Élmények a világ körül

Keresés

Kassa csodája: a dóm

Szlovákia | Kassa csodája: a dóm - OTP Travel Utazási Iroda
Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.

Kassa csodája: a dóm

Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.
Kassa városa bővelkedik látnivalókban, mégis mind közül valóságos gyöngyszemként emelkedik ki a katedrálisa, amely ma Szlovákia legnagyobb temploma. A Szent Erzsébet-székesegyház késői gótikus stílusában épült. A munkálatok 1380-ban kezdődtek és több szakaszban zajlottak és egészen 1580-ig elhúzódtak. A templomot Árpádházi (Thüringiai) Szent Erzsébetnek szentelték. Az építkezés három szakaszra osztható, első kb. 1420-ig tartott. Az alaprajz Xanten városának Szent Viktor dómját másolta.
Szlovákia | Kassa | Pozsonyi vár - OTP Travel Utazási Iroda
A második szakaszban a magasabb középső hajóra egy kereszthajót építettek, így a kereszt alaprajz szárai között négy csarnok jött létre. 1461-ben felépült a Mátyás-torony, a királylépcső és a szentség ház. A torony építésének befejezését az 1462-re datálják.
Az következő szakaszában, 1467-ben Cromer Ágoston bíró megépíttette a Szent Kereszt-kápolnát és ekkor készült el a Mettertia-kápolna is. 1477-ben fejezték be a Szűz Mária-kápolnát és a Szent József-kápolnát (később elpusztult).
Szlovákia | Kassa | Pozsonyi vár - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1491-es ostrom idején dóm jelentős károkat szenvedett, ezeket azonban kijavították, 1508-ra a szentély is elkészült. A levéltári adatok szerint Krompholz Miklós (Mikulás Krompholz) kőfaragó mestert bízták meg az újjáépítéssel. A több mint egy évszázadot átölelő építkezés ekkor ért véget. A későbbiekben persze érte még természeti csapás a dómot, ezeket azonban rendszerint kijavították.
Az 1877 és 1896 közötti felújítás jelentős nyomokat hagyott az épületen, ekkor nemcsak restaurálták, hanem át is építették kassai dómot az eredeti, öthajós tervek nyomán. Az építkezést Steindl Imre tervei alapján Franz Schmidt irányította. Az átépítés során az északi hajó alatt kriptát alakítottak ki. 1906-ban itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferencet, édesanyját Zrínyi Ilonát és a fejedelem idősebbik fiát, Rákóczi Józsefet. Itt nyugszik továbbá generálisa, gróf Esterházy Antal, udvarmestere Sibrik Miklós, bujdosó társa Bercsényi Miklós, illetve az ő felesége, Csáky Krisztina grófnő is.
Szlovákia | Kassa | Pozsonyi vár - OTP Travel Utazási Iroda
A kassai Szt. Erzsébet-székesegyház belső tere számtalan csodát tartogat.. A legértékesebb ezek közül az 1470-es évek "mélyített szekrényű" típusába tartozó főoltár. 1474. és 1477. között állították fel, ekkor készültek el a festményei is. A 12,5 méter magas, nyitott szárnyakkal 8,1 méter széles oltár részei: szekrény a három főalakkal, predella, oromdísz, két pár szárny összesen 48 táblaképpel. Az oltárszekrény közepén Madonna-szobor karján a gyermek Jézussal, jobbján Erzsébet, Keresztelő Szent János anyja, balján Árpád-házi Szent Erzsébet látható a charitas jelképeivel. A predellán a feltámadó Krisztus alakja jelenik meg. Az oltár szárnyai 125 x 80 cm nagyságúak. Nyitott állapotában Árpád-házi Szent Erzsébet életének 12 pillanata elevenedik meg a táblákon. Behajtva a passió 24 jelenetét ábrázolja. A külső szárnyak Mária életéből vett jeleneteket elevenítenek meg.
A templom és a kripta felfedezése után érdemes a toronyba is felmásznunk. Itt laknak a dóm öreg harangjai és a régi óraszerkezet is megcsodálható. A toronyból elragadó panoráma nyílik a Kassa városára, amelyet szintén érdemes megcsodálni.

Kapcsolódó inspirációk:


Szlovákia | Bajmóc ékköve: a vár - OTP Travel Utazási Iroda
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!

Szlovák csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
10 étel, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!

Szlovák sajtok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
Északi szomszédaink erősek a sajtgyártásban. Ismerje meg a szlovák kézműves tejipar remekműveit!

Fedezze fel Pozsonyt! - OTP Travel Utazási Iroda
Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi.

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.