Élmények a világ körül

Keresés

Georgia a tények tükrében

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia a tények tükrében

Sokak számára még mindig ismeretlen terep, pedig számos olyan csoda otthona, amivel sehol máshol nem találkozhatunk. Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát (Grúziát) érdemes felvennünk a bakancslistánkra. Érdekes tényeket gyűjtöttünk össze a kaukázusi országról.
Georgia nem az ország egyetlen neve.
A georgiaiak Sakartvelo néven hívják az országukat. Maga az elnevezés a középső területen fekvő Kartli régió lakosára utal és a jelentése annyit tesz, hogy a „föld, ahol a kartveliek élnek”. Arra vonatkozóan több elmélet is létezik, hogy honnan ered az ország nemzetközi neve, a legvalószínűbb, hogy Szent György nevéből származik.

Az ország élővilága különlegesen gazdag.
Georgiában a szubtrópusoktól az alpesi éghajlaton át a félsivatagig szinte minden éghajlattípus megtalálható (összesen 12). Az ország így a Föld ökológiailag legváltozatosabb területei közé tartozik. A területének 43%-át sűrű erdők borítják, amelyek számtalan fajnak nyújtanak biztonságos menedéket.

Georgia területén élhettek az első európaiak.
A dmanisi lelőhelyen találták meg a Kaukázus legrégebbi, 1,8 millió évesre becsült emberi csontjait, ami alaposan felforgatta az emberiség korai történelméről korábban elfogadott álláspontot. A leletek alapján megdőlhet az az állítás, hogy az emberiség első közösségei az afrikai kontinensen jöttek létre. Elképzelhető, hogy több, egymástól elkülönülő csoportban fejlődtek ki az őseink. A koponyák alapján rekonstruálták is az elődeinket, akik a Zezva és Mzia nevet kapták.

A nyelv egyedülálló.
A georgiai a világ egyik legegyedibb nyelve, amely saját ábécével is büszkélkedhet. Az írásnak három verziója ismert, az Asomtavruli, a Nuskhuri és a Mkhedruli. Az utóbbi az általánosan alkalmazott, 33 betűből álló írásmód. A másik két verzió az ortodox egyház keretein belül használatos.

Georgia a borászat bölcsője. 
Régészeti kutatások igazolták, hogy Georgia területén mintegy 8000 éve termelnek bort. A tradícionális eljárás viszont egészen egyedi. Ennek során a kipréselt szőlőlét nagy agyagedényekbe, úgynevezett qvevribe töltik, és télen a föld alá temetik, ahol bársonyosan finom borrá válik. Az UNESCO az módszert felvette az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára.

A világörökségek országa.
Jelenleg három helyszín szerepel az előkelő listán, az egykori főváros, Mtskheta, a Gelati kolostor és a Felső-Svaneti hegyvidéki régió. Érdemes azonban megemlíteni, hogy további 15 másik helyszín is eséllyel pályázik a címre, így ez a szám a közeljövőben jelentősen változhat.

Két ősi városa is van.
Mtskheta és Kutaisi Európa legrégebbi városai közé tartoznak. Kutaisi már a XI. században komoly szerepet játszott a térség életében, nem beszélve Mtskheta-ról, ahol a georgiai uralkodók 326-ban felvették a kereszténységet.

Magasan fekvő települések otthona.
Bochorna és Ushguli 2345, illetve 2100 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, amivel Európa legmagasabban épült állandó települései közé tartoznak. Mindkettő hegyvidéki régióban található, ahol a nyári hónapok rövidek, a téli időszakok pedig havasak és szelesek.

Georgiai népdal is utazik az űrben.
A Voyager űrszondával a világűrben utazik a Chakrulo népdal egy felvétele is. A lemez 115 analóg formában kódolt képet, különböző országok hagyományos zenéjét és 59 nyelven felmondott üdvözleteket tartalmaz. 

Georgia a világ egyik legrégebbi zsidó közösségének is otthont ad.
A legrégebbi helyi zsidó közösség mintegy 2600 éves múltra tekinthet vissza. A XIX. században Oroszországból askenázi zsidók is érkeztek. Az 1990-es évek nagy kivándorlási hulláma során azonban sokan elhagyták az országot és Izraelbe települtek. 

Kapcsolódó inspirációk:

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő