Élmények a világ körül

Keresés

Inti Raymi – a Nap ünnepe

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Peruban június 24-én ünneplik az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg. Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba.

Inti Raymi – a Nap ünnepe

Peruban minden évben június 24-én - a déli féltekén a téli napforduló idején - ünneplik Cuscóban az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg.
 

Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba, hogy részesei lehessenek a különleges eseménynek.

Inti Raymi – a Nap ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az inka időkben körülbelül 25 000 ember gyűlt össze Cuscóban, hogy megünnepelje az Inti Raymi fesztivált. A Sapa inkák, az Inka Birodalom nemesei, papjai és főnökei összegyűltek Haukaypatában, hogy tanúi legyenek a közeli templomokból és szentélyekből hozott, szövetbe csomagolt ősi múmiák kavalkádjának. Az ünnepségek során akár 20000 lámát is feláldoztak, és a Haukaypata szent vérrel és bőséges chichával - inka sörrel - telt meg. Az ünnepségek hajnaltól alkonyatig tartottak. Különleges táncokat tartottak, és nagy mennyiségben aratták le és égették el a kokaleveleket. Az Inti Raymi volt az év legnagyobb inka fesztiválja, és mindenki, aki részt vett rajta, megrészegült a spirituális közösségtől.

Az Inti Raymi-t a spanyolok a hódítás első éveiben betiltották, arra hivatkozva, hogy ez egy pogány szertartás, és nem felel meg a katolikus vallásnak. A kisebb szertartásokat azonban következmények nélkül megtartották. Később, a gyarmatosítás idején, 1572-ben Francisco de Toledo alkirály hivatalosan is betiltotta az ünnepséget, sok más inka hagyománnyal együtt; mint például a hagyományos inka ruházat felöltése. Ezeket a döntéseket egy sor inka lázadás után hozták. Ilyen volt az utolsó inka uralkodó, I. Tupac Amaru felkelése is, akit családjával és tanácsadóival együtt kivégeztek.

Inti Raymi – a Nap ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Garcilazo de la Vega szerint az Inti Raymi a Tawantinsuyo vagy Inka Birodalom egyik legfontosabb ünnepe volt. Az ünnepségek kilenc egymást követő napon át tartottak, és Cusco városának főterén, az akkori Haukaypata nevű téren zajlottak. Az ünnepségek kezdete előtt három nappal a résztvevőknek egy tisztulási időszakon kellett átesniük, amelynek során böjtölniük kellett, és csak fehér kukoricát és egy chucam nevű gyógynövényt ehettek.

A szertartás résztvevői az inka Sapa, a nemesség és az inka hadsereg voltak. A főnapon, június 24-én a Sapa inka felment a színpadra a zarándokok elé, és az Inti tiszteletére chicha de jora-t, egy kukoricából készült italt ivott. A Nap templomában, vagyis Qoricanchában egy pap lángot gyújtott. Mindezen rituálékat táncok, kagylók és hangszerek hangjai kísérték. A férfiak és nők sárgára festették az arcukat, és szarvasfejeket hordtak, amelyek agancsát hangszerként használták. Juan Betanzos krónikás szerint tíz év alatti gyermekeket hoztak és áldoztak fel.
 
Inti Raymi – a Nap ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az Inti Raymi modern újjáteremtése őrzi fenséges dicsőségét, természetesen áldozatok bemutatása és az ősi múmiák felvonulása nélkül. Az ünnepségek reggel kezdődnek az inka Nap templom, Qorikancha előtti nagy nyitott udvaron. Az Inka Birodalom négy suyos (Qollasuyu, Kuntisuyu, Antisuyu és Chinchaysuyu) képviselőinek megérkezésével a Sapa-i inka a napisten - Inti - dicséretének megidézésével nyitja meg az ünnepséget. Qorikanchából a királyi kíséret folytatja rövid útját a cuscói Plaza de Armas térre. A szent kokalevél szertartásos felavatását megtartják azért, hogy megjósolják az Inka Birodalom sorsát a következő évre. Az ünnepi sorozat utolsó részére a közeli Sacsayhuman ősi inka régészeti lelőhelyen kerül sor. Helyi nézők sokasága nézi a környező dombokon a szertartást, melyre ülő helyek is válthatók.

Kapcsolódó inspirációk:

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU - BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő