Élmények a világ körül

Keresés

Puglia rejtett csodái

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia az itáliai félsziget legvarázslatosabb tartománya.

Puglia rejtett csodáit Neked is látnod kell

Puglia az itáliai félsziget legvarázslatosabb tartománya. A tömegturizmustól biztosan nem kell tartanunk a mediterrán éghajlatú vidéken, amely kora tavasztól késő őszig csalogatja a kikapcsolódni vágyókat. Bariból, a régió legismertebb és legnagyobb városából egy napos programlehetőségek sokasága közül válogathatunk. Puglia páratlan szépségű tájai garantáltan a dobogós helyezésért versenyeznek majd bakancslistánkon.

Alberobello

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Bari megyében, Puglia régiójában található a festői kis település Alberobello, mely hírnevét trullóinak köszönheti. A trullók az UNESCO világörökség részeinek számító ikonikus épületek, melyek különlegessége, hogy kizárólag kőből épültek mindenféle kötőanyag és tartószerkezet felhasználása nélkül a 14. században. Az építési mód mögött leleményes turpisság állt, hiszen II. Giangirolamo Acquaviva conversanó gróf az itt letelepedő parasztoknak építtette, viszont szerette volna megspórolni a területén álló házak után az adófizetést. Ezért megparancsolta az alattvalóknak, hogy olyan épületeket húzzanak fel, melyeket az adószedők érkezésekor gyorsan és könnyen le lehet bontani, majd távozásukkor újraépíteni. A habarcs nélkül épült trullók ideálisak voltak a célra. Végül nem sikerült átverni a nápolyi királyt, aki börtönbe záratta a grófot adócsalás vádjával. Szerencsére azonban az ide érkezők napjainkban is gyönyörködhetnek a cselszövő gróf által létrehozott varázslatos épületekben, melyeken nem fogott az idő vasfoga.

Matera

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
2019-ben választották Európa kulturális fővárosává a világ egyik legősibb városát, az itáliai Materát. Az 1950-es években még rossz hírűnek és súlyosan szegény régiónak számító Matera napjainkra virágzó turisztikai desztinációvá vált, kiváló éttermek és hotelek sokasága sorakozik az egykori barlanglakások nyomán. A település a harmadik legidősebbnek számít a világon Aleppo és Jeriko után, s bár a történelemkutatók vitatkoznak a pontos dátumokról, az biztosra vehető, hogy 10 000 évvel ezelőtt Matera már lakott településnek számított. Elég egy pillantást vetnünk a városra ahhoz, hogy különleges hangulata rabul ejtsen. A világviszonylatban is egyedülállónak számító település két kerülete a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano olyan természetes barlangokból épült ki, melyeket az évszázadok során vájtak, bővítettek mai formájukra és használták évezredek át az itt lakók mindennapi életük színtereként. A barlangok fölé magasodó mészkőtemplomok, kolostorok, házak és paloták a sziklaszirt szélén impozáns látványt nyújtanak, különösen alkonyatkor, az első esti fények varázsában.

Castel del Monte

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Andria városától nem messze, Puglia régiójában találjuk azt az 1240 körül épült várat, melyet Apulia kőkoronájaként is emlegetnek, különleges nyolcszögletű alaprajza miatt. A vár virágkorát II. Frigyes német-római császár uralkodásakor élte meg, az építmény a császár halála után hanyatlásnak indult. A romokat az olasz állam vette szárnyai alá és kezdett felújítási, helyreállítási munkálatokba, melynek hozományaként 1996-ban az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. A várból hiányoznak a kor megszokott építészeti elemei, mint például a vizesárok vagy a felvonóhidak, így feltételezhetően reprezentatív célokat szolgált egykoron, a feljegyzések szerint több pompás ünnepséget is rendeztek az erőd falain belül. Érdekesség, hogy az olasz eurocentes hátlapján is a Castel del Montet fedezhetjük fel.

