Élmények a világ körül

Keresés

Taskenti TOP - OTP Travel Utazási Iroda
Üzbegisztán a Közép-Ázsiát felfedezni vágyók egyre népszerűbb választása. Fővárosa, Taskent egy méltánytalanul alulértékelt város.

Taskenti TOP

Üzbegisztán a Közép-Ázsiát felfedezni vágyók egyre népszerűbb választása. Fővárosa, Taskent egy méltánytalanul alulértékelt város. Lehet, hogy nincs látványos Selyemút-menti építészete és olyan történelmi varázsa, mint Buharának vagy Szamarkandnak, de van meleg vendégszeretete, kulináris hagyománya, modernista szovjet építészeti remekei és egyedi kultúrája. Dinamikusan fejlődő nagyváros, mélyen gyökerező történelmi hagyományokkal. Amit nem érdemes kihagyni:

Alay és Csorszú bazár

Heteket lehetne eltölteni Taskent legnagyobb piacán, a Csorszú bazárban barangolva, ahol ruhákat, konyhai eszközöket, valamint hagyományos kézműves termékeket és friss ételeket kínálnak az árusok. A kenyér részleg különösen izgalmas, szakértő kezek formálják a tésztát kerekre, mielőtt egy hosszú eszközzel betennék a fatüzelésű kemence belsejébe, ahol az a falhoz tapad és fejjel lefelé sül. A közelben található friss gyümölcs-, zöldség- és gyógynövény részleg; az édes dinnye és a szőlő valódi élvezet.
Az Alay bazár a város egyik legrégebbi bazárja. Kínába, Indiába, Európába és a Közel-Keletre tartó karavánok haladtak át a bazáron a század folyamán. Az üzbég lakosok és a főváros vendégeinek kulturális és társadalmi központja volt, ahol a helyiek hozzájutottak a nagyvilág legfrissebb híreihez, fontos információkhoz. Mint a legtöbb keleti bazár, az Alay is híres zöldségeiről, friss és szárított gyümölcseiről, fűszereiről és keleti édességeiről. Van egy speciális pult, ahol a hosszú út előtt álló vásárlók számára csomagolnak kellő alapossággal. Az Alay bazár azért is olyan népszerű a taskentiek között, mert itt mindent megvásárolhatnak, amire szükségük lehet. Van egy nagy pavilon is, ahol különféle gyönyörű ékszereket és egyéb csecsebecséket kínálnak eladásra, amelyekaztán emléktárgyként végezhetik akár a mi polcunkon is. Az Alay bazárba egy fenséges boltív alatt áthaladva léphet be a látogató, emlékeztetve, hogy ez nem csupán egy bazár, hanem Taskent történelmének egy fontos darabja.

 Taskenti TOP  - OTP TRAVEL utazási iroda

Teaházak

A csajhanák, avagy a teaházak az üzbég kultúra és a mindennapok elengedhetetlen része. Az ország nemzeti ital a zöldtea; étkezés, vendégség, de még üzletkötés sem képzelhető el nélküle. A csajhanákban, a vendégek vastag szőnyegekre, párnákra ülnek le törökülésben, egy alacsony asztalka mellé, nincsenek hagyományos székek. A forró italt egy széles szájú, színes, népi mintás, fületlen kerámia csészében szervírozzák, ez a piala. Ivás közben a szélénél fogva a hüvelyk- és mutatóujjal kell tartani. Az üzbégek megesküdnének rá, hogy egy piala zöldtea étkezés előtt elengedhetetlen, mivel felkészíti a gyomrot az étel befogadására. Ám nemcsak étkezés előtt, hanem utána is fogyasztják, hogy megkönnyítsék az emésztést. Elkészítési módja némileg eltér a fekete teákétól. A zöldtea levelét forró vízzel forrázzák le, hagyják tíz percig állni, majd leszűrik le a főzetet. Langyosan és lehűtve is szokták inni, általában cukor nélkül, de a teaházak selyemcukrot adnak hozzá. A vendéglőkben, szállodai szobákban mindig ott áll a zöldtea, amelyet a vendég ingyen hörpinthet fel.

 Taskenti TOP  - OTP TRAVEL utazási iroda

Haszt-Imám és a világ legrégebbi Koránja

Az üzbég főváros egy sötét zugában őrzik az iszlám vallás egyik legszentebb relikviáját, a világ legrégebbi Koránját. Haszt-Imám a neve annak a taskenti városnegyednek, ahol azt a szent könyvet őrzik,amely a maga nemében a Korán legrégebbi és legteljesebb változata. A Korán a muszlimok számára legfontosabb vallási szöveg. A Haszt-Imámban lévő könyvtár az iszlám világ legrégebbi történelmi dokumentumai közül őriz néhányat, ezek közül a legrégebbi könyv az úgynevezett Oszmán-Korán, amely a VII. századból származik. A Koránt Oszmán, a harmadik kalifa idején rendszerezték, és egységbe foglalták, ettől kezdve változatlan állapotban maradt meg a mai napig. Az Oszmán-Korán 651-ben készült el, 19 évvel Mohamed próféta halála után. A szentkönyvet szarvasbőrre jegyezték le, hedzsázi írásmód szerint. Mintegy 250 oldal maradt fenn az eredeti szövegből, ez körülbelül a teljes Korán harmada. A történethez hozzátartozik az az érdekes tény is, hogy Oszmánt a lázadó tömeg gyilkolta meg, amikor saját könyvét olvasta. A taskenti példányon sötétlő foltokat éppen ezért azzal magyarázzák, hogy a kalifa vére itatta át a lapokat.

