Élmények a világ körül

Puglia rejtett csodái

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia az itáliai félsziget legvarázslatosabb tartománya.

Puglia rejtett csodáit Neked is látnod kell

Puglia az itáliai félsziget legvarázslatosabb tartománya. A tömegturizmustól biztosan nem kell tartanunk a mediterrán éghajlatú vidéken, amely kora tavasztól késő őszig csalogatja a kikapcsolódni vágyókat. Bariból, a régió legismertebb és legnagyobb városából egy napos programlehetőségek sokasága közül válogathatunk. Puglia páratlan szépségű tájai garantáltan a dobogós helyezésért versenyeznek majd bakancslistánkon.

Alberobello

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Bari megyében, Puglia régiójában található a festői kis település Alberobello, mely hírnevét trullóinak köszönheti. A trullók az UNESCO világörökség részeinek számító ikonikus épületek, melyek különlegessége, hogy kizárólag kőből épültek mindenféle kötőanyag és tartószerkezet felhasználása nélkül a 14. században. Az építési mód mögött leleményes turpisság állt, hiszen II. Giangirolamo Acquaviva conversanó gróf az itt letelepedő parasztoknak építtette, viszont szerette volna megspórolni a területén álló házak után az adófizetést. Ezért megparancsolta az alattvalóknak, hogy olyan épületeket húzzanak fel, melyeket az adószedők érkezésekor gyorsan és könnyen le lehet bontani, majd távozásukkor újraépíteni. A habarcs nélkül épült trullók ideálisak voltak a célra. Végül nem sikerült átverni a nápolyi királyt, aki börtönbe záratta a grófot adócsalás vádjával. Szerencsére azonban az ide érkezők napjainkban is gyönyörködhetnek a cselszövő gróf által létrehozott varázslatos épületekben, melyeken nem fogott az idő vasfoga.

Matera

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
2019-ben választották Európa kulturális fővárosává a világ egyik legősibb városát, az itáliai Materát. Az 1950-es években még rossz hírűnek és súlyosan szegény régiónak számító Matera napjainkra virágzó turisztikai desztinációvá vált, kiváló éttermek és hotelek sokasága sorakozik az egykori barlanglakások nyomán. A település a harmadik legidősebbnek számít a világon Aleppo és Jeriko után, s bár a történelemkutatók vitatkoznak a pontos dátumokról, az biztosra vehető, hogy 10 000 évvel ezelőtt Matera már lakott településnek számított. Elég egy pillantást vetnünk a városra ahhoz, hogy különleges hangulata rabul ejtsen. A világviszonylatban is egyedülállónak számító település két kerülete a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano olyan természetes barlangokból épült ki, melyeket az évszázadok során vájtak, bővítettek mai formájukra és használták évezredek át az itt lakók mindennapi életük színtereként. A barlangok fölé magasodó mészkőtemplomok, kolostorok, házak és paloták a sziklaszirt szélén impozáns látványt nyújtanak, különösen alkonyatkor, az első esti fények varázsában.

Castel del Monte

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Andria városától nem messze, Puglia régiójában találjuk azt az 1240 körül épült várat, melyet Apulia kőkoronájaként is emlegetnek, különleges nyolcszögletű alaprajza miatt. A vár virágkorát II. Frigyes német-római császár uralkodásakor élte meg, az építmény a császár halála után hanyatlásnak indult. A romokat az olasz állam vette szárnyai alá és kezdett felújítási, helyreállítási munkálatokba, melynek hozományaként 1996-ban az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. A várból hiányoznak a kor megszokott építészeti elemei, mint például a vizesárok vagy a felvonóhidak, így feltételezhetően reprezentatív célokat szolgált egykoron, a feljegyzések szerint több pompás ünnepséget is rendeztek az erőd falain belül. Érdekesség, hogy az olasz eurocentes hátlapján is a Castel del Montet fedezhetjük fel.