Gravina in Puglia

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Ahogy olasz elnevezése utal rá, a város egy gravina, azaz szurdok ölelésében található. A településre egy impozáns római kőhíd vezet, amely vízvezetékként is szolgált az itt élőknek. A több szintes, sikátorokban gazdag város egyedi légköre és építészeti emlékei teljesen magával ragadják az ember képzeletét. A helyiek rendkívül barátságosak és szívélyesek, még a nyelvi különbségek sem jelenthetnek akadályt, hogy kimutassák olaszos vendégszeretetüket. A város egyik legnépszerűbb látványossága a Gravina Sotterranea, ahol betekintést kaphatunk mi is rejlik egy tipikus gravinai épület alatt. A túra több épületen és templomon vezet körbe, ahol bemutatják, hogy a sziklából kifejtett kövekből épült házak alatt ősi boros pincék bújnak meg, melyekhez sok népi legenda kötődik.
Puglia régiója igazi mesevilág, érdemes kicsit messzebbre merészkedni a nagyobb városoktól és megmerítkezni a térség sikátoros, ódon városkáinak különleges varázsában. Egyetlen veszély leselkedhet ránk: egész évben visszavágyunk majd az itáliai csizma csücskébe.

Kapcsolódó inspirációk:


Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Tíz különleges, kevésbé ismert olasz szigetet ajánlunk a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek. Eredjen velünk a talján tengeri titkok nyomába!

Firenze titkai  - OTP TRAVEL utazási iroda
Firenze az intrikák és inspirációk városa, tele különös titkokkal.

Páratlan Puglia  - OTP TRAVEL utazási iroda
Puglia egyszerűen tökéletes! Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka!

Róma - családi nyaralás - OTP Travel Utazási Iroda
Róma ezernyi kincset, páratlan látnivalót tartogat. Végig járjuk az örök város kincseit úgy, hogy az a legkisebbek számára is élvezhető, fogyasztható legyen.

Rejtélyes Róma - OTP Travel Utazási Iroda
Különleges látnivalók, melyeket az útikönyvek is csak ritkán említenek.

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Torino 7 legszebb látnivalója - OTP Travel Utazási Iroda
Piemonti konyha az egyik legváltozatosabb és leghíresebb Olaszországban.

Kapcsolódó ajánlatok:


BIRTOK FIRENZE KÖRNYÉKÉN Reggello

Olaszország
159 000 Ft-tól/3 fős lakosztály

VIDÉKI HÁZ A TENGER KÖZELÉBEN Casino di Terra

Olaszország
169 000 Ft-tól/apartman

PARASZTHÁZ ORVIETO KÖRNYÉKÉN Monteleone d’Orvieto

Olaszország
179 000 Ft-tól/apartman

EGY RÉGI UDVARHÁZ Colle Val d’Elsa

Olaszország
199 000 Ft-tól/apartman

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
229 000 Ft-tól/fő

PARASZTHÁZAK PISA KÖRNYÉKÉN Lari

Olaszország
245 000 Ft-tól/apartman

BIRTOK SAN GIMIGNANO FELETT

Olaszország
259 000 Ft-tól/lakosztály

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
285 000 Ft-tól/fő

HOTEL DEL LEVANTE**** FASANO, PUGLIA - OLASZORSZÁG

Olaszország
362 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
379 000 Ft-tól/fő

NICOLAUS CLUB PRIME IL GABBIANO **** - MARINA DI PULSANO - PUGLIA

Olaszország
391 000 Ft-tól/fő

LE AXIDIE HOTEL & RESORT **** - VICO EQUENSE

Olaszország
419 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország
439 000 Ft-tól/fő

EXCELSIOR PALACE HOTEL **** - TAORMINA

Olaszország
445 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
449 000 Ft-tól/fő

HOTEL DEI PINI**** ALGHERO

Olaszország
479 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA A BOROK SZERELMESEINEK - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Olaszország
499 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA

Olaszország
659 000 Ft/fő

GRAND HOTEL SAN PIETRO ***** - TAORMINA

Olaszország
679 000 Ft-tól/fő

GRAND HOTEL VESUVIO ***** - SORRENTO

Olaszország
735 000 Ft-tól/fő