Élmények a világ körül

Keresés

Grúzia, Top10 grúz étel | OTP Travel utazási iroda
Ezeket az ízeket egyszer ki kell próbálni!

Top 10 grúz étel

A kelet és a nyugat találkozásán elhelyezkedő Grúziát számos kulturális hatás érte az évszázadok során. Az egyik legrégebbi keresztény civilizáció számos hódítóval is kénytelen volt dacolni, ételeik is jól tükrözik az ország múltját.

Békeidőben a Nagy Selyemút mentén élő grúzok új fűszereket és módszereket ismertek meg, idegen alapanyagokat és stílusokat illesztettek be a saját gasztronómiájukba. Az évszázadok során a grúz ételeket a mediterrán világ, az arab és a mongol ízek, a perzsa és az oszmán konyha is befolyásolta, a kapcsolat egészen Észak-Indiáig terjedt. Tíz elmaradhatatlan grúz ételt mutatunk most be, amelyek egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatnak.

Khinkali

Grúzia, Khinkali - OTP Travel Utazási Iroda

A khinkali népszerű gombóc különféle töltelékekkel. A hegyekben főként bárányból készítik, másutt darált marhahús és sertéshús keverékét használják. khinkali eredetét nem lehet pontosan nyomon követni; egyes beszámolók tatár eredetre utalnak, mások szerint a khinkali Grúzia őslakos hegyi kultúrájának őshonos étele.

Khachapuri

Grúzia, Khachapuri - OTP Travel Utazási Iroda

Khachapuri nélkül soha nem teljes grúz ünnep. Sokan szerint ez a grúz klasszikus sajt kenyér. Formája és textúrája régiónként változik: vékony vagy vastag kéreg lehet rajta, de egy vagy több réteget is tartalmazhat. A khachapuri lehet kerek, háromszög vagy téglalap alakú, és ékeskedhet egy tojás is a tetején.

Mtsvadi

Grúzia, Mtsvadi - OTP Travel Utazási Iroda

Ízletes nyárshús borjúból, bárányból vagy sertésből. A húsválasztás régiónként és az évszakoktól függően változik, a grillezési módszer nagyjából azonos. Jellemzően szőlőtőke fája felett sütik. Grillezés után a húskockákat eltávolítják a nyársról és egy edénybe rázva vékonyra szeletelt hagymát és gránátalma juice-t adnak hozzá. A hús kissé karamellizálja a hagymát, míg a gránátalma lé enyhe, savas mártást alkot a hús leveivel.

Sulguni, Füstölt Sulguni, Guda

Grúzia, Sulguni, Füstölt Sulguni, Guda - OTP Travel Utazási Iroda

A grúzok imádják a sajtokat, minden régió saját fajtát készít. A Sulguni Nyugat-Grúzia különlegessége, talán a legcsodálatosabb félig lágy grúz sajt. Magas nedvességtartalma a Mozzarellára emlékeztető. A Guda Tusheti sajtja, amelyet hagyományosan juhtejből készítenek és báránybőrben érlelnek.

Gombapörkölt agyagedényben

Grúzia, Gombapörkölt agyagedényben - OTP Travel Utazási Iroda

A grúz konyha kis lángon főzött húspörköltek széles választékát kínálja, ilyen a kharcho vagy a chaqapuli. Noha a hús fontos alapanyag, néhány vegetáriánus változat is létezik. Ilyen a Khis soko gombából készített pörkölt. A kifejezetten erős ízű gomba karakteres, szilárd textúrával rendelkezik és jól ellenáll a lassú főzésnek.

Kharcho

Grúzia, Kharcho - OTP Travel Utazási Iroda

A kharcho lassan főtt húspörkölt paradicsommal, fűszerekkel és aromás fűszernövényekkel. Különleges ízvilágát a khmeli suneli-nek nevezett fűszerkeverék adja.

Chaqapuli

Grúzia, Chaqapuli - OTP Travel Utazási Iroda

A kharcho-hoz képest a chaqapuli könnyűnek nevezhető pörkölt szerű étel könnyű fűszerekkel. Csípős, fehérboros tkemali mártással. (A tkemali szósz egy univerzális fűszer, amelyet vad szilva és aromás fűszernövényekből készítenek). Noha a chaqapuli-ban sokan a szomszédos Irán hasonló ételét, a ghormeh sabzi-t látják a grúzok mégis saját konyhájuk gyümölcseként tekintenek rá.

Pkhali

Grúzia, Pkhali - OTP Travel Utazási Iroda

A pkhali hideg vegetáriánus előétel, népszerű grúz tapas. A zöldségekhez fűszerekben gazdag diópaszta, friss fűszernövények és ecet hozzáadásával készül. A pkhali-t gyakran gránátalmamaggal díszítik, ami savanyú, gyümölcsös ízével fokozza az enyhe savasságot.

Jonjoli

Grúzia, Jonjoli - OTP Travel Utazási Iroda

A grúzok a pácolt vagy savanyított zöldségek széles repertoárját készítik, uborkát, cukkinit, érett vagy éretlen paradicsomot, sőt póréhagymát és fokhagyma gerezdet is savanyítanak. Mind közül a legkülönlegesebb a jonjoli pácolt virága. A közepes méretű bokor májusban virágzik ekkor készül el ez a különleges savanyúság.

Ricotta tekercs

Grúzia, Ricotta tekercs - OTP Travel Utazási Iroda

A vékony szelet sulguni sajtba hengerelt, mentával ízesített krémmel töltött finomság szintén elmaradhatatlan része egy kiadós grúz lakomának.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORTÚRA GEORGIÁBAN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Grúzia
699 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

BORTÚRA GEORGIÁBAN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Grúzia
699 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00