Gravina in Puglia

 Puglia rejtett csodáit látnia kell - OTP Travel Utazási Iroda
Ahogy olasz elnevezése utal rá, a város egy gravina, azaz szurdok ölelésében található. A településre egy impozáns római kőhíd vezet, amely vízvezetékként is szolgált az itt élőknek. A több szintes, sikátorokban gazdag város egyedi légköre és építészeti emlékei teljesen magával ragadják az ember képzeletét. A helyiek rendkívül barátságosak és szívélyesek, még a nyelvi különbségek sem jelenthetnek akadályt, hogy kimutassák olaszos vendégszeretetüket. A város egyik legnépszerűbb látványossága a Gravina Sotterranea, ahol betekintést kaphatunk mi is rejlik egy tipikus gravinai épület alatt. A túra több épületen és templomon vezet körbe, ahol bemutatják, hogy a sziklából kifejtett kövekből épült házak alatt ősi boros pincék bújnak meg, melyekhez sok népi legenda kötődik.
Puglia régiója igazi mesevilág, érdemes kicsit messzebbre merészkedni a nagyobb városoktól és megmerítkezni a térség sikátoros, ódon városkáinak különleges varázsában. Egyetlen veszély leselkedhet ránk: egész évben visszavágyunk majd az itáliai csizma csücskébe.

Kapcsolódó inspirációk:


10 érdekes tény Pugliáról - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia magával ragadó varázsa a kedvencek közé emeli ezt a fantasztikus olasz régiót. Összegyűjtöttünk tíz érdekes tényt, amelyet talán nem ismer mindenki.

Olaszország | Szicília templomok - OTP Travel Utazási Iroda
Szicília legszebb templomai gazdag és színes örökségről árulkodnak.

Olaszország | Szicília finomságok - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerjen meg néhány szicíliai finomságot a limoncello mellett, amiket érdemes megkóstolni.

Szicília | Palermo legjobb éttermei - OTP Travel Utazási Iroda
Újabb kiváló éttermeket és cukrászdákat ajánlunk Szicília fővárosából.

Szicília | Palermo legjobb éttermei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ kevés területe büszkélkedhet olyan gazdag kulináris hagyománnyal mint Szicília.

Olaszország | Szicília | 5 érv - OTP Travel Utazási Iroda
A Földközi-tenger legnagyobb szigete Szicília minden utazó számára tartogat valami különlegeset.

Olaszország | Szicília - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Szicília kötelező látnivalóit már megcsodáltuk, ha a legfontosabb célpontok már teljesítve vannak, érdemes ezt a listát átböngészni.

5 különleges európai panoráma-vonatút - OTP Travel Utazási Iroda
Olyan különleges vonatutakra invitáljuk, ahol mesés panoráma koronázza meg a nem mindennapi utazást.

Kapcsolódó ajánlatok:


BIRTOK FIRENZE KÖRNYÉKÉN Reggello

Olaszország
139 000 Ft/3 fős lakosztály -tól

RESIDENCE STELLA MARIS Pietra Ligure

Olaszország
142 000 Ft/apartman -tól

VIDÉKI HÁZ A TENGER KÖZELÉBEN Casino di Terra

Olaszország
149 000 Ft/apartman -tól

PARASZTHÁZ ORVIETO KÖRNYÉKÉN Monteleone d’Orvieto

Olaszország
159 000 Ft/apartman -tól

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
169 000 Ft/fő -től

EGY RÉGI UDVARHÁZ Colle Val d’Elsa

Olaszország
176 000 Ft/apartman -tól

TOSZKÁNAI GASZTRO TÚRA ÍNYENCEKNEK - EGYÉNI

Olaszország
189 000 Ft/fő -től

PARASZTHÁZAK PISA KÖRNYÉKÉN Lari

Olaszország
215 000 Ft/apartman -tól

BIRTOK SAN GIMIGNANO FELETT

Olaszország
229 000 Ft/lakosztály -tól

AZ ÉSZAK-OLASZORSZÁGI TÓVIDÉK

Olaszország
249 000 Ft/fő -től

HOTEL DEL LEVANTE**** FASANO, PUGLIA - OLASZORSZÁG

Olaszország
259 000 Ft/fő -től

OSTUNI ROSA MARINA RESORT**** - MARINA DI OSTUNI, PUGLIA - OLASZORSZÁG

Olaszország
275 000 Ft/fő -től

NICOLAUS CLUB PRIME IL GABBIANO **** - MARINA DI PULSANO - PUGLIA

Olaszország
279 000 Ft/fő -től

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
285 000 Ft/fő -től

LE AXIDIE HOTEL & RESORT **** - VICO EQUENSE

Olaszország
299 000 Ft/fő -től

HOTEL DEI PINI**** ALGHERO

Olaszország
310 000 Ft/fő -től

EXCELSIOR PALACE HOTEL **** - TAORMINA

Olaszország
318 000 Ft/fő -től

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
349 000 Ft/fő -től

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
349 000 Ft/fő -től

SZICÍLIA A BOROK SZERELMESEINEK - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Olaszország
359 000 Ft/fő -től