 Taskenti TOP  - OTP TRAVEL utazási iroda

Környékbeli túrák

Taskent környékén harapnivaló friss levegő és csodás panoráma vár azokra, akik túracipőt húzva kirándulást tesznek a közeli Chimgan-hegység vagy a Tien-san festői, 3300 méteres csúcsai közé. A parányi Beldersey faluban két, egész évben működő felvonó van, télen a síelők, nyáron a kirándulók kényelmét szolgálva. A csúcson felhőtlen kék égbolt, hihetetlenül üde színek, friss hegyi levegő vár ránk. Különböző nehézségű kiépített túraútvonalakat lehet bejárni, a kezdőknek a nyugati gerincet ajánljuk. A környéken található a Charvak víztározó is, ez a helyiek kedvelt hétvégi úti célja. A hatalmas hegyekkel körbevett mesterséges tó csodás látványt nyújt. Aki aktívan szeretné tölteni a napot, az piknikezhet, kipróbálhat különféle vízi sportokat, vagy épp egy szikla tetejéről siklóernyőzésre is vállalkozhat.

Metró

Taskent az első olyan közép-ázsiai város, amely metróval rendelkezik. Építése 1973-ban kezdődött, az első vonal 1977-ben kezdte meg működését. Ma a metróhálózat teljes hossza 37,5 km, a 29 állomás mindegyike remekmű. Taskent szinte minden metróállomása lenyűgöző. Mindegyiknek megvan a saját egyedi építészeti jellemzője és művészi elemei. Példaértékű az alkotói érzékenység, amellyel az állomások megvalósultak. Egyesek úgy néznek ki, mint egy bálterem, hatalmas, mennyezetről lelógó csillárokkal, míg mások úgy néznek ki, mint egy tudományos fantasztikus film díszlete. Üzbegisztán vezető építészei, valamint ipar- és képzőművészei vettek részt a fővárosi metróhálózat állomásainak a tervezésében. Minden állomás Üzbegisztán történelmének egy részét mutatja be portrék, plakátok vagy építészeti elemek segítségével. Életre kel az ősi Selyemút, ábrázolják az országon uralkodó arab és orosz birodalmak befolyását, valamint fontos történelmi személyiségeket.

TV torony

A város fölé emelkedő 375 méter magas Taskent TV-torony Közép-Ázsia legmagasabb épülete. Építése hat évbe telt, és 1991-ig a világ harmadik legmagasabb tornya volt. Az illetékes építészek arra kaptak megbízást, hogy egy olyan tornyot tervezzenek, amely képes akár a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengéseknek is ellenállni. Megoldásuk a rácsos szerkezet és a háromoszlopos alátámasztás, amelyek biztosítják az épület stabilitását, ugyanakkor könnyed benyomást keltenek. A torony előcsarnokát féldrágakövekből, márványból és fémből készült mozaikpanelekkel díszítették a firenzei és a római mozaikok stílusában.1991-ben a Taskent-torony csatlakozott a Nagy Tornyok Világszövetségéhez, ahol a több mint 200 torony között a kilencedik helyet foglalta el. A 6000 tonnát meghaladó torony fémszerkezete egy 11 méteres robosztus alapon nyugszik. A három nagysebességű felvonóval pillanatok alatt fel lehet jutni a torony tetejére, ahol a forgó étteremből vagy a kilátóteraszról lehet megcsodálni a várost. Alkalmanként a torony felső részén található meteorológiai állomás is látogatható, erről a hallban kell érdeklődni.

 Taskenti TOP  - OTP TRAVEL utazási iroda

Amir Timur tér

A hatalmas középkori birodalom parancsnoka és alapítója, Amir Timur. A róla elnevezett tér Taskent központjában található, az elmaradhatatlan lovas szoborral. Az emlékmű körül korábban egy kis park volt, de az 2009-es rekonstrukció után ezt a helyet megtisztították, majd szökőkutakkal és növényekkel díszítették. Az Amir Timur teret a Üzbegisztán szálloda, a Jogi Egyetem, az Amir Timur Múzeum, a jól ismert taskenti harangok és a Fórum-palota veszi körül. Ez utóbbit 2009 őszén építették, fontos állami és nemzetközi rendezvények, csúcstalálkozók megtartására. Nem csupán építészetével, hanem méretével is lenyűgöző. Területe közel 10 ezer m2, kívülről fenséges oszlopok díszítik, legkiemelkedőbb része a 48 m magas kupola. A tér szinte minden épülete történelmi jelentőséggel bír. Az egyik legfontosabb a Jogi Egyetem épülete, a XIX. századi történelem emléke. Hosszú ideig lánygimnázium volt, majd a szovjet érában az épületet a Taskenti Állami Egyetem kapta. Bal oldalon volt a történész kar, a jobbon pedig a jogi. A függetlenség kihirdetése után az épületet teljes egészében a Jogi Egyetem kapta. A Jogi Egyetemtől jobbra az Amir Timur Múzeum épülete található, az ország történelmének fontos relikviáival.

 Taskenti TOP  - OTP TRAVEL utazási iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
899 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
899 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00