Élmények a világ körül

Keresés

Nepál: ír kocsma a világ tetején

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Nepál: ír kocsma a világ tetején

 
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.
Kimondhatjuk, a Nepálban található, ötletes nevű Irish Pub a világ legnehezebben megközelíthető kocsmája is. Már a városba, Namche Bazaarba is csak úgy juthatunk el, ha először Luklába repülünk (ez hivatalosan a világ legveszélyesebb repülőtere), majd egy kimerítő kétnapos túrát teszünk a Himalája hegyei közé. Nagyon meg kell dolgozni minden egyes korty whiskyért, ha azt Namche egyetlen Irish Pubjában akarjuk elfogyasztani. Az Everest árnyékában, 3400 méterrel a tengerszint felett.
A kocsma különleges színfoltja Namche Bazaar álmos utcáinak, amely egy patkó alakú völgyben terül el a Himalája ormai között, 1600 állandó lakossal. Az "Everest kapuja" néven ismert városban minden a hegyről szól, túrafelszerelést áruló boltok sokasága, buddhista sztúpák sorakoznak egymás mellett, miközben színes imazászlók ezrei és házi jaksajtot hirdető táblák lobognak a szélben. A város lakóinak fő profilja egyértelműen az, hogy túrázókat vezetnek fel az Everest alaptáborába, illetve magára az Everest csúcsára.
Az Irish Pub bejárata felett egy táblán ez áll: "Itt nincsenek idegenek, csak barátok, akik még nem találkoztak". Ha belépünk a pub barátságos melegébe, a falakat térképek és emléktárgyak borítják, amelyek a Namche Bazaar életét meghatározó csúcsról, az Everestről szólnak. Mindenhol zászlók és a sikeres csúcskísérletekről készült fotók vannak kitűzve. A sarokban fakályha ropog, amelynek melegét a világ minden tájáról ide sereglő hegymászók élvezik. A bár közepén egy biliárdasztal áll, ahol az éppen pihenőidejüket töltő helyiek szoktak játszani.
A bárpult mögött Chris áll. A kocsmába mindent, a whiskey-s üvegektől kezdve a hatalmas biliárdasztalig, kézzel kellett Luklából felcipelni. "Az emberek a világ mind a négy sarkából idejönnek. Azt akarom, hogy jól érezzék magukat, szórakozzanak, és biztonságban legyenek. A túrázók sokszor olyan sokáig maradnak itt, hogy kizárják őket a teaházakból, ahol megszálltak, ilyenkor a kocsmában helyezzük el őket." -  mesélte egy interjúban a tulajdonos. Namche-ba nincs is út. Ide Luklából hordárok hoznak fel mindent a hátukon.
Chris fogadója az utolsó helyszín, ahol a 40 napos kimerítő mászásra készülő csúcstámadók megpihenjenek. Visszafelé jövet a kocsma szintén biztos pontnak számít, ez az első olyan állomás, ahol a mászók normális környezetben megünnepelhetik a sikereiket.
"Mindig nyomon követem a hegymászócsapatokat, hogy tudjam, biztonságban felértek-e a csúcsra. De nem kell a híreket néznem, hogy megtudjam, feljutottak-e a 8848 méteres magasságba, a legfrissebb hírek az Everestről lefelé repülnek és egyenesen hozzám érkeznek a bárba! Nem kell beutaznom a világot, ha ebben a kocsmában dolgozom, a világ itt van velem"- véli a tulajdonos.

Kapcsolódó inspirációk:


Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

Kapcsolódó ajánlatok:


INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Buthán
2 599 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

India
659 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő