Élmények a világ körül

Keresés

A Holt-tenger titkai

A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan érdekességet, amely még a gyakorlott utazó számára is tartogathat újdonságokat erről a különleges desztinációról!

A Holt-tenger titkai

Az Izrael és Jordánia határán fekvő Holt-tenger 430 méterrel a tengerszint alatt található, a Föld egyik legalacsonyabb pontjának számít. Vizében úszni igen nagy kihívás, inkább csak lebegni lehet benne, mely 33.7%-os sótartalmának köszönhető. Ezzel az extrém magas koncentrációval a bolygónk egyik legsósabb vízfelületének számít.
 

Lehet mindez nem meglepetés a gyakorlott utazónak, azonban cikkünkben összegyűjtöttünk olyan érdekességet, amely még számukra is tartogathat újdonságokat erről a különleges desztinációról.

 
Tudta, hogy:

1. A Holt-tenger ősidők óta létezik, több mint 3 millió évvel ezelőtt jött létre. A történelem folyamán számos néven emlegették, a Biblia Puszta tengerként említi sivár környezete miatt, a középkori iratok pedig az Ördög tavának említik ezt a különleges helyet. Az ókori görögök és rómaiak Aszfalt-tónak hívták, mert felületén szurokdarabok úszkáltak.
A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
2. Annak ellenére, hogy Holt-tengernek hívják, egy olyan lefolyástalan tóról van szó, amely tízszer sósabb, mint bármelyik óceán vagy tenger a Földön. A víz utóérzete a bőrön azonban egészen különleges olajos, hidratáló érzés, amely még napokkal később is puhává varázsolja a bőrt. Nagy mennyiségű kalcium-, magnézium-, kálium- és nátriumtartalma miatt a kúrákat alkalmazzák a reumatikus megbetegedésekre, légúti problémákra, izomfájdalmakra, legkülönbözőbb bőrbetegségekre. Brómtartalma miatt idegnyugtató, fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.
A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
3. A Holt-tenger rohamos ütemben tűnik el. 1930-ban a tó nagysága még 1050 négyzetkilométer volt, napjainkra ez csupán 605 négyzetkilométerre zsugorodott. A jó hír, hogy mind Izrael mind pedig Jordánia aktív lépéseket tesz annak érdekében, hogy ezt a folyamatot megfékezzék és lehetőség szerint megfordítsák.
4. A Holt-tenger vize, sója és iszapja sok ásványi anyagot tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Vizének ásványi anyagai a narancsbőr, pikkelysömör, pattanások és sok más egyéb bőrbetegség tünetére is megoldást nyújtanak.
A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
5. Gyógyító és fiatalító ereje miatt a Holt-tenger valószínűleg a világ legrégebbi „spa fürdője”. A legenda szerint Kleopátra, az Egyiptomi Birodalom utolsó uralkodója is a Holt-tenger vizét és iszapját használta a szépségápolási rutinja részeként.
6. Hiába vízpart, a Holt-tenger esetében nem kell hatalmas faktorú fényvédőkkel felszerelkezve érkeznünk, hiszen a tó mélyponton helyezkedik el, így itt a nap UV sugarai itt meglepő módon sokkal gyengébbek.
A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
7. Nem véletlen, hogy Holt-tengernek hívják, hiszen - a már emlegetett - magas sótartalma miatt semmilyen élővilág nem képes vizeiben megélni. Így sem moszatokkal, sem halakkal, sem egyéb élő szervezetekkel nem találkozhatunk, amíg felszínén lebegünk. A tengeri mikrobiológusok azonban 2010-ben egy új baktériumfajtát találtak a tenger fenekén található kráterekben.

Kapcsolódó inspirációk:


Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

Izraeli kibuclátogatás - OTP Travel Utazási Iroda
Élőben látni, személyesen jelen lenni a kibuc életében, különösen nagy élményt jelent.

Régészeti kalandozások Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael hemzseg a történelmi emlékektől. Ismerje meg a legérdekesebbeket!

Kapcsolódó ajánlatok:


IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
678 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
816 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
929 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
1 298 000 Ft-tól/fő