Élmények a világ körül

Keresés

Nepál: ír kocsma a világ tetején

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Nepál: ír kocsma a világ tetején

 
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.
Kimondhatjuk, a Nepálban található, ötletes nevű Irish Pub a világ legnehezebben megközelíthető kocsmája is. Már a városba, Namche Bazaarba is csak úgy juthatunk el, ha először Luklába repülünk (ez hivatalosan a világ legveszélyesebb repülőtere), majd egy kimerítő kétnapos túrát teszünk a Himalája hegyei közé. Nagyon meg kell dolgozni minden egyes korty whiskyért, ha azt Namche egyetlen Irish Pubjában akarjuk elfogyasztani. Az Everest árnyékában, 3400 méterrel a tengerszint felett.
A kocsma különleges színfoltja Namche Bazaar álmos utcáinak, amely egy patkó alakú völgyben terül el a Himalája ormai között, 1600 állandó lakossal. Az "Everest kapuja" néven ismert városban minden a hegyről szól, túrafelszerelést áruló boltok sokasága, buddhista sztúpák sorakoznak egymás mellett, miközben színes imazászlók ezrei és házi jaksajtot hirdető táblák lobognak a szélben. A város lakóinak fő profilja egyértelműen az, hogy túrázókat vezetnek fel az Everest alaptáborába, illetve magára az Everest csúcsára.
Az Irish Pub bejárata felett egy táblán ez áll: "Itt nincsenek idegenek, csak barátok, akik még nem találkoztak". Ha belépünk a pub barátságos melegébe, a falakat térképek és emléktárgyak borítják, amelyek a Namche Bazaar életét meghatározó csúcsról, az Everestről szólnak. Mindenhol zászlók és a sikeres csúcskísérletekről készült fotók vannak kitűzve. A sarokban fakályha ropog, amelynek melegét a világ minden tájáról ide sereglő hegymászók élvezik. A bár közepén egy biliárdasztal áll, ahol az éppen pihenőidejüket töltő helyiek szoktak játszani.
A bárpult mögött Chris áll. A kocsmába mindent, a whiskey-s üvegektől kezdve a hatalmas biliárdasztalig, kézzel kellett Luklából felcipelni. "Az emberek a világ mind a négy sarkából idejönnek. Azt akarom, hogy jól érezzék magukat, szórakozzanak, és biztonságban legyenek. A túrázók sokszor olyan sokáig maradnak itt, hogy kizárják őket a teaházakból, ahol megszálltak, ilyenkor a kocsmában helyezzük el őket." -  mesélte egy interjúban a tulajdonos. Namche-ba nincs is út. Ide Luklából hordárok hoznak fel mindent a hátukon.
Chris fogadója az utolsó helyszín, ahol a 40 napos kimerítő mászásra készülő csúcstámadók megpihenjenek. Visszafelé jövet a kocsma szintén biztos pontnak számít, ez az első olyan állomás, ahol a mászók normális környezetben megünnepelhetik a sikereiket.
"Mindig nyomon követem a hegymászócsapatokat, hogy tudjam, biztonságban felértek-e a csúcsra. De nem kell a híreket néznem, hogy megtudjam, feljutottak-e a 8848 méteres magasságba, a legfrissebb hírek az Everestről lefelé repülnek és egyenesen hozzám érkeznek a bárba! Nem kell beutaznom a világot, ha ebben a kocsmában dolgozom, a világ itt van velem"- véli a tulajdonos.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Kapcsolódó ajánlatok:


INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő