Élmények a világ körül

Keresés

Tibeti csemegék

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibeti csemegék

A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A speciális körülmények és a nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!
A tibeti ételek főként húsból állnak, és a helyiek viszonylag kevés zöldséget fogyasztanak. A marha-, birka- és jakhús magas kalóriatartalmuk miatt kellő energiát biztosítanak a magashegyi munkavégzéshez. Italaik szintén szerves részét képezik a tibeti étrendnek, nagy mennyiségben fogyasztják a jakvaj-, az édes- és az árpateát is.

Szárított hús

A tibeti konyha fő húsalapanyagai a marha- és a birka és a jak. Telente, amikor a hőmérséklet nulla fok alá esik, a tibetiek a száraz, hegyi levegőn csíkokra vágva tartósítják a húsokat. A tartósított húsokat magukban vagy ételek alapanyagaként fogyasztják.

Tibeti joghurt

A joghurt több mint ezer éve nélkülözhetetlen összetevője a tibeti gasztronómiának. A Shoton fesztivált, Tibet egyik legfontosabb ünnepét is a helyi joghurtról nevezték el, ami arról árulkodik, hogy ennek az egyszerű ételnek valóban fontos szerep jut a helyi konyhában. A tibeti joghurt jaktejből készül, természetes és sűrű, adalékanyagok nélkül. magában és ételek összetevőjeként is fogyasztják.

Jak vaj

A tibetiek általában nem közvetlenül a jaktejet isszák, hanem szeretnek vajat készíteni belőle. Így tovább eltartható. A magas kalóriatartalmú élelmiszer-összetevő segít nekik a kemény hideg elleni küzdelemben, különösen a hegyvidéki legelőkön. De a jakvajat a bőrükre is kenik, hogy megelőzzék a leégést.

Vajas tea

A vajas tea vagy vajtea mindenhol megtalálható Tibetben. A népszerű ital jakvajból készül, amelyet erős fekete teával kevernek. A vajat egy acéledényben megolvasztják, majd forró teát adnak hozzá.
A jakvajas tea fogyasztása hozzátartozik a tibetiek mindennapjaihoz. Általában reggelente, munkába indulás előtt fogyasztják. A vendégeknek a régi hagyomány szerint minden esetben felszolgálják, ami több mint figyelmesség, az ital hatékonyan csökkenti a magassági betegség tüneteit.

Tibeti momo

A momo egy Himalája szerte kedvelt fogás, Tibetben is előszeretettel fogyasztják. Tulajdonképpen nem más, mint egy hússal és zöldségekkel gazdagon töltött zsemle. A leggyakoribb töltelékek a marha- és jakhús, a különböző zöldségek, a burgonya és a vaj. Elterjedt Nepálban, Bhutánban és Indiában is, így ha ezen országok valamelyikében járunk, biztosan találkozhatunk vele.

Tsampa

A tsampa a tibetiek kedvelt csemegéje. Könnyű megcsinálni és bárhol elfogyasztható. A tsampa magasföldi árpából készül, amelyet megszárítanak, megsütnek és lisztté őrölnek. Az elkészítése végtelenül egyszerű, a tsampalisztet egy tálba szórják majd hozzáadnak egy kis vajteát. A keveréket addig kavargatják és gyúrják, amíg egy pa nevű golyóvá nem áll össze. Végül ezt a pa-t fogyasztják el.

Tibeti tészta

A tibeti tészta jellegzetes reggeli étel. A tésztát felföldi árpából készítik, és jakhúslevessel fogyasztják. Az igazán ínycsiklandó helyi reggeli egy kanál borsos mártással meglöttyintett tibeti tésztából, húsos palacsintából és egy csésze édes teából áll.

Cheser Mog

Tibeti nyelven zhe-se-nek is nevezik. A cheser mog rizst olvasztott jak vajjal, barna cukorral, mazsolával és sóval főzik össze. Hagyományos tibeti édesség, amelyet főként fesztiválokon, ünnepi alkalmakkor fogyasztanak.

Tibeti kolbászok

A helyi kolbászokat tibetiül gyurma-nak hívják, és jak- vagy juhhúsból és vérből készülnek. A tibeti konyhában rizst vagy pörkölt árpalisztet adnak a húshoz kísérőnek. A kolbászhoz természetes jak- vagy juhbélt (belet) használnak. Kedvelt csemege Sikkim, Bhután, Uttrakhand és Ladakh régiókban, de fogyasztják Indiában, valamint Nepál himalájai régióiban is.

Árpabor

A tibeti nyelven chang-nak nevezett, alacsony alkoholtartalmú, árpából készült tibeti ital mindössze 20%-os alkoholtartalmú, íze édes és savanyú. Férfiak és nők egyaránt szívesen fogyasztják. A tibeti ünnepek, fesztiválok kötelező kísérője.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Tibet titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Érdekességek a világ tetejéről

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

A 15 legjobb pekingi étel, amit ki kell próbálni - OTP Travel Utazási iroda
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő