogy 10 000 évvel ezelőtt Matera már lakott településnek számított. Elég egy pillantást vetnünk a városra ahhoz, hogy különleges hangulata rabul ejtsen. A világviszonylatban is egyedülállónak számító település két kerülete a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano olyan természetes barlangokból épült ki, melyeket az évszázadok során vájtak, bővítettek mai formájukra és használták évezredek át az itt lakók mindennapi életük színtereként. A barlangok fölé magasodó mészkőtemplomok, kolostorok, házak és paloták a sziklaszirt szélén impozáns látványt nyújtanak, különösen alkonyatkor, az első esti fények varázsában.

Castel del Monte

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Andria városától nem messze, Puglia régiójában találjuk azt az 1240 körül épült várat, melyet Apulia kőkoronájaként is emlegetnek, különleges nyolcszögletű alaprajza miatt. A vár virágkorát II. Frigyes német-római császár uralkodásakor élte meg, az építmény a császár halála után hanyatlásnak indult. A romokat az olasz állam vette szárnyai alá és kezdett felújítási, helyreállítási munkálatokba, melynek hozományaként 1996-ban az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. A várból hiányoznak a kor megszokott építészeti elemei, mint például a vizesárok vagy a felvonóhidak, így feltételezhetően reprezentatív célokat szolgált egykoron, a feljegyzések szerint több pompás ünnepséget is rendeztek az erőd falain belül. Érdekesség, hogy az olasz eurocentes hátlapján is a Castel del Montet fedezhetjük fel.

Gravina in Puglia

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Ahogy olasz elnevezése utal rá, a város egy gravina, azaz szurdok ölelésében található. A településre egy impozáns római kőhíd vezet, amely vízvezetékként is szolgált az itt élőknek. A több szintes, sikátorokban gazdag város egyedi légköre és építészeti emlékei teljesen magával ragadják az ember képzeletét. A helyiek rendkívül barátságosak és szívélyesek, még a nyelvi különbségek sem jelenthetnek akadályt, hogy kimutassák olaszos vendégszeretetüket. A város egyik legnépszerűbb látványossága a Gravina Sotterranea, ahol betekintést kaphatunk mi is rejlik egy tipikus gravinai épület alatt. A túra több épületen és templomon vezet körbe, ahol bemutatják, hogy a sziklából kifejtett kövekből épült házak alatt ősi boros pincék bújnak meg, melyekhez sok népi legenda kötődik.
Puglia régiója igazi mesevilág, érdemes kicsit messzebbre merészkedni a nagyobb városoktól és megmerítkezni a térség sikátoros, ódon városkáinak különleges varázsában. Egyetlen veszély leselkedhet ránk: egész évben visszavágyunk majd az itáliai csizma csücskébe.

Kapcsolódó inspirációk:


Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.

Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Puglia, Olaszország legkeletibb gyöngyszeme - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”

Ízes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Kapcsolódó ajánlatok:


CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország
649 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA - CSOPORTOS

Olaszország
785 000 Ft/fő